Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lasse Berghagen i podden En blandning av sött och salt

27 nov, 2018 
Henrik Högström
Lasse Berghagen har en lång karriär att ösa minnen ur. Nu berättar han om första skivkontraktet och mötet med Barbro ”Lill-Babs” Svensson i en nystartad podd. ”Jag blev dödligt förälskad med en gång”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lasse Berghagen är en man med många strängar på sin lyra. Nu spelar han på ännu en av dem som poddare tillsammans med svärsonen Olof Röhlander.

Tillsammans spelar de in en show med namnet En blandning av sött och salt. Namnet är givetvis en blinkning till Lasse Berghagens allsångssignatur Stockholm i mitt hjärta.

I det första avsnittet talar männen bland annat om hur de möttes. Olof Röhlander, själv känd motivationsföreläsare och författare, berättar att bakgrunden till podden är alla svärfars historier. Historier som han tycker förtjänar en bredare publik.

– Det är 53 års scenarbete och möte med människor som format mitt liv, säger Lasse Berghagen i poddens första avsnitt under rubriken Revanschen.

Skulle bli jägmästare

Lasse Berghagen berättar att karriären startade som en hobby. Han skrev dikter och tonsatte dem men tanken var att han skulle bli jägmästare.

Annons

Istället blev han upptäckt av dåtidens stora musikmagnat Simon Brehm som tyckte att 19-årings visor skulle ges ut på skiva.

För att fira kontraktet tog Brehm med sig sin nye skyddsling till Hamburger Börs i Stockholm. Brehms andra artister bjöds också in till kalaset. Bland andra Barbro Lill-Babs Svensson.

Träffade Lill-Babs

– Jag blev dödligt förälskad med en gång. Jag tyckte hon var bedövande vacker, säger Lasse Berghagen i podden.

Den unge vissångaren räknade dock inte med att det skulle bli något eftersom han fick veta att Lill-Babs, som redan var etablerad, var ihop med den tyske stjärnan Peter Kraus.

Men ett par dagar senare ringde Lill-Babs upp till bondgården där Lasse Berghagen jobbade för att be honom komma över och skriva texter till hennes sommarshow.

Lasse åkte dit och de blev ett par.

Lasse Berghagen, Barbro "Lill-Babs" Svensson och en nyfödd Malin Berghagen 1966.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson tillsammans med Lasse Berghagen och en nyfödd Malin Berghagen 1966. Foto: IBL Bildbyrå

Lasse Berghagen och Lill-Babs var gifta mellan 1965 till 1968 och fick dottern Malin tillsammans. Det var hustrun som var den stora stjärnan.

Annons

– Jag blev kallad Herr Lill-Babs i pressen, berättar Lasse Berghagen som medger att det fanns en viss revanschlusta i honom som drev karriären framåt efter att de hade gått skilda världar. En vilja att visa att han hade talang.

Jack och Cornelis Vreeswijk.
Cornelis Vreeswijk med sonen Jack, 1966. Nu berättar Lasse Berghagen om hur Cornelis löste hans bostadskris på 60-talet. Foto: IBL

Lasse Berghagen berättar om att han drev omkring ganska planlöst i Stockholms nöjesnatt efter skilsmässan med en gitarr som han fått av sin före detta fru. Ett tag fick han bo på Cornelis Vreeswijks husbåt nere i Årsta-viken.

Vid ett tillfälle satt de båda musikanterna på taket till husbåten, drack vin och spelade gitarr. Lasse Berghagen spelade och sjöng några takter ur Teddybjörnen Fredriksson som senare skulle bli något av hans paradnummer.

Annons

Karriären en gåta

Men Cornelis menade att någonting fattades i själva framförandet. Han tyckte att den yngre kollegan lät för dyster och lät Lasse få veta det.

– Grabben, man måste alltid gå vidare, sa han och slängde gitarren rätt ut i Årsta-viken, säger Lasse Berghagen i podden.

En tid senare tog Cornelis med Lasse Berghagen till en gitarr-handlare och köpte ett nytt instrument till honom. En gitarr som varit med sedan dess i Lasse Berghagens karriär.

En karriär han fortfarande är förbluffad över. Det var ju jägmästare han skulle bli.

– Jag tycker hela min karriär har varit en gåta. Jag är lika fascinerad varje gång jag står på scenen.

Lasse Berghagens nya podd
Lasse Berghagen delar med sig av möten och milstolpar i sitt liv i nya podden En blandning av sött och salt. Foto: Erik Thor

Läs också:

Lasse Berghagen om rädslan: ”Vågade inte gå ut till slut”

Lill-Babs sista vilja och hälsningen till barnen

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons