Kronprinsessan Marys bästa modeögonblick – 23 looks

Kronprinsessan Mary av Danmark.

Foto: TT

Kronprinsessan Mary av Danmark är en riktig modedrottning! Här har vi samlat några av våra favoriter med 23 looks att inspireras av.

Australienskan Mary Donaldson träffade bokstavligt talat sin prins för 21 år sedan. När kronprins Frederik och hans bror prins Joachim var på plats i Sydney under OS 2000. En utekväll under besöket resulterade i att han mötte Sydneybon Mary och de båda fattade snabbt tycke för varandra.

I boken Under bjælken har kronprinsessan berättat om deras första möte:

– Han slog verkligen undan benen på mig, den här stiliga mannen som också verkade så stilig på insidan. Han var positiv och hade humor. Han var erfaren och berest.

Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på
1:30

Efter reklamen: Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

(1:30)

Slå på ljud

Kronprinsfamiljen av Danmark

Kärlekssagan mellan Mary och Frederik har en del likheter med den om svenska kungaparet. Då kronprins Carl Gustaf begav sig till München 1972 och föll pladask för Silvia Sommerlath. 28 år senare flög danska kronprins Frederik till Sydney och hittade sin stora kärlek, då 28-åriga Mary Elizabeth Donaldson.

Kronprins Frederik, kronprinsessan Mary, prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine.

Foto: TT

21 år senare har det första mötet växt till kärlek, bröllop och fyra barn. Och Mary har tagit hela Danmark med storm och är en mycket uppskattad kronprinsessa som en dag kommer att bli landets drottning.

Våren 2018 fyllde hennes man, kronprins Frederik 50 år. I samband med galamiddagen vid kronprinsens firande på Christiansborgs slott höll Mary ett kärleksfullt tal som rörde kronprinsen till tårar.

Kronprinsessan Mary fyller 50 år

Den 5 februari 2022 är det kronprinsessans tur att fylla 50 år. Det planerade firandet med galamiddag på Rosenborgs slott har fått senarelagts på grund av pandemin dit kungligheter från hela världen var bjudna. Men den som väntar på något gott, Mary kommer att få fira sitt jubileum senare i år.

Förutom att vara en uppskattad kronprinsessa, med djupt engagemang i miljö- och människofrågor har hon även kommit att bli en riktig modedrottning. Med livfulla färger, slående juveler, klassiska snitt och lyxiga materialval är hon en av Danmarks mest inspirerande stilikoner.

Se också: Kronprinsessan Marys bästa modeögonblick
1:12

Efter reklamen: Se också: Kronprinsessan Marys bästa modeögonblick

(1:12)

Slå på ljud

Kronprinsessan Marys bästa modelooks

Från hennes intåg i danska kungahuset i och med förlovningen 2003 har Mary gjort flera oförglömliga modestatement. Vi har samlat 23 favoritögonblick!

Kronprinsessan Mary i ceriserosa klänning

Kronprinsessan Mary i ceriserosa klänning.

Foto: TT

När det vankades bröllop i Monaco mellan furst Albert och Charlene 2011 var kronprinsparet av Danmark på plats. Mary bar en ceriserosa enaxlad klänning med markerad midja. Den rosa kulören matchades snyggt med delar från rubinsetet med armband, örhängen och brosch.

Kronprinsessan Marys bröllopsklänning

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederiks bröllop.

Foto: TT

14 maj 2004 vigdes paret i Köpenhamns domkyrka. Mary bar en båtringad brudklänning med åtta meter släp designad av danska Uffe Frank. Klänningen bestod av 24 meter sidenduchesse samt sidenorganza. Mary använde samma slöja som svärmor drottning Margrethe bar på sitt bröllop 37 år tidigare. Diademet fick hon av drottning Margrethe och prins Henrik i gåva inför bröllopet.

10 bilder på kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine – när de är lika gamla

Kronprinsessan Mary i havsgrön klänning

Kronprinsessan Mary vid prins Daniel och kronprinsessan Victorias bröllop 2010.

Foto: TT

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel viges den 19 juni 2010 och kronprinsessan Mary och kronprins Fredrik närvarade. Mary bar en havsgrön draperad chiffongklänning med dubblerad crepesatin och tunn calaisspets över axlarna. Väskan från engelska designern Anya Hindmarch matchade klänningen. Inför bröllopet hade Mary plockat fram sitt allra pampigaste diadem det danska rubinsetet, vilket var passande eftersom att det först tillhörde svenska kungahuset.

Kronprinsessan Mary i blommönstrad långklänning

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik vid 80-årsfirandet i Oslo.

Foto: TT

Vid kung Harald och drottning Sonja av Norges gemensamma 80-årsfirande 2017 närvarade kungligheter från hela Europa. När Mary och Frederik gjorde entré till firandet i Operahuset bar Mary en långklänning med vackra blomsterdetaljer från kungliga favoriten Erdem.

Kronprinsessan Mary i rosa kappa

Kronprinsessan Mary i ljusrosa kappa med pärldetaljer.

Foto: TT

Den rosa knälånga kappan med pärldetaljer, matchande handskar, hatt och clutch bar Mary vid ett besök i Riga 2018.

9 bilder på kronprinsessan Victoria och Estelle – när de är lika gamla

Kronprinsessan Mary i guldig look

Kronprinsessan Mary i guldig outfit.

Foto: TT

Danska kungafamiljen stod värdar för en middag och konsert på Fredensborgs slott 2012. Entreprenörer bjöds in för att hyllas och kronprinsessan bar en klänning med pärlbrodyr i guld och en matchande jacka med rosett framtill.

Kronprinsessan Mary i blå kjol och prickig blus

Kronprinsessan Mary i ljusblå kjol från Hugo Boss.

Foto: TT

Den blåa kjolen från Hugo Boss föll flera kungligheter i smaken. Under hösten 2019 bars den av kronprinsessan Mary, drottning Letizia, prinsessan Sofia. Meghan har också burit samma modell fast i rött. Mary valde at styla kjolen ihop med en midnattsblå blus med prickar.

Kronprinsessan Mary i blommig klänning

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary vinkar från balkongen.

Foto: TT

När kronprins Frederik fyllde 50 vinklade kungafamiljen från Amalienborgs slott i Köpenhamn. Kronprinsessan bar en blommönstrad klänning från Vilshenko. En återanvändning av vad som verkar vara Marys favoritklänning.

Kronprinsessan Mary i rosa klänning

Kronprinsessan Mary i ljusrosa klänning och brunt midjeskärp.

Foto: TT

Kronprinsessan närvarar ofta vid olika modesammanhang, som här 2018 vid modevisningen av Future of Fashion. Mary bar en rosa klänning med mönster av fåglar från ArtFusion Copenhagen.

De vackraste kungliga brudklänningarna genom tiderna

Kronprinsessan Mary i grön klänning

Kronprinsessan Mary i grön klänning.

Foto: TT

Tillsammans besökte paret Melbourne 2011. I samband med en välgörenhetsmiddag bar Mary en skir enaxlad klänning ljusgrönt.

Kronprinsessan Mary i ärmlös kappa

Kronprinsessan Mary i persikofärgad ärmlös kappa från Fonnesbech.

Foto: TT

2015 delade Mary ut pris vid Copenhagen Fashion Weeks Designer Nest Awards. Hon bar då en persikofärgad ärmlös kappa från Fonnesbech, vita kostymbyxor från MaxMara och stilrena Valentinoklackar.

Kronprinsessan Mary i mönstrad blus

Kronprinsessan Mary i mönstrad blus.

Foto: TT

Kronprinsessan och Danmarks biståndsminister besökte Burkina Faso hösten 2021 för att belysa och främja kvinnors rättigheter. Under besöket bar kronprinsessan bland annat ett par beiga chinos och en mönstrad blus från Heartmade.

Kronprinsessan Mary i vit spetsklänning

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary i Japan.

Foto: TT

Hösten 2017 besökte kronprinsparet Japan. Under det fyra dagar långa besöket bar Mary bland annat den här vita klänningen från Temperly London med vackra spetsdetaljer.

Kronprinsessan Mary i rosa enaxlad klänning

Kronprinsessan Mary i rosa klänning.

Foto: TT

Vid en välgörenhetsmiddag i Carlsberg 2017 bar Mary en rosa enaxlad klänning med skärp. Den vackra klänningen kommer från Stella McCartney.

Mette-Marits kupp på familjefotot – som ingen skulle se

Kronprinsessan Mary i ljusrosa galaklänning

Kronprinsessan Mary åker häst och vagn på väg till kronprins Frederiks 50-årsfirande.

Foto: TT

Kronprins Frederiks 50-årsdag firades med dunder och brak. Inför galamiddagen hade Mary klätt upp i en ljusrosa klänning med strass och pärldetaljer.

Kronprinsessan Mary i ljusblå kappa

Kronprinsessan Mary i ljusblå kappa.

Foto: TT

Mary matchade vinterlandskapet i Riga 2018 med en isblå kappa från Strenesse.

Kronprinsessan Mary i vit polotröja

Kronprinsessan Mary i vit polotröja och tweedkjol.

Foto: TT

Mary i en avslappnad look med gräddvit polotröja från Co. Collection och rutig tweed kjol från Alexander McQueen.

Kronprinsessan Mary i beige klänning och kappa

Kronprinsessan Mary i en beige look.

Foto: TT

Mary var givetvis med och firade svärmor, drottning Margrethes 50-åriga tronjubileum 2022. Klädd i en beige klänning från Gabriela Hearst, skärp och matchande cape från Oscar De La Renta och vit hatt från Jane Taylor.

Kronprinsessan Mary i ljusblå långklänning

Kronprinsessan Mary vid prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop 2015.

Foto: TT

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia gifte sig 13 juni 2015. Kronprinsessan Mary var på plats och bar en ljusblå långklänning med vackra detaljer i pärlor och strass.

Kronprinsessan Mary i röd sammetsklänning

Kronprinsessan Mary i röd klänning.

Foto: Steen Evald.

Emellanåt publicerar hovet nya officiella porträtt av de kungliga medlemmarna. 2015 publicerades den här bilden på kronprinsessan. Klädd i en mörkröd sammetsklänning designad av danska Birgit Hallstein och det vackra rubinsetet.

Sanningen om kronprinsessan Victorias ring i örat – dold funktion

Kronprinsessan Mary i glittrig cape

Kronprinsessan Mary i glittrig cape.

Foto: TT

I oktober 2019 samlades hela världens kungligheter i Japan för att närvara vid det kejserliga trontillträdet. Under kvällen närvarade kronprinsessan Mary och kronprins Frederik tillsammans med andra utländska gäster vid en hovbankett. Mary bar då en extravagant glittrande cape över en ljusrosa långklänning.

Kronprinsessan Mary i ljusröd klänning

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik vid prinsessan Madeleines bröllop 2013.

Foto: TT

Självklart var kronprinsparet på plats när prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill vigdes i Slottskyrkan 8 juni 2013. Kronprinsessan bar en ljusröd nästintill cerisefärgad klänning med spetsapplikationer. Klänningen matchades med en skir cape i samma färg och enkla smycken i silver.

Kronprinsessan Mary i blå spetsklänning

Kronprinsessan Mary i Paris.

Foto: TT

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik tillsammans med prinsessan Marie och prins Joachim i Paris 2019. Kronprinsessan bar en spetsklänning med blåa och vita detaljer från australienska Moss & Spy.