Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lasse Åberg om ny Stig Helmer-film: "Skulle vara lattjo"

21 aug, 2017 
Helena Sjögren
Allkonstnären Lasse Åberg, 77, får fortfarande chans att "leka popstjärna" och försöker ta sig ur tre ackords-träsket med gitarrlektioner. Dessutom finns tankar om en ny Stig-Helmer film. "Det hade varit lattjo", säger han till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lasse Åberg hävdar själv att han har en luddig arbetsprofil. Han driver museum, tecknar, skriver nya texter till Electric Banana Band och funderar på nya filmer.

Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg i Electric Banana Band.
Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg i Electric Banana Band. Foto: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

27 år efter starten av ”bananbandet” åker de fortfarande på turné. Bara sommaren 2017 har de hunnit med Peace & Love-festivalen, jazz-festivalen i Ystad och en spelning på Stockholms stadion.

– Om någon hade sagt då när vi startade ’80 att ”ni kommer att fylla Globen två gånger, ni kommer att sälja dubbel platina, ni kommer att inviga Öresundsbron” så hade jag bett den personen att gå till en psykiatriker eller ta en kall avrivning, säger Lasse Åberg till Aftonbladet men poängterar att ”det är kul att ­leka popstjärna”.

Annons

”Säkert nyfikna på Stig-Helmer”

Rent musikaliskt har han fortfarande ambitioner att utvecklas.

– Jag har på gamla dar börjat ta gitarrlektioner. Jag träffade en duktig gitarrist och tänkte att jag vill lära mig mer än tre ackordsträsket, så nu pluggar jag nästan varje dag, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg vid inspelningen av "Den ofrivillige golfaren" på Öland 1991.
Lasse Åberg vid inspelningen av Den ofrivillige golfaren på Öland 1991. Foto: Göran Billeson/IBL

Och förutom ”Trasan” har Lasse Åbergs klassiska karaktär Stig-Helmer Olsson etsat sig fast i människors medvetande. Trots att det snart gått 40 år sedan den första filmen släpptes 1980, är det många som gärna pratar ”Sällskapsresan”.

I nuläget finns totalt fem filmer i serien, men enligt Lasse Åberg kan det bli en fortsättning.

– Än så länge känner jag mig såpass vid vigör att det skulle vara lite lattjo. Så jag går runt och tänker på olika teman. Om jag ska göra en ny film så vore det synd att inte­ använda figuren som är etablerad. Folk tror ju att de känner honom nu och är ­säkert nyfikna på Stig-Helmer, hur han mår och var han är och så vidare, säger Lasse Åberg till Aftonbladet.

Läs också:

Lasse Åberg om hustrun och tankar om döden

Lasse Åberg om äktenskapskrisen: ”Skäms lite”

11 citat som gör att vi älskar Sällskapsresan!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons