Lars Lerins barn – allt om nya storfamiljen

Konstnären Lars Lerin och hans man Manoel Junior Marques Lerin fotograferade inför en ny säsong av Lerins lärlingar 2019.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Lars Lerin och hans man Junior har fått tillökning. I januari flyttar tvillingdöttrarna Iris och Gerd in hos paret, som sedan tidigare har två barn. Här kan du läsa mer om konstnärens stora, härliga familj!

I mitten av december förra året kunde Nya Werlands-Tidningen avslöja att konstnären Lars Lerin, 67, och hans man Manoel ”Junior” Marques Lerin, 44, väntade tillökning i familjen. Då berättade paret att deras tvillingdöttrar väntas komma till Sverige nu i januari.

TV: Lars Lerin och Juniors kärlekssaga
0:51

Efter reklamen: TV: Lars Lerin och Juniors kärlekssaga

(0:51)

Slå på ljud

Paret hade då nyligen kommit hem från en längre resa till Brasilien där de träffat flickorna. Barnen är 2,5 år gamla och skulle egentligen redan befinna sig i Sverige, men på grund av coronapandemin har resan försenats. I december bodde systrarna tillsvidare hos Juniors syster i Brasilien och det är också han som ska resa dit för att hämta hem dem till Sverige.

– De har haft bilder på mig och Lars på väggen, så de var vana vid våra ansikten. De pekar och säger pappa-iiii, som Pappa Lerin, säger Junior till tidningen.

Planen var att även hans syster skulle följa med till Sverige, men det har pandemin satt stopp för.

Det heter Lars Lerins tvillingdöttrar

Lars Lerin berättade för tidningen att flickorna heter Iris och Gerda. Iris är namnet på en regnbågens gudinna och gudarnas budbärare i den grekiska mytologin. Gerda är döpt efter Lars Lerins mamma och heter också Maria i mellannamn, efter Juniors mamma.

Har två söner sedan tidigare

I familjen Lerin finns sedan tidigare ytterligare två barn – Rafael, 6, och Gabriel, 5. 2018 avslöjade paret att de hade blivit föräldrar till sitt andra barn Gabriel, som då skulle flytta från Brasilien till de värmländska skogarna. Det är Junior som är biologisk pappa till de båda sönerna, berättade paret i Skavlan.

– Jag tackar och tar emot, det är ju i senaste laget men jag tycker det är väldigt roligt med barn. Men jag hade aldrig räknat med det från början. Det är en väldig överraskning, sa Lars Lerin i programmet.

”Måste få ha tid att måla”

Att gå från två till fyra barn i familjen blir förstås en stor omställning och Lars och Junior verkar överens om att de behöver ta in hjälp för att lösa livspusslet.

– Vi måste ha hjälp. Jag känner att jag måste få ha tid för att måla för att annars kan inte jag klara mig, säger Lars Lerin till NWT.

– Men jag har mycket tid. Det blir inte så lätt. Det är inte bara att ha barn, man måste jobba med dem. De måste äta, ha kläder och jag kan inte göra allt på en gång, säger Junior.

Junior står för uppfostran

Redan när Rafael kom till familjen 2016, berättade Lars att det var Junior som står för uppfostran och gränssättning när det gäller föräldraskapet.

– Jag är väl som ett mähä överhuvudtaget. Det är Junior som får uppfostra honom och jag är bara en lekkamrat. Jag kan liksom inte uppfostra någon. Jag är mer någon som bara är lite snäll där ute i kanten, sa han då till Aftonbladet.

För Hemmets journal har Lars tidigare berättat att det är han som sköter frukostbestyren, blöjbytena och skjutsar till förskolan. I samma tidning berättade Junior att han alltid drömt om en stor familj.

– Jag vill ha fem barn. Om barnen är nära i ålder har de en trygghet i varandra. Dessutom vill jag inte behöva känna mig ensam då jag blir äldre. När vi ses hela familjen i Brasilien är vi runt 40 personer. En sådan stor familj vill jag ha här i Sverige också.

Lars Lerin drog tillbaka skilsmässoansökan

Paret Lerin har varit gifta sedan 2009. Tre år senare, 2012, kom den hyllade dokumentärfilmen För dig naken som skildrar Lars Lerins sökande efter kärlek och makarnas första möte. Filmen regisserades av konstnärens guddotter Sara Broos.

Både Lars och Junior har öppet berättat att äktenskapet inte alltid har varit en dans på rosor. I början av februari 2021 lämnade Lars Lerin in en ansökan om skilsmässa, men drog sedan snabbt tillbaka den.

”Hej basta domstol, ursakta – jag onskar aterkalla ansokan om skilsmassa. Det var ett misstag ... ljus halsning Lars Lerin”, skrev konstnären i ett mejl till Värmlands tingsrätt.

Lars Lerins nya serie om missbruket

Innan Lars Lerin träffade Junior bodde han länge i norska Lofoten, där han målade och levde i en mångårig relation med målaren Yngve Henriksen. Han har också öppenhjärtigt berättat att han länge levde i ett tablett- och alkoholmissbruk som närapå tog hans liv.

Under våren 2022 är han aktuell med serien Vägen ut, där han djupdyker i det egna beroendet som han i dag är fri ifrån.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Lars Lerin
1:25

Efter reklamen: Se också: 5 saker du kanske inte visste om Lars Lerin

(1:25)

Slå på ljud