Lasse Berghagens nya passion är att skriva barnböcker

Lasse är en av landets flitigaste kompositörer – 450 texter har det blivit genom åren. Men nu för tiden skriver han mest barnböcker och förlagan till huvudpersonen i böckerna är yngsta barnbarnet Filippa.

Lasse Berghagen befinner sig mitt i ett riktigt jubileumsår 2015.

I våras fyllde han 70, han firar 50 år som artist och Lasse och hans hustru Eva firar 40 år som par.

– Fast så mycket firande har det inte blivit, säger Lasse.

– Tidigare när jag har fyllt jämnt har jag bjudit på stort kalas, men den här gången blev det lugnt och stilla uppe i Svärdsjö, med de allra närmaste.

– Och det vara likadant när Eva fyllde 60 för några år sedan. Då var det bara hon och jag och en stor hink med kräftor!

– Det där med ålder är ju bara siffror i ständig förändring och det viktigaste är ändå att slippa allvarliga sjukdomar. Något som både Eva och jag har varit lyckligt förskonade från.

– Men så är vi också väldigt noga med både mat och motion. Vi äter mycket fisk, aldrig snabbmat, och vi motionerar mycket.

Eva betyder allt för mig

– Själv promenerar jag en och en halv timme varje dag ute på Djurgården. Och när vi är i Florida på vintern simmar jag en timme dagligen.

Eva Berghagen, hette en gång i tiden Eva Strand. Hon och Lasse hade känt varandra länge och umgåtts i samma kompisgäng innan de blev ett par.

Och Lasse säger att han har haft en nästan osannolikt stor tur som fått dela en så stor del av livet med henne.

– Eva betyder verkligen precis allt och utan henne hade det garanterat inte gått så bra som det gjort för mig, hävdar Lasse. Eva är den mest jordnära och pålitliga människa jag mött, en glädjespridare, omtänksam och med empati för allt och alla.

– Hon är mitt bollplank och jag litar blint på hennes omdöme. Ingen känner mig bättre och vet vad som i alla lägen är bäst för mig.

Oslagbart team

– Eva har under alla år skött den viktiga markservicen, både i hemmet och på jobbet, vilket har medfört att jag aldrig behövt anlita en manager. Vi är helt enkelt ett oslagbart team, dygnet runt!

Livet har hittills i år gått i ett ganska lugnt och behagligt tempo för Lasse.

Efter de vanliga vinterveckorna i Florida har han börjat ladda för en veckolång turné i södra Sverige i juli och därpå en tredagarsturné i Finland.

I november och december väntar en stor konserthusturné, ihop med operasångerskan Malena Ernman.

– Med ålderns rätt har jag privilegiet att kunna tacka både ja och nej till jobberbjudanden.

– Och numera väljer jag bara de jobb som bjuder på nya och spännande utmaningar. Som exempelvis att för första gången få jobba ihop med Malena, i ett för mig nytt musikaliskt format.

Läs också: Malena Ernman om krisen: Min kropp kollapsade

Lasse berättar att han genom olika engagemang har blivit kompis med unga artister som Danny Saucedo och att han är lite avundsjuk på dem, för att de har så mycket roligt framför sig i livet.

Visste du att det var Lasse Berghagen som skrev "Stockholm i mitt hjärta", signaturmelodin till programmet "Allsång på Skansen". Foto: Ulf Berglund

Visste du att det var Lasse Berghagen som skrev Stockholm i mitt hjärta, signaturmelodin till programmet Allsång på Skansen. Foto: Ulf Berglund

Stolt över sångskatten

Samtidigt som han inser hur tufft det är att vara artist på heltid.

– Just för att jag vet hur tufft det är, ser jag till att glädjas åt de avtryck jag satt och uppenbarligen fortfarande sätter.

– Jag känner mig stolt och lycklig när jag får höra att någon av mina sånger framförs på dop, bröllop, begravningar eller andra officiella sammanhang.

– Det är ett bevis för att jag har uträttat något bestående i livet, att jag har skrivit sånger som berör och betyder något för människor i olika skeden av livet.

Och det finns ju en och annan sång att välja bland. Cirka 450 texter av Lasse är registrerade hos STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå) och även om det inte går i samma snabba takt i dag så fortsätter Lasse att skriva.

Det har blivit både sångtexter, dikter, skönlitteratur och nu senast den nya passionen barnböcker.

– Jag har skrivit sex barnböcker och den första kommer ut på bokdiskarna i oktober. Den heter ”Filippa och morfar på tivoli”.

Barnbarnet huvudperson

– Boken är fantastiskt illustrerad av Kristina Grundström och förlagan till huvudpersonen i alla böckerna är mitt yngsta barnbarn, min dotter Marias dotter Filippa, som också är min allra bästa fiskekompis på somrarna.

Lasse återkommer vid vårt samtal ofta och gärna till lilla Svärdsjö, i närheten av Falun, i Dalarna. Hans paradis på jorden, som han uttrycker det.

– Stockholm i mitt hjärta, javisst… men det är i Svärdsjö jag har min själ. Där har jag tillbringat varenda sommar så långt tillbaka jag kan minnas.

– Det var där i byn jag lärde mig snusa, där jag drack hembränt för första gången och där jag fick min första kyss!

– Både mamma och morfar växte upp i Svärdsjö och vår samlingspunkt Fjärsmansgården har anor ända tillbaka till 1647, drottning Kristinas tid.

– De senaste åren har vi renoverat huset i sann Karin och Carl Larsson-anda. Vi har en boulebana och en liten golfbana och nere vid sjön ligger båten vid den egna bryggan, bredvid bastun.

– En vanlig sommarmorgon i Svärdsjö börjar med att jag smyger upp tidigt, vid fem-sextiden, medan Eva fortfarande sover.  Jag gör i ordning en frukostkorg, tar på mig morgonrocken och träskorna och traskar ner till bryggan för det obligatoriska morgondoppet.

En sommarmänniska

– Sedan sitter jag där med min tekopp och låter tankarna fara precis som de vill. I sådana stunder mår jag som en prins.

Många av Lasses välkända och älskade sånger har kommit till i skrivarlyan på övervåningen där på Fjärsmansgården.

– När man tittar tillbaka på mina sånger och dikter, så ser man tydligt att jag är en sommarmänniska.

– De flesta av mina sånger har ett sommartema och jag hittar symboliken till livet i sommartid. I grönskan, i skymningen, i morgondimman eller i båten på den glittrande sjön, med ett metspö i handen.

Förlorat många vänner

Lasse berättar att hans kärlek till sommaren och svårigheten att hantera vinterns mörker, är huvudskälet till att han och Eva i 19 år har flytt Sverige under några mörka vinterveckor.

– Jag kan till och med sträcka mig till att säga att jag hatar januari. När julgransbelysningen släcks och det blir kolsvart igen – då blir jag mörkrädd och vill bara bort så fort som möjligt.

– Jag vill bort till ljuset. Bort till värmen. Bort till livet. Men vi får se, kanske har vi trots allt tillbringat vår sista vinter i Florida.

– Många av våra bästa vänner där borta finns inte längre kvar i livet. Vi har umgåtts med många som varit äldre än vi och tyvärr har det varit ett manfall bland dem de senaste åren.

– Över huvud taget märker man att åren går, i och med att man allt oftare får gå på begravningar. Vi har tappat många vänner som gått bort i cancer.

Ångrar inget

– Men jag oroar mig faktiskt inte för egen del. Jag tar en dag i taget och lever efter devisen: ”Skratta mycket och ta till dig livet så ofta du kan. Sorgen gör sig påmind ändå!”

När Lasse tittar tillbaka på sin långa och framgångsrika karriär, konstaterar han att det inte finns någonting som han ångrar.

– Jag känner att jag har gjort de rätta valen. Jag har fått göra allt jag en gång drömde om och mycket mer därtill.

– I morse, inför vårt möte, gick jag ut på Internet. Jag sökte på mitt eget namn i uppslagsverket Wikipedia och häpnade över allt jag hunnit med i musikväg!

– Tänk alla framgångar jag hade i Tyskland, alla skivframgångar och svensktoppsplaceringar här hemma, succéer på olika teaterscener, tio fantastiska år med Allsång på Skansen

Receptet för lyckligt förhållande

– Numera trivs jag bäst med att bara göra vad som faller mig in, utan agenda, utan att behöva titta på klockan stup i kvarten, i vetskapen att jag har något viktigt jag måste passa.

– Eva och jag lever över huvud taget ett behagligt liv. Där vi själva bestämmer hur dagen ska se ut.

– Och till dem som till äventyrs undrar hur receptet för ett långt och lyckligt förhållande ser ut, kan jag bara säga: ”Tillåt varandra att växa och utvecklas. Försök inte bromsa eller styra din partner!”

Det här är Lasse Berghagen

Yrke: Artist och författare
Ålder: 70 år
Familj: Hustrun Eva, 62, döttrarna Malin, 49, och Maria, 39, samt fem barnbarn
Bor: Lägenhet i Stockholm och gård i Svärdsjö i Dalarna
Aktuell: Firar 50 år som artist och aktuell med ny barnbok

Av Johnny Alrup

Läs också:

Lasse Berghagen om rädslan på scen: ”Vågade inte gå ut till slut”