Lili & Susie aktuella igen: ”Vi har fått en ny generation fans”

Lili & Susie, systrarna Lili och Susie Päivärinta slog igenom 1987 med låten Oh Mama och efter att ha varit med i Melodifestivalen samt Så mycket bättre 2020 är det aktuella i en ny dokumentär av Suzanne Axell samt släpper ny musik och ska åka på folkparksturné sommaren 2022.

Peter Widing/TT och Peter Knutson

Efter genombrottet med Oh mama var det kravallstaket på konserterna och avsvimmade killar i logen. Nu är 1980-talsikonerna Lili & Susie aktuella i dokumentären Lili & Susie – Två gyllene systrar av Suzanne Axell, ny musik och folkparksturné.

Det är trångt och gemytligt i det kombinerade allrummet och pentryt i producenten Anders Hanssons studio på Södermalm i Stockholm. Efter dagens inspelning och låtfix med kollegan Suzzie Tapper tittar dj:n Peter Siepen in för att spela in en kort reklamvideo med systrarna Päivärinta. Labradoren Marrone och mopsen Edith snor ivrigt runt deras fötter med viftande glada svansar.

Sedan Lili & Susie gästspelade i Melodifestivalen 2020 och deltog i Så mycket bättre samma år, är duon åter i rampljuset. Spelningar och tv-program avlöser varandra, samtidigt som systrarna är i studion och spelar in nya låtar. I dagarna har programledaren och journalisten Suzanne Axells dokumentär om systrarnas liv och karriär haft premiär på SVT.

Tanken var att Suzanne Axell och tv-teamet skulle följa med systrarna i vardagen, men så kom pandemin emellan. Mycket kom i stället att spelas in på Vårholma, familjen Päivärintas tidigare lantställe i skärgården.

– Barn- och ungdomens alla somrar och övriga lov tillbringade vi på Vårholma. Det var en fantastisk tid som betytt mycket i våra liv, säger Lili och Susie.

Cornelis Vreeswijk och Anita Strandell

Musiken präglade tidigt deras liv. Pappa Paavo var klarinettist, brodern Totte är musiker och mamma Inga var mycket musikintresserad och musikalisk, även om hon jobbade på bank och inte spelade eller sjöng själv.

Lili och Susie Päivärinta sitter tillsammans i en vit bil som har fönsterrutorna nedvevade och de lutar sig ut genom fönstren.

Lili och Susie Päivärinta växte upp i en musikalisk familj.

Foto: Privat

– Vårholma var som en samlingspunkt för familjens vänner. Där kom Cornelis Vreeswijk och Anita Strandell glidande, en annan gång kom Fjodor från Ebba Grön, berättar Susie, medan hon klappar om sin Marrone.

Där fanns också systrarnas barndomsvänner Jan Johansen, Ankie Bagger och Niclas Wahlgren, för att nämna några.

Ankie Bagger försvann från rampljuset – det gör hon i dag

– Det hände väldigt mycket på Vårholma. Där fanns otroligt mycket glädje, inspirerande musik och spännande människor. Alla trivdes i vår lilla stuga, säger Lili, som slagit sig ned på golvet i det lilla pentryt.

Systrarna tyckte redan då mycket om att åka båt, vilket resulterade i många härliga äventyr och minnen, som när de styrde båten rakt in i vågorna från de stora färjorna som passerade.

Vi var lite vilda och galna, inga partajare, men äventyrslystna

– Vi var lite vilda och galna, inga partajare, men äventyrslystna, säger de och ler.

I den nya dokumentären kommer super 8-filmer från barndomens Vårholma att visas. Filmer kommer också att visas från Fårö där familjen tillbringade, och fortfarande tillbringar, många somrar hos goda vänner.

– Vår farfar Kallas var präst och målade tavlor på Fårö när vi var barn. Vi har fortsatt traditionen med att åka dit om somrarna, berättar Lili.

Lili & Susie slog igenom med Oh Mama

För Lili och Susie var det ingen tvekan om att de skulle satsa på musiken. Före genombrottet som Lili & Susie turnerade de som körsångerskor med Suzzies orkester.

Den första egna singeln, Sommar i natt, släpptes 1985. Men det var först 1987, med låten Oh Mama, skriven av Tim Norell och Ola Håkansson, som de slog igenom, i princip över en natt och Lili och Susie var inte beredda på vad de skulle möta på nästa konsert.

Lili och Susie tillsammans med Suzzies orkester

Före genombrottet turnerade Lili och Susie med Suzzies orkester.

Foto: Privat

– Först hade vi spelat för en pytteliten publik. Sedan blev det plötsligt total hysteri på våra konserter. Det var kravallstaket och avsvimmade killar i logerna, säger Lili och ler åt minnet.

Singeln Oh Mama blev etta på svenska topplistan och spelades även flitigt på klubbar i Europa och USA. Albumet Dance romance gavs ut och fler singlar släpptes, däribland Bara du och jag.

Detta är Lili & Susie

Namn: Lili Päivärinta

Ålder: 55 år.

Familj: Sambon Pär, katten Tiger och hunden Tubbe.

Bor: Stockholms skärgård, Värmdö kommun.

Gör: Artist. Driver stiftelsen Djurens ö, som på ideell basis ger rådgivning om skadade vilda djur och moderlösa djurungar. Se mera på www.djurenso.se

Aktuell: I Suzanne Axells SVT-dokumentär Lili & Susie – Två gyllene systrar som finns att se på SVT Play.

Övrigt: Lili är ett riktigt ”båtfreak”. Hon har egen båt och tycker mycket om att åka ut till någon ö i skärgården och ta det lugnt.

Namn: Susie Päivärinta

Ålder: 57 år.

Gör: Artist. Engagerad i djur- och miljöfrågor. Ingår bland annat i ett grodräddningsprojekt med Djurens ö.

Familj: Sambon Stefan, barnen Leon, Myra och Nova, hunden Marrone och katten Boris.

Bor: Stockholms skärgård, Värmdö kommun.

Aktuell: I Suzanne Axells SVT-dokumentär Lili & Susie – Två gyllene systrar som finns att se på SVT Play.

Övrigt: Susie älskar att packa båten och åka ut och simma, beskriver sig som ett ”skärgårdsfreak”.

1988 var Lili & Susie Sveriges hetaste discoartister och släppte albumet Anytime, som nådde en åttonde plats på den svenska försäljningslistan. Året därefter medverkade systrarna i Melodifestivalen med Okey okey, en låt som slutade på en delad femteplats och blev en hit i Sverige. Flera framgångsrika år följde, då Lili & Susie bland annat släppte hitsinglarna What's the colour of love, Something in your eyes och Where eagles fly.

Tio år efter det stora genombrottet med Oh Mama bestämde sig systrarna för att avsluta Lili & Susie.

Lili & Susie på scen under Melodifestivalen 1989 där de framförde låten Okey Okey.

1989 tävlade Lili & Susie i Melodifestivalen med låten Okey Okey.

Foto: TT

– Vi kände att vi hade gjort så mycket och kom inte riktigt vidare. Jag fattar det inte nu, vi gjorde jättebra grejer, men var nog lite före vår tid, det var mycket rock och R&B, säger Susie.

– Ja, men vi var ganska trötta på konceptet Lili & Susie, tillägger Lili.

Lili och Susie avslöjar sitt vilda 80-tal: Kastades dildos

Susie, som ville ta ett kliv bort från rampljuset, satsade på en solokarriär och startade musikproduktionsbolaget Susies library och började på allvar skriva låtar till andra artister. Parallellt släppte hon sitt soloalbum In the sun 2005, som hade ett rockigare och mera countryinfluerat sound.

Men framför allt blev Susie mamma till tre barn; Leon, Myra och Nova.

– Som alltid går jag in helhjärtat för saker, och att vara mamma tar mycket tid, säger hon.

Susie har sina tre barn i knät: Susie och barnen: Leon, Myra och Nova.

Susie och barnen: Myra, Nova och Leon.

Foto: Privat

Systrarna Päivärinta har alltid varit stora djurvänner och nu kunde Lili engagera sig för djuren på heltid. Hon startade stiftelsen Djurens ö på Värmdö i Stockholms skärgård. Stiftelsen arbetar ideellt med att hjälpa och ge rådgivning till skadade vilda djur och moderlösa djurungar.

Stiftelsen Djurens ö blev känd i hela Sverige genom tv-serierna Djurens ö, som sändes på TV4, och senare Djurens hjältar, som sändes på TV3. Tittarna fick följa Lili och hennes team i räddnings- och rehabiliteringsarbetet av djur. Till programmen spelade systrarna in egna soundtrack, bland annat titellåten Fly fly little bird.

Programmen, som gick under flera säsonger, hade stor genomslagskraft:

– Vi märkte att allmänheten blev mycket mer intresserad av vilda djur, började se dem som individer och ville hjälpa skadade djur. Och intresset bara ökar. Vi har ett hårt tryck, hela Sverige larmar om djurungar och skadade djur. Det finns alldeles för få viltrehabiliterare i landet, säger Lili.

Lili har startat stiftelsen Djurens ö som hjälper skadade och moderlösa djur och här håller hon en trut.

Lili har startat stiftelsen Djurens ö som arbetar ideellt med skadade vilda djur och moderlösa djurungar.

Foto: Privat

Djurens ö driver bland annat också ett projekt med att rädda grodor, ett projekt som 2022 fyller tio år. Volontärer patrullerar i olika områden och hjälper groddjur över trafikerade vägar samt för statistik och har samarbete med viltforskare. Susie har exempelvis hand om arbetet i Fågelbro på Värmdö, och involverar där både grannar och sina barn som deltar genom att flytta och rädda groddjuren.

Lili & Susie i Melodifestivalen 2009

Tio år efter att systrarna avslutat Lili & Susie ringde dåvarande mellogeneralen Christer Björkman och ville att duon skulle medverka i Melodifestivalen 2009. Med låten Show me heaven slogs de ut i andra chansen av Sarah Dawn Finer, men den blev systrarnas 16:e hit.

Deras medverkan i Melodifestivalen och en bejublad spelning på en gayklubb i samband med Pridefestivalen i Malmö gjorde att systrarna blev sugna på comeback.

Vi kände hur mycket vi saknat publiken och glädjen den ger

– Vi kände hur mycket vi saknat publiken och glädjen den ger, säger Susie.

Systrarna Lili och Susie håller om varandra och berättar om sina gemensamma och egna projekt

När Lili & Susie var med i Så mycket bättre blev de upptäckta av en ny generation.

Foto: Peter Knutson

Lili och Susie fortsatte därefter att arbeta med både egna och gemensamma projekt. Men det var först efter gästframträdandet i Melodifestivalen 2020 och Så mycket bättre samma år som duon hamnade på riktigt i rampljuset igen. En ny generation upptäckte Lili & Susie.

– Så mycket bättre gav oss en ny generation fans som tycker att 1980-talet är väldigt spännande. Musiken och modet från 1980-talet är ju väldigt inne nu.

Se också: Det här minns vi från 80-talet

1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Programmet genererade nya tv-program, spelningar och projekt. Lili & Susie har bland annat samarbetat med pop- och dj-duon Rebecca och Fiona. Och för första gången på många år har systrarna gått in i studion för att spela in nytt eget material. I november släpptes singel Drömmar, skriven av Lili och Susie, Suzzie Tapper och Mats Tärnfors.

Samtidigt jobbar Lili vidare med stiftelsen Djurens ö och har dragit igång projekt Viltsjukhuset, med syftet att bygga Nordens första viltsjukhus. Målet är att bygga en anläggning för vilda djur bestående av två delar – en sjukhusdel och ett besöks- och utbildningscentrum. En lämplig fastighet finns på Värmdö och nu pågår arbetet med att få finansiärer till projektet.

Dokumentär, ny singel och folkparksturné

I samband med att dokumentären visas på SVT släpps ytterligare en ny singel. Fler singlar kommer under våren, då Lili & Susie också kommer att medverka i flera stora, ännu så länge hemliga, tv-program och tv-serier.

Lili och Susie säger att den första generationens fans kommer att känna igen soundet, även om texterna inte riktigt är desamma som tidigare:

– I vår ålder kan man inte sjunga samma texter som för 30 år sedan. Det har hänt så mycket i våra liv under den här tiden, vilket så klart speglas i texterna, men vårt id känns igen i alla låtar. Samtidigt har våra röster utvecklats och vi har fått en annan säkerhet. Vi känner också att vi numera möts med respekt, vilket vi inte alltid gjorde när vi var yngre.

Till sommaren 2022 planeras en stor folkparksturné tillsammans med Tone Norum, Ankie Bagger, Herreys, Suzzie Tapper och Micke Syd i konceptet 80-talsnatt, där de medverkande artisterna framför sina stora hits från 1980-talet.

– Det är mycket kul och spännande som händer, säger Lili och Susie.