Klippdockans historia: från reklam till leksak

Äldre klippdockor
Minns du dina klippdockor? Från början var pappersdockan faktiskt inte en leksak utan fungerade som modereklam för societetsdamer.

Vi är många som ägnat timmar åt att pyssla med våra små prasslande dockor, försökt att klippa så noga som möjligt längs konturerna och sedan omsorgsfullt vikt klädernas små flikar kring den lilla papperskroppen. Hade man ingen tidning att klippa ur så kunde man rita och färglägga både dockor och kläder själv. Vilken enkel och billig leksak och så otroligt älskad och rolig att leka med. Men från början var pappersdockan faktiskt inte en leksak för små flickor.

Dockor av papper har det funnits ända sedan kineserna uppfann materialet, men då oftast använda som symboliska och religiösa föremål av olika sorter och inte som påklädningsdocka. Det vi menar med pappersdocka i dag, det vill säga en tvådimensionell tecknad människofigur med en uppsättning kläder, började tillverkas i mitten av 1700-talet.

De första pappersdockorna var utsökta handmålade bilder av aristokratiska damer med extravaganta kläder, hattar och tillbehör. De var utformade för societetskvinnor av klädtillverkare i London och Paris och fungerade som reklam för det senaste modet.

Ofta kändisar

I början av 1800-talet kom man på att man kunde trycka och massproducera pappersdockan och nu fick den en roll som leksak till rika flickor. Den första tryckta pappersdocka man känner till tillverkades av firman S&J Fuller i London 1810. Det var dockan Little Fanny. Till Little Fanny hörde en bok med en berättelse om henne, kläder och tillbehör. Dockan blev populär och i USA hittade man strax på Little Henry, också han komplett i ask, med bok och kläder.

I våra veckotidningar var klippdockorna ofta avbilder av kändisar. Den allra första kändis-pappersdockan var faktiskt en svensk balettstjärna, Marie Taglioni, född i Stockholm 1804. Hon blev världsberömd och omåttligt populär i baletten Sylfiden 1832 i Paris då hon var den första ballerinan som dansade en hel föreställning på tå – det hade man nämligen aldrig gjort förut. Det gavs ut vackra askar med pappersdockan Marie Taglioni och balettkläder ur hennes mest berömda föreställningar. Detta var en ny idé som snart fick efterföljare. Kungligheter och idoler som Englands drottning Viktoria och vår svenska sångfågel Jenny Lind blev snart pappersdockor de också.

Pappersdockorna producerades under hela 1800-talet och leksaken växte i popularitet i takt med att den blev billigare att tillverka. Pappersdockorna hade det gemensamt att de var redan utstansade och färdiga att klä på och av.

Men 1859 kom någon på att man kunde publicera en pappersdocka i en tidning så att man måste klippa ut den själv. Den första kända tidningsklippdockan fanns med i den amerikanska damtidningen Godey’s Lady’s book och det startade trenden med att tidskrifter hade klippdockor som bilaga. I och med den industriella revolutionen blev det dessutom billigt att köpa saxar, en nog så viktig faktor för utvecklingen med tidningsbilagor i stället för färdigutstansade dockor. Mängder av engelska, amerikanska, franska och tyska magasin hade klippdockor. En mycket vältecknad serie klippdockor publicerades mellan 1908 och 1915 i damtidningen The Ladies Home Journal. Det var The Lettie Lane Paper Family av tecknaren Sheila Young. Lettie Lane var en liten flicka ur den övre medelklassen som med åren fick en stor familj och massor med tjänstefolk, vänner och husdjur, och alla hade de enorma garderober. Det firades bröllop och födelsedagar och gjordes utflykter och resor.

Äldre klippdockor.

Marie Taglioni, den svenskfödda ballerinan som blev den första kändis-pappersdockan. T h typiska 1920-tals klippdockor.

Klippdockans storhetstid

En annan klippdocka som fick göra många resor var Dolly Dingle. Den amerikanska illustratören Grace Drayton blev en av de mest tongivande tecknarna av klippdockor under de första decennierna av 1900-talet. Hon skapade först klippdockan Dolly Dimple och sedan Dolly Dingle 1916 som hon fortsatte rita i mer än tjugo år och som publicerades i tidskriften Pictorial Review. Det blev mer än 200 versioner av Dolly Dingle och hennes vänner och Grace Drayton lät dem bland annat åka jorden runt och få kläder från all möjliga länder.

Här i Sverige var det Allers Familj-Journal som var först ut med tidningsklippdockor. I början av 1914 presenterades dockan Lisa. Klippdockan blev ett stående inslag och infördes snart i flera tidningar: Vårt Hem, som senare slogs ihop med Året Runt, Hemmets Veckotidning, Hemmets Journal och många fler hade klippdockor och kläder i varje nummer. På 50- och 60-talen kom flickidoler som Elvis, Beatles och The Monkees som klippdockor till fansens stora förtjusning. Från 1920-talet användes pappersdockor också i reklamsyfte av många företag, till exempel på vykort eller i reklamblad för allehanda varor som symaskiner och soppor.

Fram emot 1980-talet hade pappersdockans popularitet börjat dala. De fanns fortfarande med i veckotidningarna men lektes nog inte med lika flitigt och till slut togs de bort. De förekommer fortfarande i olika sammanhang så helt bortglömda är de inte. Som leksaker blir nog klippdockan aldrig lika populär som den var under sin storhetstid på 1900-talet, men som samlarobjekt har pappersdockan blivit allt mer eftertraktad.

Klippdockor i tidningen att klippa ut själv.

Ingemar Stenmark, Lill-Babs och kungen – populära klippdockor i Året Runt.

Favoriter vi minns

De första klippdockorna som publicerades i Året Runt i slutet av 1940-talet föreställde gulliga små barn eller sagofigurer som Snövit. Men senare dök glamorösa stjärnor som Grace Kelly, Elizabeth Taylor och Rod Stewart upp i pappersform samt svenska kändisar som Björn Borg, medlemmarna i ABBA och Björn Skifs.

Lill-Babs var klippdocka i Året Runt för första gången 1963. Det skulle bli många fler versioner av henne i alla veckotidningarna. Lill-Babs-klippdockorna hade alltid roliga kläder i senaste modet, precis som originalet.

Kungen, Carl XVI Gustav var en av Året Runts mest populära klippdockor. 1976 kom han med kronor på kalsongerna och en bredrandig kostym, så att drottning Silvia som varit införd i tidningen veckan innan skulle få lite sällskap.

Ingemar Stenmark – det är nästan svårt att förstå hur fantastiskt populär han var. Sverige stannade ju när han åkte, och många tjejer var förtjusta i honom. Som klippdocka 1975, med fräknar och allt, var han färdig att hoppa i slalomkläderna.

Kan vara värda sexsiffriga belopp

I Sverige är samlandet av klippdockor inte så stort. De flesta klippdockor som säljs och köps kommer ur tidningar från 1950-talet och framåt och dem hittar man lättast på Tradera till ganska låga priser. Sara Bourke på Bukowskis berättar att pappersdockor överhuvudtaget inte kommer in till försäljning på deras auktioner. I andra länder, till exempel i USA finns det en större samlarmarknad. Nyligen klubbades en originalask med pappersdockan Marie Taglioni och en uppsättning kläder för närmare 100 000 kronor hos auktionshuset Theriaults.

Även på auktionssajten Ebay kan priserna gå upp till flera tusen kronor, men där är det inte alltid de äldsta klippdockorna som har de högsta priserna. Ofta handlar det mer om vilka klippdockorna föreställer. Shirley Temple och Marilyn Monroe är exempel på särskilt åtråvärda klippdockor.

Victoria och Daniel som klippdockor med bröllopskläder.

Året Runt hade tidigare i år nya klippdockor av Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel med bröllopskläder.

Klippdockans historia

1700-talets mitt Handmålade pappersdockor som fungerade som mannekänger för modehusen.

1810 Den första tryckta och massproducerade pappersdockan ”Little Fanny” tillverkades av S&J Fuller i London.

1830-tal Den första pappersdockan med en kändis som förebild – balettdansösen Marie Taglioni.

1859 Den första klippdockan tryckt i en tidning, Godey’s Lady’s book i USA.

1908–1915 Sheila Youngs skapelse ”The Lettie Lane Paper Family” publicerades i The Ladies Home Journal i USA.

1914 Den första svenska klippdockan, Lisa, publicerades i Allers Familj-journal.

1930-tal ”Klippdockans guldålder” inleds med klippdockor som reklam för företag.

1946 Året Runt grundades och hade regelbundet klippdockor i tidningen ända fram till slutet av 1980-talet.

1962 Barbie, som ibland fått skulden för att intresset för klippdockor minskade, blev själv klippdocka det här året. Hon, Ken och Skipper var mycket populära klippdockor ända fram till 1990-talet.

1976 Kungen gifte sig med Silvia och Året Runt firade detta bland annat genom att göra klippdockor av kungaparet.

2018 Året Runt har Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel som klippdockor.

Av Anne-Marie Nilsson

Foto: Mölndals stadsmuseum, Theriaults.com, Året Runt