Karl-Bertil Jonssons julafton blir storfilm – han spelar huvudrollen

Delad bild. Till vänster syns Karl-Bertil Jonsson med sin familj ur den tecknade kortfilmen. Till höger syns Simon Larson som spelar Karl-Bertil Jonsson i en kommande filmatisering.

Foto: Pennfilm studios/Per Åhlin och Særún Hrafnkelsdóttir Norén

Den älskade julklassikern Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton ska filmatiseras. I rollerna ser vi kända namn som Jonas Karlsson och Vanna Rosenberg, men också nybörjare som Simon Larson som gör rollen som Karl-Bertil.
– I julas pratade vi i familjen om att jag såg ut precis som Karl-Bertil, säger han i ett pressmeddelande.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en högt älskad julklassiker och ett absolut måste på julaftonskvällen för många svenskar. Den tecknade kortfilmen som sänds i SVT varje jul producerades 1975, och bygger på Tage Danielssons berättelse med samma namn som gavs ut 1964.

Karl-Bertil Jonsson tillsammans med sina föräldrar och lillasyster i den tecknade kortfilmen som SVT visar varje julafton.

Karl-Bertil Jonsson är ett måste för många på julaftonskvällen.

Foto: Pennfilm studio/Per Åhlin

Och nu ska alltså historien om den godhjärtade Karl-Bertil Jonsson filmatiseras och bli spelfilm. Filmen är en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse, och ska ha premiär i november 2021. I rollen som Karl-Bertil Jonsson syns Simon Larson – som ser tydliga likheter mellan sig själv och karaktären.

Simon Larson som ska spela rollen som Karl-Bertil Jonsson i en kommande film står framför en lysande SF-logga.

Simon Larson ska göra rollen som Karl-Bertil Jonsson i den kommande storfilmen.

Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén

– I julas pratade vi i familjen om att jag såg ut precis som Karl-Bertil. Tänk, sade vi, om dom skulle sätta upp Karl-Bertil Jonsson någonstans. När vi sedan såg att det skulle bli en film och att de behövde skådespelare gick jag igång stenhårt och sökte direkt. Och nu är jag Karl-Bertil! Det ska bli helt otroligt kul, säger han i ett pressmeddelande från SF Studios som producerar filmen.

Handlingen i filmen om Karl-Bertil Jonssons julafton

Grundhistorien i filmen är densamma som i den tecknade kortversionen. Handlingen kretsar kring den 14-årige Karl-Bertil Jonsson som är son till varuhusdirektören Tyko Jonsson. Pappan vill att sonen ska gå i hans fotspår, men själv har Karl-Bertil andra drömmar. Hans engagemang i sann Robin Hood-anda går i filmen ett steg längre jämfört med den tecknade varianten. I filmen stöter han på bland annat den fattiga flickan Vera, hennes syster som bor på barnhem och den hänsynslösa barnhemsföreståndaren.

Se också: 10 julfilmer med toppenbetyg från IMDb

10 julfilmer med toppbetyg på IMDb
1:09

Efter reklamen: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

(1:09)

Slå på ljud

– Den här filmen är inte bara en älskad klassiker, som nu får ett nytt liv. Det är också en viktig påminnelse om individens ansvar för det gemensamma. Vi behöver fler modiga och snälla människor! Karl-Bertil är en sådan förebild och förhoppningsvis kan vi med hjälp av denna film inspirera många fler till modiga och snälla handlingar, säger Annika Sucksdorff, filmchef på SF Studios i ett pressmeddelande.

Hannes Holm regisserar Karl-Bertil Jonssons julafton

För regin står Hannes Holm, som tidigare regisserat bland annat den Oscarsnominerade En man som heter Ove och Filmen om Ted Gärdestad, Ted – för kärlekens skull. Han ser fram emot att få ge liv åt Karl-Bertil Jonsson.

– Det ska bli ett sant nöje att få arbeta med så begåvade skådespelare som Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson, Vanna Rosenberg, Peter Dalle och övriga barn och vuxna som är med i den spännande filmatiseringen av Tage Danielssons numera odödliga historia. Jag vill särskilt nämna Simon Larsson som Karl-Bertil! Mitt arbete kommer huvudsakligen bestå i att luta mig tillbaka i registolen och njuta, säger han.

Hannes Holm, Jenny Silfverhjelm, Jonas Karlsson och Simon Larson står uppradade framför SF-loggan.

Regissören Hannes Holm tillsammans med skådespelarna Jenny Silfverhjelm, Jonas Karlsson och Simon Larson.

Foto: Særún Hrafnkelsdóttir Norén

Till Sydsvenskan säger Hannes Holm att även om berättelsen om Karll-Bertil skrevs för över 50 år sedan, är den lika aktuell i dag.

– Det måste finnas ett jättestarkt motiv för att göra en långfilm om Karl-Bertil. Idag är det bara att gå och handla på Ica för att se motivet. Där sitter tiggaren och så går man själv in och köper en oxfilé. Tage Danielssons ursprungstext inleds faktiskt med orden ”Det var en gång en jul för länge sedan, då man ännu kunde se fattiga människor gå omkring på gatorna”. Så det är klart att historien har en aktualitet idag. Sen vill man gärna plocka upp Tages resonerande, för det är ju en sak att ge till de fattiga men det kanske inte är lösningen.

Här är skådespelarna i filmen om Karl-Bertil Jonsson

I rollen som pappa Tyko Jonsson syns Jonas Karlsson. Jenny Silfverhjelm spelar Marianne och Sonja Holm spelar rollen som Vera. I övriga roller syns Vanna Rosenberg, Filip Berg, Ingela Olsson, Claes Månsson, Gunilla Röör, Adam Pålsson, Peter Dalle, Josefin Neldén, Carla Sehn, Dag Malmberg, Lotta Ramel, Josephine Bauer, Jesper Malm, Ruben Lopez och Sigrid Johnson.

Filmen om Karl-Bertil Jonsson spelas in under hösten 2020. Biopremiär blir det i november 2021.