Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lästips: 14 nya feelgood-böcker som höjer humöret på semestern!

19 maj, 2023 
Susanne Lolling
En kvinna som läser bok på stranden
Vad får du inte glömma att packa i strandväskan i sommar? Handduk, solkräm, vatten – och en riktigt god bok! Sommarens feelgood tar med världen runt, och varvar kärlek med humor och glimten i ögat. Vilka av de här 14 nyheterna får sätta guldkant på din semester?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varför inte koppla av på semestern med en riktigt härlig feelgood-bok? Här har vi samlat 14 nyheter som passar bra att läsa i hängmattan eller på stranden i sommar.

Se också: 8 trick för att koppla bort jobbet på semesternBrand logo
Se också: 8 trick för att koppla bort jobbet på semestern

1. Smultronhyllan

Birgitta Bergin (Piratförlaget)

Smultronhyllan

Från framgångsrik författare till att vårda gamla på ett äldreboende? Många undrar om Agnes har blivit galen. För henne själv, som hatar livet i offentligheten med deadlines och kreativitetsångest, så är det nya jobbet på Smultronhyllan en dröm som går i uppfyllelse.

Annons

Agnes är full av idéer för att göra vardagen lite roligare för de äldre på boendet, men alla uppskattar inte hennes idéer. Samtidigt träffar hon en ny kärlek som på nolltid tar över allt mer i hennes liv. Var det verkligen så här det skulle bli?

En insiktsfull berättelse om människor med vardagliga problem, om kärlek, arbetsrelationer och vänskap – med karaktärer att både älska och hata.

2. Bokhandeln i fyrtornet

Sharon Gosling (LB Förlag)

Bokhandeln i fyrtornet

För 200 år sedan lät en excentrisk markägare bygga ett fyrtorn, i hjärtat av en avlägsen by nära Aberdeenshirekusten i Skottland. I dag står den malplacerade fyren stadigt kvar, och huserar den enda bokhandeln på flera mil. Det var fem år sedan Rachel flyttade till byn, och när ägaren till bokhandeln i fyrtornet plötsligt dör tar hon på sig ansvaret för den i rädsla för att den annars skulle försvinna.

Annons

Tornet rymmer dock mer än bara böcker, och en dag upptäcker Rachel en väl dold hemlighet som avslöjar saker om fyrens historia som chockar henne. Frågan är om hon kan hindra alla som bor i byn från att få reda på sanningen.

En berättelse med både charm och mystik, nominerad till Årets bok 2023.

3. Galen i dig

Mhairi McFarlane (Harper Collins)

Galen i dig

En bröllopsfotograf som inte tror på den sanna kärleken? Det är just vad Harriet Hatley är. Så när hennes egen pojkvän dristar sig till att gå ner på ett knä och ställa den stora frågan gör hon det enda rimliga – hon gör slut och flyttar ut.

Hon hyr in sig hos Cal Clarke, en man med en alldeles egen bröllopskatastrof i bagaget. Harriet och Cals relation går snabbt från rumskompisar till vänner, medan hon får kämpa för att rädda såväl karriär som rykte. Det finns nämligen två ex som skapar problem, ett som vägrar släppa taget och ett som är ute efter hämnd. En varm, humoristisk och bitsk komedi som både roar och värmer.

4. Den grekiska honungsgården

Jo Thomas (Polaris)

Den grekiska honungsgården

Arton år har gått sedan Nell mötte kärleken uppe i bergen på Kreta. Deras vägar skildes dock åt och hennes dotter Demi, som blev frukten av kärleken, har aldrig träffat sin pappa.

Annons

När Nell får möjligheten att åka tillbaka till den lilla bergsstaden Vounoplagia, där allt började, ser hon chansen att återförenas med mannen som gav henne livets största gåva. Samtidigt söker en honungsgård söker volontärarbetare, vilket blir den perfekta utgångspunkten för Nell i jakten på sitt förflutna. På gården i bergen väntar dock fler utmaningar än vad Nell varit beredd på, och frågan är om hon verkligen kn få det där lyckliga slutet som hon söker efter.

5. Simmarna

Julie Otsaka (Albert Bonnier)

Simmarna

En oförklarlig spricka uppstår i simbassängens botten. Sprickan slår sönder besökarnas rutiner, samtidigt som den väcker oro och spekulationer – och förväntningar.

Annons

Alice, en äldre kvinna tillika före detta simmare, har flyttat till ett hem som hon inte känner igen som sitt. I takt med att hon åldras letar sig hennes minne bakåt, till barndomen och till interneringslägret där hon tillbringade kriget. Parallellt gör hennes vuxna dotter allt hon kan för att försöka rädda deras krackelerande relation. En vacker roman om närhet och avstånd, och om minnen och förluster.

6. Svartstick

Sara Paborn (Albert Bonnier)

Svartstick

39-åriga Paulas liv är ständigt kaos, och för att få en välbehövd andningspaus ger hon sig av till en kursgård i Dalarna. På gården bor Gunni, vars liv pausats på obestämd tid efter en minst sagt omtumlande passion.

Annons

Anita är ung när hon i slutet av 50-talet förälskar sig i Bengt som öppnat traktens första snabbköp. Det är bara det att Bengt redan är gift, och inom kort börjar ryktet gå. En sinnrik och mångbottnad berättelse om tre kvinnor i tre tider som alla bär på varsin hemlighet, och hur deras liv flätas samman genom en svart tråd av silke.

7. Love Hack

Isabel Nylund (Albert Bonnier)

Love Hack

Precis som alla andra, så skulle Julia och Niko aldrig bli just det, som alla andra. Efter femton år och två barn tillsammans är det dock just det de är. När de är på en parmiddag styr samtalet in på öppna förhållanden, och fördelarna med dem. Som av en händelse springer Julia på en bekant från tonåren redan samma kväll, och spänningen mellan dem är påtaglig.

Annons

Har Julia och Niko knäckt tidernas love hack, genom att inte nöja sig med tvåsamhet och vardag? En träffsäker samtidskomedi om kärlek, besatthet, daddy issues och monogami.

8. Stenängeln

Ewa Klingberg (Historiska Media)

Stenängeln

Dödsoulan Angelika möter ständigt nya utmaningar. Att stötta och möta människor som står inför sin död är hennes livskall, men samtidigt kämpar hon för att få sitt företag Evigheten AB att gå runt. Världen kanske inte är redo för hennes tjänster, trots allt?

Så får hon en förfrågan att lotsa sjömannen Douglas till sista vilan. Han har suttit i fängelse i många år, dömd för ett mord som hans bror vill bevisa att han inte begått. Samtidigt får Evigheten AB äntligen ett större uppdrag, som dock visar sig vara en förvirrad samling människor som tror att en dödsdoula är någon sorts medium och Angelika ställer sig frågan om hon bara ska ge upp.

Annons

Andra delen i spinoffen på feelgoodserien om Begravningsbyrån Tranan, och en berättelse som lockar till både skratt och tårar.

9. Låt mig berätta allt

Caroline Säfstrand (Forum)

Låt mig berätta allt

Ulrika bestämmer sig för att tillbringa två av sina semesterveckor den här sommaren på ön Ven, en plats som alltid rört upp så starka känslor hos hennes mor.

I sin packning har hon ett gammalt vykort som förbinder henne med en mörk händelse på ön, hur måste hon dock ta reda på. I stugan mitt emot Ulrica bor Bea, vars liv har satts på paus. När Bea under ett radioprogram hör en forskare berätta att alla människor bär på tretton hemligheter, varav fem är så hemliga att vi aldrig berättar dem för någon. Det får henne att undra över Ulrica och hennes avsikter med sitt besök. Första delen i en ny feelgoodserie – Hemligheternas ö.

10. Rosengömman

Amanda Hellberg (Forum)

Rosengömman

Anna Sager och tre av hennes närmsta vänner tillika grannar, Helena, Kimoch Nadja, möts upp på det anrika hotellet Rosenlund utanför Skövde för årets sommarfest. Under kvällen dyker en man med kopplingar till dem alla fyra upp, och han är hotfull. Mannen försvinner spårlöst, och polisen Daniel får fallet på sitt bord – samma Daniel som Anna är förälskad i. Och ju mer han gräver efter svar om försvinnandet, desto mer hotade blir de fyra kvinnornas hemligheter.

Annons

Kommer den ödesdigra sommarfesten förstöra väninnornas liv för alltid? Första delen i serien Silverfallen, om kärlek, vänskap och spänning i spännande miljöer.

11. Trots allt

Åsa Hofverberg (Hoi)

Trots allt

I den fiktiva småstaden Born tar livet smärtsamma vändningar när nya familjekonstellationer bildas och några blir lämnade kvar. Linns man har bestämt sig för att lämna henne, och hennes briljanta plan för att vinna tillbaka honom visar sig vara allt annat än briljant.

Martin blundar så hårt han bara kan för allt som är på väg att hända i hans äktenskap, och frågan är om han verkligen kommer att kunna resa sig när allt till slut rasar. Och så har vi Mandy, som bearbetar stormen hon befinner sig igenom att skriva låttexter i mobilen. Upplyftande feelgood om att förlåta, hitta sig själv och att gå vidare.

12. Den sista hemligheten

Lucy Diamond (Printz)

Den sista hemligheten

Det är många som både älskar och ser upp till Patrick Shepard, så när han plötsligt dör vänds tillvaron upp och ner för all som varit honom nära. Zoe har förlorat sitt livs kärlek, och Ethan, Gabe och Beatrice sin älskade och något excentriska pappa. För Dan, Patricks bror, handlar det nu om att hålla löftet han gett till brodern – att ta hand om hans familj. Snart inser Dan att hans bror haft hemligheter, sådana som har potentialen att utplåna den förkrossade familjen.

Annons

Vad hände egentligen den där natten när Patrick dog, och kommer Dan verkligen att kunna rädda familjen? Bästsäljande brittisk feelgood som är både gripande och underhållande om att resa sig igen.

13. Bokträdgården i Primrose Hill

Sarah Jio (Printz)

Bokträdgården i Primrose Hill

Valentina Baker är nyskild och arbetar som bibliotekarie i Kalifornien. Vardagen segar sig fram när Valentina i ett ödets nyck får veta att hennes mor gått bort, modern som lämnade henne när hon bara var elva år gammal för att flytta tillbaka till sitt hemland, England. Nu har hon efterlämnat sin lägenhet i London till dottern.

Väl på plats i London står det klart för Valentina att hon ärvt mer än en lägenhet, hon är dessutom ägare till en bokhandel i stadsdelen Primrose Hill. Hennes mamma, Eloise, som har haft bokhandeln i årtionden, visar sig ha haft sin beskärda del av hemligheter. Vem var hon egentligen?

Annons

Njutbar feelgood om mödrar och döttrar, och kärleken till böcker – allt i målande brittiska miljöer.

14. Lyckliga gatan tur och retur

Cassandra Brunstedt (LB Förlag)

Lyckliga gatan tur och retur

Renoveringen av gården är så gott som färdig nu. Shirin har hyrt ut sin lägenhet i stan, skärgårdsretreatet är fullbokat hela sommaren och snart –äntligen – så kommer Amit till Sverige. Allt är perfekt!

Men när han väl kommer blir det ingen himlaomvälvande återförening med Amit, i alla fall inte så som Emma drömt om det. De har svårt att läsa av varandra, och Ella har dessutom fullt upp med yogaklasser och lunchprepp. Samtidigt dyker Ruben, nyseparerad, kontaktsökande och ackså snygg journalist, allt oftare upp i hennes vardag. Varför blir Emma så fixerad vid honom, nu när Amit äntligen är här?

En resa i konsten om att omfamna nuet och lära sig leva i livets kaos i en inspirerande uppföljare till En enkel till Indien.

Annons