Artikeln innehåller reklamlänkar

Lasse Holm drog fullt hus på digital lunch: ”Vi behöver öka gemenskapen”

Lasse Holm äter pizza

Foto: Doro

Den 1 oktober var det FN:s internationella dag för äldre och i samband med dagen bjöd Lasse Holm tillsammans med ett telefonföretag in till en digital lunch.
– Jag har som många andra seniorer i Sverige behövt ställa om och isolera mig under stora delar av 2020, säger Lasse Holm.

Initiativet med den digitala lunchen är för att minska ensamheten bland äldre som har ökat markant under 2020.

Redan innan coronapandemin var ensamhet ett problem bland äldre, men restriktionerna under covid- 19 har resulterat i att ensamheten ökat.

– Jag har som många andra seniorer i Sverige behövt ställa om och isolera mig under stora delar av 2020. Så att fler känner sig ensamma än tidigare är högst förståeligt och vi behöver fler initiativ för att öka gemenskapen. Med denna lunch hoppas jag att jag kan tillföra glädje, gemenskap och en minnesvärd stund för deltagarna, något som behövs mer än någonsin nu, sa Lasse Holm i ett pressmeddelande innan lunchen.

– Enligt en undersökning av PRO uppger nästan hälften av deras medlemmar att de känner sig mer ensamma nu än innan pandemin, inleder Lasse Holm lunchen med att berätta.

Lasse Holm i karantän

– Jag är ju själv pensionär sedan många år tillbaka och har ju känt av den här karantänen som jag suttit i. Det är därför vi har den här lunchen, var ni än befinner er.

– Så nu kan jag svara på era frågor, berätta lite vad som hänt i mitt liv och så umgås vi digitalt helt enkelt. För det är det vi måste göra idag, i denna verklighet som vi lever i, fortsätter Lasse, och börjar svara på frågor från sitt lunchsällskap:

Nostalgi! Maten från 80-talet!

Vilken är din favoritpizza?

– Det är Mafioso, jag gillar lite kryddade pizzor.

Vem tänkte du egentligen på när du skrev Främling?

– Det är en bra fråga… Jag tänkte nog inte på någon speciell. Däremot hade jag en engelsk text när jag skrev den och då var stranger och Mona Lisa med, sedan när Monica Forsberg skrev texten till den svenska versionen blev det Främling.

Bor du i Spanien?

– Jag har bott periodvis i Spanien i över 30 år. Jag älskar Spanien och jag pratar till och med lite halvtaskig spanska. Men även om jag är där i perioder har jag aldrig bott där permanent, det har blivit att jag varit där i kanske en och en halv månad och sedan har jag åkt tillbaka till Sverige för att jobba.

– Även om jag är en oldie, en gammal gubbe, så älskar jag att jobba fortfarande. Jag håller på med massa projekt som jag tycker är jättekul. Men Spanien vill jag komma till när jag vill pusta ut, spela golf, njuta av livet och ladda batterierna.

Se också: Godissorterna vi minns

Slå på ljud

Lasse Holm har vunnit mello fem gånger

Skriver du fortfarande låtar?

– Nja, sådär. Motivationen är väl inte så stor längre. Jag har ju bott i en studio i 15-16 år kan man säga. Jag har ju skrivit runt 700 låtar och vunnit Melodifestivalen fem gånger. Men ibland kommer det inspiration och jag sätter mig vid pianot men det är inte så ofta längre.

Hur kan man hålla sig så fräsch som du Lasse? Sportar du varje dag och vad gör du i så fall?

– Jag har alltid varit väldigt rörlig, och har jobbat med att hålla mig i hyggligt bra form. Sedan får jag jobba med många unga människor och det ger mig energi. Sen har jag vovve och går ut långa promenader och sedan kommer golfen också in i bilden.

– Men jag tränar minst två gånger i veckan, styrketräning och motionsträning och balansplattor och hantlar och sådär.

– Det gäller att hålla sin gamla kropp i form, det är aldrig för sent att börja träna! Efter 50 måste man tänka på att allt börjar failera. Säger doktor Holm, haha.

Lasse Holm gör fortfarande spelningar med sitt band men under pandemin har det ju inte blivit så mycket.

Melodifestivalen startar Hall of fame – så här går det till

– Allting stängdes ju ner.

Vilken är din favoritlåt av dina egna låtar?

– Svår fråga. Av nostalgiska skäl så är ju Främling en milstolpe, både i mitt och Carolas liv. Sedan finns det ju låtar som jag har fantastiska kul minnen av, som E det det här du kallar kärlek, där jag själv fick vara artist, ihop med Monica Törnell.

– Sedan skrev jag ju Inget stoppar oss nu, till filmen Black Jack. Så jag svarar de tre och Canneloni Macaroni, det är ju min bebis också.

Rykten om Lotta Engberg

Ligger det något i ryktena om dig och Lotta Engberg?

– Men sluta, det är ju soldoktorn!

– Lotta är en jättegammal kompis till mig, det är som en syrra. Jag pratar med Lotta och hon mår bra med soldoktorn, och så ska det vara. Mina känslor för henne är bara kamratliga.

– Jag har en fantastisk fru dessutom och har varit gift i nästan 48 år. Och vi har fortfarande lika trevligt.

Vad lyssnar du på för musik privat?

– Med åren har jag blivit väldigt förtjust i italiensk opera. Sen lyssnar jag på Chet Baker, en skön jazz. Och Bo Kaspers orkester, superbra. Så det är lite blandat, jag tycker om country också.

Lasse berättar även om Diggiloo-turnen, som blev inställd på grund av pandemin. I år skulle det varit artonde året.

– Vi hade all time high i biljettförsäljning och det var så deppigt att behöva lägga ner. Men samma artister kommer nog att stå på scen sommaren 2021.

Till sist frågan som många hade ställt:

Kan du sjunga Canneloni macaroni för oss?

Och så avslutade Lasse Holm med att sjunga sin kända refräng och tacka alla för en trevlig digital lunch.

– Sköt om er därute!

Internationella dagen för äldre är instiftad av Förenta nationerna och infaller alltid första oktober varje år. Det är ett fint tillfälle att lyfta äldres viktiga roll och bidrag till vårt samhälle och samtidigt skapa en medvetenhet om hur det är att åldras i dagens värld. 2020 firade dagen 30-årsjubileum.

Med våra Digitant-böcker kan du lära dig mer om allt det digitala!

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (länk till Adlibris)

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!