Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lasse Berghagen: Så har vi hållit kärleken vid liv

14 dec, 2018 
Lasse Berghagen
Hemligheten bakom Lasse Berghagens alla hits är en förstående hustru, enligt honom själv. Han och Eva har haft 43 år tillsammans – som par och arbetskamrater.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lasse Berghagen hade egentligen mer eller mindre lagt av med storslagna shower. Ändå är han aktuell med den stora julturnén Stjärnklart.

Det blir ett högt tempo där de sju artisterna bränner av sina allra största hits.

– De som vill se klassiska och högtidliga julsånger gör sig nog bäst i att söka sig någon annanstans, skrattar han. För här kan jag utlova feststämning och högtryck.

73-åringen är klart äldst i gänget – men har inga planer på att hålla igen.

Lasse Berghagen.
Lasse Berghagen har 450 alster på sin repertoar. Foto: Karin Törnblom

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 

Man kan lugnt påstå att det finns en och annan låt att välja mellan i hans repertoar.

– Haha. Jag tror det är runt 450 stycken eller liknande som jag skrivit genom åren. Helt klart är Stockholm i mitt hjärta, En kväll i juni och Teddybjörnen Fredriksson de mest efterfrågade.

Annons

Att ösa ur sig så många melodier, som folk tar till sina hjärtan, är förstås inte lätt. Lasse tror att det delvis är något man föds med. En talang som finns där, eller inte.

– Samtidigt gäller det att vara noggrann, jag lägger ned enormt mycket tid på att hitta och få ihop rätt ord. Som strofen ”Genom Mälarens kärlek till havet, en blandning av sött och salt”. Den är jag väldigt nöjd med och har fått mycket uppskattning för.

Somna aldrig osams!

En annan förklaring till de stora framgångarna tillägnar han sin fru Eva.

– Ända sedan vi blev ett par för 43 år sedan har vi även varit arbetskompisar. Jag har aldrig haft något management. Eva har hållit i allt från förfrågningar till bokningar, musiker och hotell. Något som gjort att jag har fått mer tid att skriva.

De sa ja till varandra den 11 juni 1976 i Tyresö kyrka, utanför Stockholm, och firar i år alltså 42 år som gifta.

– Vi har haft tur som träffade varandra. Vår kärlek har hela tiden besvarats och vi trivs jättebra tillsammans – även om hon har ett hetare temperament än jag. Egentligen har jag inget recept för hur man får ett långt äktenskap, mer än att man måste låta varandra växa. Jo, att pussa varandra – mycket och ofta, och att aldrig somna osams.

Annons

Lasse säger också att de är förskonade från den oro och svartsjuka som ofta plågar musikerfamiljer.

– Att båda är engagerade i min musikkarriär är jag övertygad har betytt mycket för kärleken också. Just det där att jag och Eva, precis som Björn Skifs och hans fru Pernilla, både lever och jobbar så nära ihop. Vi drar liksom åt samma håll hela tiden.

Läs också: Björn Skifs om sin mamma: Jag levde hennes dröm

Han tillägger snabbt:

– Sedan stämmer de orden som pappa hade på en tavla en gång. Man rår sig bäst om man rider sin egen häst.

Döden mer närvarande

Det händer då och då att Berghagen får idéer till nya texter mitt i natten – och då är det bäst att skriva ned dem direkt.

– Eva kan ibland undra när jag skrev en viss låt och då får jag svara, när du låg och sov, haha.

Trots att Lasse hunnit fylla 73 år tycker han att det är lika roligt att stå på scenen fortfarande och har inga planer på att lägga av.

– Jag känner av lite i knäna och ryggen efter alla år på scenen, men det skulle väl varit mer konstigt om jag inte haft några som helst skavanker.

Annons

2016 opererade han en hjärtklaff – och mår jättebra nu.

– Innan operationen blev jag ofta andfådd och det var ibland kämpigt att gå på promenader. Jag var aldrig rädd, mer än lite orolig för att de skulle sprätta upp mig. Fast läkarna kunde gå in nere vid ljumsken så det behövdes bara en lokalbedövning. I efterhand är jag väldigt glad över att det blev gjort.

Rädd för döden är Lasse inte för egen del. Däremot tycker han inte om den och bär på en stor sorg efter alla människor som gått bort. Inte minst under de senaste åren.

Bara för att nämna några i hans närhet kan man säga nära vännen Magnus Härenstam, äldsta systern och senast Barbro ”Lill-Babs” Svensson – exfru och mamma till Lasses äldsta dotter Malin.

Läs också: Lill-Babs sista vilja och hälsningen till barnen

Lasse Berghagen, Barbro "Lill-Babs" Svensson och en nyfödd Malin Berghagen 1966.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson tillsammans med Lasse Berghagen och en nyfödd Malin Berghagen 1966. Foto: IBL Bildbyrå

– Det får mig att stanna upp och tänka efter lite ibland. Livet är här och nu. Inte via mobilen eller datorn på olika sociala medier. Man är så fixerad vid vad som händer i telefonen istället för att se sig omkring och kommunicera med andra.

Annons

Skriver barnböcker

Under Lasses år som programledare för Allsång på Skansen (1994–2003) ökade programmets tittarsiffror från 600 000 cirka till över två miljoner – och han har även lett program som Positiva klubben och Tjocka släkten.

Men på senare år har Berghagen frånsett medverkan i Så mycket bättre på TV4 inte synts så mycket i tv-rutan – och det är ett medvetet val.

– Jag överlåter det till exempelvis Claes Malmberg, han är ju med överallt, haha. Jag har fått en del förfrågningar från tv, bland annat Let’s dance, men inte hittat något program som jag känner att jag vill vara med i. Jag har inte alls det behovet.

Annat var det förr. Då kunde Lasse exempelvis spela in underhållningsserien Gäster med gester om dagarna, köra musikalen Spanska flugan om kvällarna och ha krogshower i varje lucka.

– Jag får vara ärlig och erkänna att jag var borta mycket när döttrarna var små och är en bättre morfar än jag var då som pappa. Nu har jag mycket mer tid och älskar att umgås med barnbarnen. Men mina barn visste ju inget annat och jag är glad över att vi ändå alltid haft en jättebra relation.

Yngsta barnbarnet Filippa, 10 år, har även fått plats i Lasses nya passion som barnboksförfattare.

Filippa och morfar hoppar studsmatta
Filippa och morfar hoppar studsmatta är en av böckerna i serien. Du kan köpa dem på bland annat Bokus eller Adlibris. Bokomslag: Tukan förlag

Hittills har det blivit sex böcker om Filippa & morfar som sålts i över 300 000 exemplar totalt. Hamburgerkedjan Max köpte in en stor del av dem och de finns även att få tag i hos vanliga bokhandlare och bibliotek.

Annons

– Filippa tycker att det är kul och jag brukar berätta en del av de roliga saker vi har gjort tillsammans i böckerna.

Det utlovas fart och fläkt under julturnén Stjärnklart som Lasse gör tillsammans med de sex artistkollegorna Wiktoria, E-Type, Robin Bengtsson, Linda Bengtzing, Kaliffa och Margret samt konferenciern Kenny Mattsson. Foto: Anna-Lena Ahlström

– Men hon påpekar direkt när det är något som inte hänt på riktigt och när jag bara hittat på, haha.

Har sålt släktgården

Lasse och hans fru bor i en lägenhet i Stockholm och har tidigare åkt till hans familjegård i Svärdsjö i Dalarna så ofta som möjligt.

Men under hösten sålde de släktgården, som Lasses föräldrar köpte när han var barn.

De har aldrig bott permanent där, utan gården har mer fungerat som ett sommarställe för familjen. Men det har ändå inneburit en del arbete och nu kändes det rätt att sälja.

– En ny familj har tagit över och även om det förstås finns många minnen därifrån tänker jag på det Magnus Härenstam sa till mig en gång. Förälska dig inte i det materiella, utan lev livet. Det ligger mycket i det.

Annons

– Jag är också en person som hellre tittar framåt, än bakåt, säger han.

Och det som står på programmet närmast är alltså showen Stjärnklart – innan det är dags att fira jul.

– Det bästa med högtiden är gemenskapen, att vi träffas och umgås. Sedan är det ju god mat också, jag tycker bäst om den griljerade skinkan, säger Lasse Berghagen.

Det här är Lasse Berghagen

Namn: Lasse Berghagen.
Född: 13 maj 1945 i Stockholm.
Familj: Hustrun Eva, gemensamma barnet Maria (42), dottern Malin Berghagen (52) från förhållandet med Lill-Babs. Totalt fem barnbarn.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Aktuell med: Julturnén Stjärnklart mellan 29 november och 20 december. Övriga artister är Wiktoria, E-Type, Robin Bengtsson, Linda Bengtzing, Kaliffa och Margret.

Av Joakim Löwing

Annons