Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sanningen bakom texten på Lasse Brandebys gravsten

05 jan, 2023 
Ebba S. Dahlman
FotografClaudio Bresciani/TT
Komikern Lasse Brandebys död år 2011 kom som en blixt från klar himmel för det svenska folket.
Nu berättar Lasses dotter Anna om hans sista tid i livet, varför han planerade sin egen begravning – och sanningen bakom texten på hans gravsten!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 snabba frågor med Babben LarssonBrand logo
3 snabba frågor med Babben Larsson

Komikern, journalisten och skådespelaren Lasse Brandeby lämnade jordelivet vid 66 års ålder. Han förlorade en fyra år tuff kamp mot obotlig prostatacancer den 20 november 2011, när han avled på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Nu är dottern Anna Brandeby Harström och författaren Lasse Råde aktuell med en bok om komikerns liv och en av hans mest folkkära karaktärer Kurt Olsson.

Boken, med titeln Lasse Brandeby: Vad gör jag nu då?, är också texten som pryder skådespelarens gravsten.

Nu berättar Anna om Lasses sista tid i livet. Hur han planerade sin egen begravning – och varför han valde just den textraden att pryda sin gravsten.

Lasse Brandebys sista tid i livet – dottern berättar om minnena

För många svenskar kom humorkungen Lasse Brandebys bortgång som en chock, då han valde att dölja sitt lidande av sjukdomen in i det sista.

– Han ville inte att människor skulle pjoska med honom, sade Lasse Kronér till Expressen då.

Kurt Olsson och Arne.
Lasse Brandebys humorkaraktär Kurt Olsson, med den säregna frisyren och den rutiga kavajen, blev en av skådespelarens mest älskade roller under karriären. Brandby skulle göra många stora roller efter framgångarna med den fiktiva karaktären Kurt.

När dottern Anna gästade Nyhetsmorgon, den 5 januari, för att berätta om den nya boken berättar hon om motivationen. Anna har tre barn, varav två var väldigt små när Lasse gick bort. Hon vill därför att berättelserna om deras morfar skulle finnas sparat någonstans.

Annons

Lasse Råde, som skrivit boken tillsammans med Anna gästar också Nyhetsmorgon-studion. Han hade samma idé, att nerteckna de roliga anekdoterna om vännen Brandeby, fast på annat håll.

– Jag ville skriva för mig själv och för mina barn. Jag var ju så ledsen, naturligtvis, när pappa dog och det här var ett sätt att hålla honom kvar. Man får inte glömma bort honom. Det är viktigt att historierna finns kvar, säger Anna.

Hon berättar också om hur hon minns sin far. Han och hennes mor Unni Brandeby ”hade en idé om att alltid säga ja”. Något som gjorde att Anna snuvades på möjligheten att göra revolt mot föräldrarna i tonåren.

Lasse Råde och Anna Brandeby Harström på releasen av Lasse Brandeby: Vad gör jag nu då? den 28 november 2022.
Lasse Råde och Anna Brandeby Harström på releasen av Lasse Brandeby: Vad gör jag nu då? den 28 november 2022.

Därför planerade Lasse sin egen begravning

År 1993 skiljde sig Lasse från Annas mamma Unni. Den sista tiden i livet var han tillsammans med kärleken Ninnie Fjelkegård.

Annons

Trots att Lasse var hårt drabbad av sjukdomen och mådde väldigt dåligt mot slutet, så var han ändå så pass levnadsglad och vaken att han ville planera sin egen begravning.

Han hade några önskemål som han inte ville tumma på.

– Begravningen och så den planerade han ju, så tillvida att han ville ha damorkestern och han ville att Lasse Kronér skulle sjunga. Sedan hade han egentligen velat bli begravd i en annan kyrka, men det gick inte av andra skäl… storleksmässigt och så, berättar Anna när hon gästar morgonprogrammet.

Brandeby begravdes den 12 december 2011 i Masthuggskyrkan i Göteborg.
Brandeby begravdes den 12 december 2011 i Masthuggskyrkan i Göteborg.

Sanningen bakom texten på Lasse Brandebys gravsten

Humorn präglade nästan allt som Lasse Brandeby tog sig för i livet. Så även i döden.

Annons

– Titeln på boken kommer från hans gravsten. Gravstenstexten ”Vad gör jag nu då?”, den bestämde han långt innan han blev sjuk, berättar den 54-åriga dottern Anna.

Vidare förklarar hon hur Lasse fick inspiration till att pryda sin framtida gravsten med en rolig text, när han och Annas mamma Unni var på resa i Europa.

– Han och mamma var på Irland och gick runt bland gamla kyrkogårdar. Och så såg de en gravsten från någon lokal sång- och dansman... som hade någon alldeles fantastiskt rolig text på sin sten, förklarar Anna och fortsätter:

– Pappa älskade sådana grejer! Han kunde gå igång på när han såg något roligt. Så han tänkte ”Jag måste ha något bra som ska stå på min sten” och det gick han och grubblade på i många år.

Skådespelaren Lasse Brandebys gravsten.
Skådespelaren Lasse Brandebys gravsten.

Till slut landade han i texten ”Vad gör jag nu då?”, men vad betyder den egentligen?

– Det säger lite om hans syn på livet. Han har alltid varit på väg framåt och han funderade nog också på vad som händer när man dör, förklarar dottern.

Foto: Claudio Bresciani/TT, TV4

Annons