Lasse Lönndahl död vid 94 års ålder – så minns Towa Carson vännen

Artisten och tonårsidolen Lasse Lönndahl somnade in, vid 94 års ålder, på annandagens morgon.
I en ny intervju med Dagens nyheter berättar vännen och artistkollegan Towa Carson om hur hon kommer att minnas honom.
– Lasse var mycket generös mot alla, berättar hon.
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren
1:06

Efter reklamen: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

(1:06)

Slå på ljud


Det var på annandagens eftermiddag som vi nåddes av beskedet att artisten och skådespelaren Lasse Lönndahl somnat in vid 94 års ålder.

Ikonen, som har beskrivits som Sveriges första tonårsidol, avled på måndagsmorgonen den 26 december. Dödsorsaken var en kort tids sjukdom.

Nu sörjs han av de som minns honom; svenska folket, familj, vänner och kollegor.

Malin Berghagen om Lill-Babs: ”Väldigt osäker på sitt utseende”

Lasse Lönndahls långa karriär

Lasse Lönndahl växte upp under den stora depressionen på 30-talet. Han var en av tre i en syskonskara, som bodde i ett så kallat barnrikehus i Stockholm. Fadern lämnade familjen när Lasse var liten.

Den musikaliska karriären och intresset började i ung ålder. Redan som 11-åring sjöng han i gosskör. Han upptäcktes när han medverkade i amatörrevyn ”Vi som vill opp” på China i Stockholm. År 1949 kom den första skivan Tangokavaljeren och med den blev Lasse snabbt erkänd som Sveriges svar på Frank Sinatra.

– Ungdomarna kom fram och vrålade ut sin förtjusning. De uppvaktade mig vart än jag gick. Somliga ville ha en hårlock av mig, berättade han i en intervju med Dagens nyheter år 2013.

Lasse Lönndahls pojkiga (och stiliga) utseende gjorde honom mycket populär bland fansen.

Lasse Lönndahls pojkiga (och stiliga) utseende gjorde honom mycket populär bland fansen.

Dagens Bild/TT

Under 1950-talet slog han igenom stort. Under epitetet Sveriges hetaste artist, turnerade han i folkparkerna och klättrade på låtlistorna. Under karriären har han haft hela 37 låtar på Svensktoppen. Han gav ut 38 skivor, som sålde i över en miljon exemplar. I låtskatten återfinns Midnattstango, Visa mig hur man går hem och Tulpaner från Amsterdam.

År 1970 drabbades han av en enorm personlig motgång när hans dotter Malin och dennes mamma omkom i en bilolycka. Sorgen var mycket stor och till följd av medias bevakning valde Lasse att tillfälligt flytta till USA, för att få frid i själen.

År 1993 tilldelades han medaljen Illis quorum för ”framstående bidrag till svensk kultur”.

– Numera sjunger jag inte ens för mig själv längre. När jag ser andra artister på tv tänker jag alltid: ”Vad skönt att slippa det här!” Jag har ingen längtan alls tillbaka till min karriär. Det var då, berättade han för Allas år 2017.

Lasse Lönndahl och parhästen Towa Carson i början på deras gemensamma karriär år 1964.

Lasse Lönndahl och parhästen Towa Carson i början på deras gemensamma karriär år 1964.

Bertil Åberg

Se också: 5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste
0:51

Efter reklamen: Se också: 5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste

(0:51)

Slå på ljud

Så minns Towa Carson vännen Lasse Lönndahl

Lasse Lönndahl beskrev sig själv som ”alltid varit glad och positiv”. Han prioriterade det lustfyllda i livet, vilket också guidade hans karriär.

I en ny intervju med Dagens nyheter berättar den goda vännen och artistkollegan Towa Carson om Lasses person och gärning.

– Vi träffades genom vårat skivbolag i början av 1960-talet och började sjunga tillsammans och turnerade fram till och med 1971 och blev väldigt goda vänner. Vi höll kontakten och han ringde mig varje tisdag klockan halv tio i alla år, berättar hon för tidningen.

Trots de enorma framgångarna och en ihållande popularitet under flera decennier, lät Lasse aldrig det stiga honom åt huvudet.

– Han hade inga krav utan var mycket generös mot alla. Och han var allsidig och sjöng till och med operett. Men jag tror inte att han gav sig på några jazznummer, förklarar Towa.

Lasse och Towa år 2002 på vimmel under firandet av Svensktoppens 40-årsjubileum.

Lasse och Towa år 2002 på vimmel under firandet av Svensktoppens 40-årsjubileum.

Jan Collsiöö

Även hans namne Lasse Berghagen, som ofta delade scenen med den framlidna ikonen, bekräftar Lönndahls prestigelösa personlighet.

– Han var väldigt varm och generös, säger Berghagen i en ny intervju med Aftonbladet.

Foto: Bertil Åberg