Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lasse Berghagen om rädslan: ”Vågade inte gå ut till slut”

29 okt, 2018 
AvHenrik Högström
Lasse Berghagen har varit en självklar del av svensk nöjeshistoria sedan årtionden tillbaka. Men den vänlige underhållaren har också varit rädd för ”knäppgökar” i publikhavet. ”Jag vågade inte gå ut till slut”, berättar Lasse Berghagen i ”Hellenius hörna”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lasse Berghagen upptäcktes redan som 19-åring och gav ut sin första skiva 1965. Nu, vid 73 års ålder, är han fortfarande aktuell. Bland annat med julshowen ”Stjärnklart”.

Det är fortfarande mötet med publiken som motiverar honom att hålla på, förklarar Lasse Berghagen när programledaren David Hellenius tar emot honom till publikens jubel i ”Hellenius hörna” i TV4.

”Teddybjörnen Fredriksson”

Under karriärens gång har Lasse Berghagen gjort allt från krogshower till dikter och enstaka filmroller. Signaturmelodin är fortfarande ”Teddybjörnen Fredriksson” som kom 1969. Om andra artister någon gång spelat på sin farlighet eller varit svårtillgängliga så har Lasse Berghagen alltid haft ett ”bjussigare” rykte. Han har till och med kallats för ”snällhagen”.

– Men jag tror det var teddybjörnen som färgade av sig på hur jag själv var, säger Lasse Berghagen i programmet.

Far och dotter Berghagen sjunger Teddybjörnen Fredriksson
Lasse och dottern Malin Berghagen sjunger ”Teddybjönen Fredriksson” i ”Hellenius hörna”. Bild: TV4
Lasse Berghagen och dottern Malin 1967
Lasse Berghagen med dottern Malin 1967. Bild: IBL

Att den långe artisten är populär och folkkär cementerades när han ledde ”Allsång på Skansen” mellan 1994 och 2003. Det var under den tiden som programmets tittarsiffror gick från 600 000 till två miljoner.

Annons

Och så här i efterhand kan Lasse Berghagen medge att han faktiskt var lite skraj när trycket var som störst i karriären. Både när det var tjejer som gungade på turnébussen och när han skulle upp på Skansens scen inför 30 000 i publiken de sista åren.

– Jag kände bara oj, om det kommer någon knäppgök nu vars fru har sagt att hon tycker om mig lite för många gånger så kanske man inte står kvar här så länge till. Jag vågade inte gå ut till slut om jag ska vara ärlig, berättar Lasse Berghagen.

Han säger samtidigt att han aldrig varit typen som gömt sig bakom mörka solglasögon eller gömt sig i folkvimlet. Lasse Berghagen ångrar ingenting i sin karriär och menar att han fått vara den han är och att han omfamnat det.

”Jag saknar henne”

Lasse Berghagen får även kommentera känslorna efter Barbro ”Lill-Babs” Svensson som gick bort tidigare i år. Paret var gifta mellan 1965 och 1968 och fick dottern Malin tillsammans. De förblev dock vänner efter skilsmässan och jobbade ihop åtskilliga gånger efter det

Även Lasses nya fru Eva och Barbro blev kompisar.

På begravningsceremonin i Stockholm läste Lasse Berghagen dikten ”Nu” till sin för detta hustru.

I ”Hellenius hörna” talar han om döden som en självklar del av livet. Någonting som man får acceptera även om sorgen känns tung.

– Jag saknar henne, som alla andra.

Lasse Berghagen och ”Lill-Babs” 1993
Lasse Berghagen och Barbro ”Lill-Babs” Svensson skilde sig men fortsatte att jobba ihop efteråt. Bild: Bertil Haskel/IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons