Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kattmannen och andra digitala möten som gått snett

11 feb, 2021 
henrik högström
Kattfilter i zoom-möte
Inträdet i den digitala eran är inte helt lätt. När mötena hålls hemifrån kan det bli bli både helt fel och alldeles alldeles för privat. Fråga bara åklagaren som fastnade i ett kattfilter!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många väljer, som bekant, att arbeta hemma under pågående pandemi. Och hemarbetet har inneburit en skjuts för digitala lösningar där medarbetarna kan sitta med varsin skärm på varsitt håll. Det är på många sätt en revolution men samtidigt finns det utmaningar.

Möten som gått snett i Teams och ZoomBrand logo
Möten som gått snett i Teams och Zoom

Under året som gått, och även tidigare, har det rapporterats om möten som på ett eller annat sätt ballat ur. För det mesta har det varit roliga missar men i några fall har fadäserna lett till allvarliga konsekvenser.

Här är några möten som sticker ut:

Annons

”Jag är ingen katt!”

I februari höll en domstol i Texas förhandlingar via zoom. I bilder från mötet ser man deltagarna. Det är två män, H. Gibbs Bauer och Jerry L. Phillips. Men i rutan, där åklagare Rod Ponton ska synas, finns en ullig gullig katt. Men rösten och mimiken är Pontons. Och han låter mer och mer förtvivlad när han inser att en katt för hans talan.

Domaren Roy Ferguson är pedagogisk och förklarar att Ponton troligen har ett filter med katten i sina inställningar och att han behöver ta bort den. Katten ser mer och mer bekymrad ut när han vädjar.

– Jag är här på riktigt, jag är ingen katt?

Domare Fergusson delade själv klippet i sociala medier efteråt på domstolens YouTube-kanal. Han tillfogade även ett zoom-tips på Twitter:

”Om ett barn har använt din dator, kolla på videoinställningarna i Zoom att filterfunktionen är av. Den här kissen har precis presenterat starka argument för det i rätten”

Annons

Vad är det i bokhyllan?

Walesiskan Yvette Amos intervjuades i BBC om arbetsmarknaden under pandemin. Fast det är osäkert om någon kommer ihåg vad som avhandlades i intervjun. Bakgrunden blev ett desto hetare samtalsämne.

Penis i bokhyllan
Yvette Amos hyllades för sitt djärva val av bokstöd. Eller så är det kanske bara dekoration.

För vad var det egentligen för sorts bokstöd som Yvette har i hyllan? Ja, vad det än är så är det en rejäl pjäs som inspirerade till ett ösregn av vitsar på twitter i stil med "This just in".

Dråpligt i den digitala demokratin

Och om man känner sig som en novis bland tekniken så kan det vara tröstande att veta att det gäller fler. Inte ens våra folkvalda verkar vara några digitala fantomer. När SVT-Skåne rapporterade från Osbys första digitala kommunfullmäktigemöte i november förra året blev det som en genomgång av vad man bör tänka på i realtid.

Annons

– Var är Anders?

– Sätt på mikrofonen

– Jag ser bara tre suddiga figurer.

Ja, ni förstår. Det kan vara lite råddigt att hålla i trådarna då. Men efteråt summerade Anders Pettersson, ordförande i det lokala fjärrvärmebolaget, ett möte som ändå tog sig.

– Förvånansvärt bra för att vara första gången.

Digitalmöte Osby
Premiär för digitalt nämndsmöte. Inte helt okomplicerat.

Y-frontattacken

En aspekt av de digitala mötena är att man ändå kan få en viss inblick i kollegers vardag. Ibland kanske till och med lite mer än vad man hade önskat. Ta till exempel den här till synes korrekta kvinnan som ska hålla masken när hennes partner lallar in i bakgrunden i fotbollströja och y-frontkalsonger. Han bidrar dock förtjänstfullt till att ta ner chockeffekten genom att fly ut ur bild och rätt in i en vägg direkt efteråt.

Annons

Y-frontattacken är bara en av många zoomfadäser som Bored Panda skramlat ihop här.

Experten tappar masken i direktsändning

Redan innan pandemin fanns det exempel på digitalt och dråpligt hemarbete. Få har väl kunnat undgå BBC-intervjun med professor Robert Kelly från 2017. Kelly, en amerikansk expert på Korea, sköter intervjun från sitt hemmakontor i Busan. Ämnet är en misstroendeförklaring mot Sydkoreas president. Allvarliga grejor.

Den seriösa inramningen rämnar dock något när professorns barn, två och fyra år, plötsligt dyker upp och vill ha pappas uppmärksamhet. När sedan hans hustru Jung-a Kim sveper in som en ninja för att hämta barnen blir det svårt att hålla masken.

Robert Kelly, BBC-intervju
Intervjun med familjen Kelly gick, som det heter, rakt genom rutan.

Delade porr-lämnade sina uppdrag

Det finns som sagt exempel på när mötesdeltagare delat saker som är alldeles, alldeles för privata. I januari i år lämnade en s-politiker i Uppsala sina uppdrag efter ett uppmärksammat digitalt nämndsmöte. I början av mötet skärmdelade han porrbilder som hann ligga uppe i runt 20 sekunder innan de försvann. Ledamoten kallade det för ett olycksfall i arbetet, rapporterar Omni.

– Det känns obehagligt och jag skäms, säger politikern till SVT.

Annons