Lasse Sigfridsson firar 55 år som musiker: Pandemin gav mig nya vägar

Lasse Sigfridsson i naturen vid Forsakar med hatt och gitarr.

Foto: Amanda Sigfridsson

I år firar han 10 år som soloartist och 55 år som musiker, Lasse Sigfridsson som 1967 startade Lasse Stefanz. Med ett sjunde soloalbumet i bagaget ser han nu fram emot många livespelningar.
”Pandemitiden har varit tuff, men jag har också lärt mig mycket av tiden”, säger han.

Två år av pandemi har inneburit frustration och inkomstbortfall för många musiker och artister. Men tiden i karantän har även gett insikter och nya möjligheter. Lasse Sigfridsson är en av dem som upptäckt Facebook och Youtube för att nå sin publik och som ser framtiden med tillförsikt.

För precis 10 år sedan var annorlunda.

– Jag var chockad, ledsen, förvirrad och orolig för framtiden när jag fick sparken från Lasse Stefanz, gruppen som jag och min tvillingbrorsa Hasse en gång startat 1967, berättar han. Men inget mörker utan ett ljus i tunneln.

Familjen och musiken kunde man inte ta ifrån honom.

Många gillar både Lasse Sigfridsson och Lasse Stefanz

– De allra flesta gillar både oss och Lasse Stefanz, man behöver verkligen inte välja och det är skönt, säger Lasse och spelar några ackord på sin allra första gitarr.

– När jag och brorsan var 13 år hade vi sparat och köpte den ihop på postorder för 50 kronor. Det ingick ett häfte med en gitarrkurs och sedan tränade vi tills fingrarna blödde, säger Lasse och skrattar vid minnet.

– Det blev väl inte så mycket läxläsning. Vi lirade med kompisar och far stöttade och skjutsade oss till idrottsfester och bingoaftnar där vi fått spelningar. De hade siktet inställt på dansbanorna, Thorleifs, Sven Ingvars, Sten & Stanley och Flamingokvintetten var idolerna. 1967 bildade de Lasse Stefanz och resten är historia.

Lasse Sigfridsson firar 55 år som musiker

Lasse Sigfridsson med gitarr i naturen.

”Nu blickar jag framåt”, säger Lasse Sigfridsson.

Foto: Amanda Sigfridsson

I dag ser Lasse framtiden med tillförsikt och trivs riktigt bra med att vara soloartist. Spelglädjen efter separationen fann han snart i sin närhet, i sin egen musikaliska familj i tre generationer.

– Jag är inte skapt för att vara bitter och titta bakåt. Jag blickar framåt!

Lasse Sigfridsson har precis gett ut sitt sjunde soloalbum och i vår och sommar firar han 55 år som artist med egna spelningar och tillsammans med familjemedlemmar och andra artister som Christina Lindberg. Han hoppas bland annat att det blir en fortsättning på Svensktopps-kalaset och att få stå på scen under Dansbandsveckan i Malung igen.

Och den musikaliska familen är sonen Emil, svärdottern Zara och barnbarnen Ängla, Vilda och Älvin. Hustrun Lena sköter mycket av administrationsarbetet och dottern Amanda fotograferar och hjälper till med information.

Sarek med Zara Sigfridsson i pausunderhållning i Melodifestivalen 2022.

Gruppen Sarek med Zara Kronvall Sigfridsson längst till vänster och
Jessica Wetterstrand till höger, och Johanna Nordström och Oscar Zia underhöll i Melodifestivalens tredje deltävling.

Foto: Karin Törnblom/TT

Idén till omslagsbild och titel på senaste albumet Vad tiden gått fick Lasse när han en dag vandrade i natursköna Forsakar utanför Degeberga, inte så långt från hemmet.

Namnet kom till honom under promenaden

Plötsligt kom han att tänka på att det var ju precis här som de tog omslagsbilden till Lasse Stefanz debut-LP Vad tiden går 47 år tidigare …

Skivomslaget till Lasse Sigfridssons nya album Vad tiden gått.

Omslaget till Lasse Sigfridssons nya album Vad tiden gått är fotograferat vid Forsakar, precis som Lasse Stefanz debut-LP.

Foto: Amanda Sigfridsson.

Självklart skulle bilderna till albumet tas här, och lika självklart infann sig titeln på skivan, Vad tiden gått.

Pandemiåren var naturligtvis tuffa, men till skillnad från många kollegor tycker Lasse att han klarat sig lindrigt undan.

Skivomslaget till Lasse Stefanz Vad tiden går från 1974.

Skivomslaget till Lasse Stefanz Vad tiden går från 1974. Lasse stående i mitten.

Foto: Jörgen Kohbrok

– Vårvintern 2020 hade jag ovanligt många spelningar inbokade. Svensktopps-kalaset, Dansbandsveckan i Malung, spelningar på Gran Canaria …

– Allt såg ljust ut. Så kom pandemin och allt bara rycktes bort och försvann som för alla i artistbranschen, säger Lasse.

Som dock inte vill klaga.

– Jag har fått vara frisk, jag hade tak över huvudet, mat på borde och jag är inte ensam. Men visst var det oroligt och tråkigt.

Miste Thorleif Torstensson i covid

– Visst förlorade vi inkomster. Men så mycket värre att vi förlorade människor i sjukdomen. Som vännen Thorleif Torstensson som jag bland annat turnerade med i Svensktopps-kalaset, säger Lasse med sorg i rösten, och blir tyst en stund.
Ja, det är ju det som varit det tunga. Alla som gått bort och så många som mist anhöriga.

Lasse Sigfridsson var inte den som var overksam under karantänstiden. Han byggde till en ny studio hemmastudio i Åhus utanför Kristianstad. Han fann Youtube och Spotify där han la ut nya låtar och han letade upp sin publik på Facebook och sände flera livekonserter hemifrån via dansbandssidan.com. Gratis.

– Det var win-win. Jag fick en möjlighet att spela och publiken kunde lyssna eller dansa hemifrån, en jättebra kompletterande väg under de tider då vi alla skulle vara hemma.

– Jag höll till och med releaseparty från studion, då kunde ju många fler delta. Och faktum är att jag sålde fler skivor genom detta än under vanliga spelkvällar, berättar Lasse Sigfridsson, som inte tror att han skulle lärt sig använda det digitala om inte pandemin kommit emellan.

Fick hjälpa publiken få fram vaccinbevis

Familjen Sigfridsson har en tradition att varje år ge julkonserter på Kristianstad teater, men 2020 fick det bli en filmad version som gick att streama då restriktionerna satte stopp för publik.

Jul med Familjen Sigfridsson på Kristianstads teater 2021.

Äntligen kunde familjen Sigfridsson spela för sin publik igen, i julas på Kristianstads teater.

Foto: Amanda Sigfridsson.

Även i julas var osäkerheten stor in i det sista, men till slut fick vi spela för publik med vaccinbevis.

– Det var lite speciellt att först vara ute i foajén och kontrollera bevisen. Vi fick också hjälpa många som hade tagit sina vaccindoser - men inte hade en aning om hur de skulle få fram bevisen. Vi hjälpte dem att gå in på e-hälsomyndigheten, covidbevis-sajten och att ladda ner appar.

– Vi har så underbara människor i vår publik och det här gav oss verkligen närkontakt med dem, säger Lasse, som även i fortsättningen kommer att varva liveframträdanden med facebook-sändningar.

– Men visst längtar jag av att få möta publiken på riktigt i vår och igen. Det är trots allt ingenting som slår det!

Se också: 4 saker vi älskar med Kikki Danielsson

1:21

Efter reklamen: 4 saker vi älskar med Kikki Danielsson

(1:21)

Därför blev det Z

Lasse Sigfridsson var bara 14 år när han och hans tvillingbror startade dansbandet Lasse Stefans 1967. Stefans med s.

När gruppen skulle spela upp till dans på Sommarlust i Kristianstad tillsammans med ett annat band möttes de av stora skyltar vid entrén där det stod Lasse Stefanz – med z.

Detta hände sig på den tiden då man inte tryckte upp affischer utan pusslade ihop namnen med hjälp av lösa bokstäver som hängdes upp.

– Vaktmästaren kom mot oss och bad om ursäkt och frågade om det var ok att vi fick ett som slutbokstav. Det andra bandet hade också många s i sitt namn och s:en hade tagit slut.

– Vi tyckte det såg fräckt ut och behöll vårt z – och plötsligt visade det sig att vi skapat en trend, berättar Lasse Sigfridsson.

Musikfamiljen Sigfridsson

Lasse Sigfridsson
Ålder: 68 år.
Startade Lasse Stefanz 1967 tillsammans med sin tvillingbror Hasse och var med där i 45 år. Har gett ut 7 soloalbum sen 2012 varav två inspelade i Nashville. Senaste albumet Vad tiden gått innehåller originallåtar från bl.a Michael Saxell, Henrik Sethsson och Mats Larsson och några covers. Gift med Lena och pappa till Emil och Amanda.

Emil Sigfridsson
Ålder: 41 år.
Kom trea i TV-programmet Fame Factorys första säsong 2002 och fick en Svensktoppshit med Tillbaka till igår och ett albumet som sålde guld. 2004 tävlade han i Melodifestivalen med Innan mörkret faller. Har satt upp 12 musikaler på teatern i Kristianstad och skulle våren 2020 ha premiär på The Phantom of the Opera. Denna fick skjutas upp till 2021 på grund av pandemin, började spelas och fick strålande kritik. Kort efteråt tvingades man lägga ner teatern då nya restriktioner kom. Nypremiär blir i februari 2023.

Zara Kronvall Sigfridsson
39 år.
Var med i gruppen Sarek och i Melodifestivalen med Genom eld och vatten (2003) och Älvorna (2004). Har återupptagit kontakten med Sarek-kompanjonen Jessica Wetterstrand Sjöberg, de turnerar ihop och har gett ut flera låtar på Spotify. Medverkade som överraskning med ett pausnummer under en av deltävlingarna i Melodifestivalen 2022.

Ängla Sigfridsson
17 år.
Ängla älskar musikaler och hade 2019 en av rollerna i musikalen Annie på Nöjesteatern i Malmö och på Lorensbergsteatern i Göteborg i Eva Rydbergs regi. Vann anrika rikstävlingen Stjärnskott 2019. Studerar på Lunds dans & musikalgymnasiums spetsutbildning i Lund. Ska ha rollen som Elin i Dalhallas konsertversion av musikalen Kristina från Duvemåla i augusti.

Vilda Sigfridsson
12 år.
Sjunger med familjen Sigfridssons och även i musikaler.

Älvin Sigfridsson
12 år.
Sjunger och deltar med familjen Sigfridssons och i musikaler. Vildas tvillingbror.