Kikki älskade inspelningen av ”Så mycket bättre”

Det var sanslöst kul. Som att vara på ett kollo för vuxna. Jag kan knappt vänta tills det börjar sändas i tv och jag får se programmet med mina barn säger Kicki Danielsson om Så mycket bättre 2018.
I ”Så mycket bättre” hyllas Kikki Danielsson och tiden på Gotland under inspelningarna blev ett minne för livet. – Jag har nog aldrig känt mig så älskad och lycklig, säger hon.

Kikki Danielsson: ”Kan bli mitt livs bästa höst”

Hennes privatliv har tidvis varit som en öppen bok, med flera tunga kapitel. Men när Allers träffar Kikki Danielsson på ett hotell i Stockholm är hon glad och uppfylld av allt positivt som hänt i hennes liv den senaste tiden. Hon strålar och rösten är glad och ivrig.

– Jag tror och hoppas att det här kan bli mitt livs bästa höst och kanske ett nytt genombrott. Det blir mycket Kikki i år, lovar hon.

Så mycket bättre på Gotland

Hon har återvänt till Stockholm efter att ha medverkat i inspelningen av årets upplaga av tv-programmet ”Så mycket bättre” på Gotland. Programmet börjar sändas nu i dagarna.

I slutet av september släpptes hennes tredje skiva i trilogin ”Painted Lady” med countrymusik och senare i höst visar SVT ett porträtt av henne. Den nya skivan är ännu mer naken och utlämnande än föregångarna.

Läs också: Här är deltagarna i Så mycket bättre 2017

– Jag växer mer och mer för varje platta. När Sören ”Sulo” Karlsson ger mig en text som han skrivit är det som läsa min egen dagbok. Han är verkligen fantastisk på att hitta rätt uttryck.

Fick ställa in föreställning

Vid sidan av framgångarna så finns också en bräcklig hälsa. Kikki vet alltför väl hur den kan sätta käppar i hjulet. Hennes ledgångsreumatism har varit snällare de senaste åren men hon har drabbats av skador och stämbandsinfektioner.

Tidigare i år tvingades hon ställa in återföreningen av föreställningen Kikki, Bettan och Lotta på Cirkus i Stockholm. När premiären av teateruppsättningen Kikki-land ställdes in 2014 kändes det extra tungt.

– Folk hade flugit dit för att se mig och så kunde jag inte sjunga. Då var jag på botten och undrade om min karriär var över.

Men motgångarna blev också en drivkraft framåt och i dag har Kikki ordentlig medvind för första gången på länge. Både jobbmässigt och personligt.

Kikkis lilla mirakel

En stor anledning till att hon ser ljusare på tillvaron i dag är drygt ettåriga barnbarnet Alvin.

– Han är ett mirakel. Något hände med mig när jag blev mormor.

– Jag har haft lätt för att deppa ihop och vara negativ när reumatismen har satt stopp för något men jag känner inte alls så nu. Jag tror att om man mår bra i själen så mår kroppen bättre också.

Läs också: Kikki Danielsson: ”Då kunde de ju kidnappa mig”

Kikki är folkkär och älskad av många men har ändå aldrig riktigt känt att hon duger som hon är. Tiden som fosterhemsbarn i småländska Hylte satte djupa spår i självkänslan. Dit kom Kikki som femåring och växte upp med en känsla av att hon alltid måste bevisa mer än andra.

– Jag har haft mycket att slåss emot för ett fosterbarn är inte värt så mycket i mångas ögon, säger hon.

Mobbades i skolan

Fosterföräldrarna som senare adopterade henne var snälla, men överbeskyddande och Kikki mobbades i skolan.

– Jag fick hoppa över första klass eftersom jag redan kunde räkna, läsa och skriva. Det fick jag lida för hela skoltiden då ingen ville vara med mig på rasterna och de retade mig för att vara lipsill.

Det tog lång tid för henne att bli vuxen, att stå upp för sig själv.

Ingen av de gamla mobbarna har bett henne om ursäkt. Många har sagt att Kikki i och med framgångarna borde ha fått sin revansch men hon har aldrig känt så.

En ung Kikki  i bandet Chips,  med bland andra Lasse Holm.

En ung Kikki i bandet Chips, med bland andra Lasse Holm.

Kikki sjöng med Wizex

När Kikki blev sångerska och uppträdde på hemmaplan med populära bandet Wizex kom några av hennes gamla belackare fram.

De ville prata och undrade om hon kände igen dem. Kikki kunde inte svara.

– Jag blev ledsen, varför dög jag nu?

Läs också: 3 saker som är ”under ytan” 2017 enligt Uno Svenningsson

Något av en revansch, åtminstone känslomässigt, blev ändå inspelningen av årets säsong av ”Så mycket bättre” på Gotland.

Kikki tvekade först inför att vara med men är glad att hon tackade ja. Programmet gav precis den bekräftelse som hon väntat på i hela sitt liv.

– Jag var uppfylld av eufori, ett slags glädjerus som jag aldrig upplevt tidigare. Det var ett minne för livet och jag har nog aldrig känt mig så älskad och lycklig som på min egen dag.

Vänner från Så mycket bättre

Även om Kikki haft en trogen publik räknade hon inte med att de kända artisterna, flera av dem från en annan generation, skulle höja henne till skyarna.

– Jag blev så lycklig och samtidigt förvånad över att de såg upp till mig och hur de pratade om min musik.

Hon hade inte träffat någon av dem tidigare men efter de tio inspelningsdagarna har hon fått vänner för livet. Hon har redan lunchat med Uno Svenningson och Eric Saade har ordnat en gemensam chattgrupp där de håller kontakten.

– Det var sanslöst kul. Som att vara på ett kollo för vuxna. Jag kan knappt vänta tills det börjar sändas i tv och jag får se programmet med mina barn.

Kikki som nybliven mamma till Emma.

Kikki som nybliven mamma till Emma.

Gift med Kjell Roos

Kikki växte upp i Småland men kom 2004 till Hälsingland efter att hon träffat dansbandsmusikern Kjell Roos, som hon gifte sig med. De fick två barn och efter skilsmässan blev Kikki kvar i Hälsingland.

– Det var för barnens skull men även för naturen. Jag har aldrig bott så vackert som i Bollnäs med skogen runt knuten och nära till allt, säger hon.

Där går hon gärna stavgång, helst med en katt som sällskap.

Läs också: Bettans och Lottas hälsning till Kikki: ”Längtar efter henne”

Till Kikkis stora glädje bor båda hennes vuxna barn nära henne. Relationen till dem har tidvis påverkats av turbulensen i hennes eget liv.

– Mitt största misslyckande är att jag skilde mig, när jag själv var skilsmässobarn. För att försöka undvika det och inte visa hur jag kände så började jag dricka för att stå ut. Sedan kom rattfyllan, som var fruktansvärd men samtidigt en öppning mot friheten och ett nytt liv, säger hon.

Pratar om skilsmässan

I dag är hon mer tajt med sina barn än någonsin och hon säger att de kan prata om allt.

Som hur de mådde under tiden efter skilsmässan.

– Nu kör vi alla dörrar öppna och jag ser på mina barn hur mycket det betyder för dem, säger hon.

Äldsta dottern Emma och hennes familj har köpt ett sekelskifteshus i trakten och yngre sonen Viktor och hans flickvän bor också i Bollnäs.

– Vi ska fira jul där i år, det ska bli väldigt mysigt. Cirkeln är sluten, säger hon.

Efter en stund lägger hon upp fötterna på bordet. Hon ser avslappnad ut och svarar öppet på alla frågor.

Kikki Danielsson är aktuell med både ny skiva och i tv-programmet Så mycket bättre 2017.

Kikki Danielsson är aktuell med både ny skiva och i tv-programmet Så mycket bättre 2017.

Det mest privata

Men i dag vet Kikki var hon drar gränsen till det mest privata.

– Jag har varit besviken över att jag har blivit lurad och hamnat på löpsedlarna för saker jag sagt men jag har blivit mer försiktig. Står det något dumt om mig i dag så går jag till motattack och gör narr av det på twitter, skrattar hon.

Hon är mitt inne i en hektisk period av att marknadsföra och göra intervjuer för den nya plattan. Countryskivorna är engelskspråkiga och det fanns en oro för hur den äldre publiken skulle reagera.

– Men dels har jag fått en ny publik och dels är det de äldre som varit mest positiva. De kan stoppa mig på ICA eller på gatan och berätta att det har hittat sin speciella favoritlåt.

Vill bo särbo

Än så länge är hennes katt den enda sambon. Som det känns nu vill hon inte dela bostad med någon man igen.

Däremot kan hon tänka sig att vara särbo med någon varm och humoristisk karl som hon skulle kunna resa, äta middagar och gå på bio med.

– Det skulle väl vara trevligt att bli kär igen men samtidigt är jag ganska bränd. Vem ska jag lita på och vem är egentligen intresserad av personen Ann-Christin och inte bara Kikki?

Kärleken till Alvin

Just nu är den största kärleken ändå den till barnbarnet Alvin. Honom som hon gärna dansar med och sjunger för. Och som applåderar när hon kommer på besök.

Efter en hektisk tid ser hon fram emot att ta det lite lugnt och vara mera mormor.

– Min dotter ska börja jobba och då tänker jag avlasta henne och vara med Alvin. Det ser jag väldigt mycket fram emot!

Text: Annika Sohlander

Bild: Pernilla Wahlman, Pär Bäckstrand/TV4, IBL

Missa inte: Sven-Ingvars hyllas i ”Så mycket bättre”: ”Magiskt”