Li Pamp i Bytt är bytt – allt du vill veta om antikexperten

Antikexperten Li Pamp står framför en stor hylla med gammalt porslin och tittar in i kameran.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Li Pamp är antikexperten som hösten 2020 ersätter Karin Laserow i underhållningsprogrammet Bytt är bytt i TV4. Men vem är hon egentligen och vad har hon jobbat med tidigare? Här är allt du vill veta om Li Pamp!

I somras blev det klart att populära antikexperten Karin Laserow inte skulle vara med i den kommande säsongen av Bytt är bytt i TV4, på grund av att hon tillhör riskgrupp för coronaviruset. Som hennes ersättare presenterades Li Pamp.

– Vi har haft väldigt roligt under inspelningarna, god energi! Jag ser fram emot att lära känna tittarna i höst och höra vad de tycker om programmet, sa Li Pamp då.

Renée Nyberg och Li Pamp poserar mot en rosa bakgrund på en pressbild för säsongsstarten av Bytt är bytt 2020.

Renée Nyberg, programledare för Bytt är bytt, tillsammans med Li Pamp.

Foto: Jakob Dahlström/TV4/C More

Li Pamps uppväxt i Skåne

Li Pamp är inget obekant ansikte för oss tv-tittare – men vad vet vi om henne egentligen? Jo, hon föddes med efternamnet Carlström den 4 augusti 1972 i Malmö och under uppväxten bodde hon både i Malmö och i Bjärred.

Intresset för gamla ting föddes tidigt och under studietiden läste hon konstvetenskap vid Lunds universitet. Det var under den tiden intresset tog ordentlig fart.

– Jag har nog alltid varit intresserad av inredning och tyckte om att möblera om mitt rum redan som litet barn. Intresset för antikviteter kom när jag var 21 år och pluggade i Lund. Jag behövde ett extrajobb och fick det på Bukowskis, jag blev väldigt fascinerad av föremålen men också människorna som arbetade i branschen, har hon berättat för Expressen Leva & Bo.

Li Pamp på utdelningen av stipendier ur Micael Bindefeldts stiftelse till minne av Förintelsen i januari 2020.

Li Pamp föddes i Malmö och pluggade i Lund, men bor sedan många år i Stockholm.

Foto: Karin Törnblom/TT

Li Pamp i Antikdeckarna och Antikrundan

1995 gick flyttlasset från Skåne till huvudstaden. Och ända sedan dess har hon Stockholm som sin bas. Som 26-åring blev hon intendent vid Stockholms auktionsverk och sedan dess har karriären varit mer eller mindre spikrak. På tv har vi kunnat se henne långt innan hon blev aktuell i Bytt är bytt – redan 2008 värvades hon som expert till tv-serien Antikdeckarna i TV4. Därefter gick hon över till SVT och 2011 blev hon en av experterna som värderar föremålen i kanalens populära långkörare Antikrundan.

Antikrundan är hon en av experterna med inriktning på modern design, och föremålen hon inspekterar och värderar föremål som inte är fullt så gamla, oftast under hundra år. Förutom Antikrundan har vi kunnat se henne i program som Go´kväll, Antikmagasinet och Nordiska rum.

Se också: Allt du vill veta om Li Pamp

Allt du vill veta om nya Bytt är bytt-profilen Li Pamp
Slå på ljud

Förutom att synas i tv har Li Pamp också grundat och drivit en digital marknadsplats för moderna antikviteter.

Li Pamps familj

Li Pamp bor sedan 2004 i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hon har fyra söner – Erik, Daniel, Michael och Adam – sedan ett tidigare äktenskap, som hon emellanåt visar upp på Instagram:

Så inreder Li Pamp hemma

På sin hemsida skriver Li Pamp att hon vurmar för kulturarvsfrågor och hållbar konsumtion, ämnen som hon också ofta föreläser om. Cirkulär ekonomi och att köpa begagnat är något Li Pamp brinner mycket för och anammar även privat. Hemma inreder hon sällan med nya saker och så här beskriver hon sin stil för Leva & Bo:

– En blandad stil med framförallt bättre begagnat. Det finns inte mycket nytt hemma hos mig och tyngdpunkten ligger på skandinavisk design från 50- och 60-talet. Sedan har jag ett målat allmogeskåp från 1800-talet och samtida konst. Mina hem har verkligen växt fram. Sedan tycker jag om att mitt hem är praktiskt, jag har inte lustiga prydnadssaker hemma.