Kikki Danielsson: Nu är det kört med kärleken

Kikki Danielsson svarar på frågor i en intervju i samband med stjärnornas stjärna 2019

Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Efter en framgångsrik karriär berättar artisten Kikki Danielsson på sin Instagram om sjukdomen som gör så att kärlekslivet känns helt hopplöst och omöjligt – och som bara den närmaste familjen känt till.
Slå på ljud

Kikki Danielsson om sjukdomen

Den omåttligt populära sångerskan och artisten Kikki Danielsson, 67, har tidigare berättat i podcasten Nemo möter en vän att hennes liv varit fyllt av motgångar. Bland annat har det kantats av brustna hjärtan, reumatism och alkoholism.

– Jag vet inte vad lycka är, sa hon till programledaren Nemo Hedén i podcasten för ett antal år sedan.

Men sedan 2010 har hon dessutom lidit av en sjukdom som ingen känt till förutom den närmsta familjen – nämligen sömnapné.

– ”Inte snarkar väl jag”, sa jag när mina barn kom in mitt i natten för att väcka mig. Tur för mig att de gjorde det, för 2010 fick jag veta av läkare att jag har sömnapné. Det innebär att man får andningsuppehåll medan man sover. Det kan vara livsfarligt när hjärnan och hjärtat inte får syre, men många kvinnor vill inte snacka om att de snarkar, berättade hon för Aftonbladet 2012 och fortsatte:

– Som om det vore onormalt.

Kikki Danielssons sömnapné

Enligt Hänt, som uppmärksammade artistens Instagram-inlägg, beror andningsuppehållet på att muskler i svalg och strupe blir mer avslappnade under sömnen och sjunker ihop. Detta gör i sin tur så att luftvägarna täpps till.

När luften inte kan passera och luftstrupen täpps till helt så uppstår ett andningsuppehåll, om syret trots allt passerar så uppstår däremot snarkningar. Vid sömnapné, där syret inte kan passera, så vaknar den drabbade personen.

"Har det känts svårt innan att ragga..."

På grund av sjukdomen har Kikki Danielsson fått prova flera olika snarkmaskiner – bland annat den som hon bär på bilden ovan som hon själv lagt ut på sin Instagram. Där syns hur artisen i dag sover maskerad.

"Jaha, så blev jag med snarkmaskin igen. För tio år sedan hade jag en maskin som faktiskt funkade ända fram till en natt då jag tydligen blev nästäppt. Efter att ha somnat vaknade jag av att jag inte fick luft! Någonstans rev jag av mig slangen och masken i panik. Efter denna skräcknatt har det känts omöjligt att ens tänka tanken. Blev dock överbevisad förra måndagen hos lungläkaren, att nu finns det ingen återvändo", skriver hon i inlägget – men hon meddelar också att maskinen lämnat en del att önska. Efter två svåra nätter med maskinen har hon gett upp och kontaktat lungkliniken igen. Men Kikki, som ofta har god självdistans, kan skratta åt situationen.

– Har det känts svårt innan att ragga på någon så borde det vara helt kört nu! avslutar hon sitt inlägg.

Källa: Aftonbladet, Hänt