Lill-Babs vilja för livsverket: "Betydde väldigt mycket"

2009 öppnade Barbro "Lill-Babs" Svensson sin "caffär" med en utställning i Järvsö. Innan sin död uttryckte hon en önskan om att "caffären" ska finnas kvar. "Den betydde väldigt mycket", säger Per Bergenudd, som drivit verksamheten sedan 2014, till Expressen.

Den 3 april 2018 gick den folkkära artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson bort i sviterna av hjärtsvikt och en elakartad cancertumör kort efter sin 80-årsdag.

I hemorten Järvsö vajade flaggorna på halv stång och foton, blommor och kondoleansböcker placerades snabbt ut på flera ställen runt om i orten.

Sedan 2009 finns också Lill-Babs ”caffär” i Järvsö. ”Caffären”, som är café och affär i ett, rymmer dessutom en utställning över Lill-Babs långa och fantastiska karriär.

Lill-Babs Caffär hemma i Järvsö

Lill-Babsutställningen i Caffären hemma i Järvsö. Foto: IBL Bildbyrå

Sedan 2014 är det Per Bergenudd, som tillsammans med sin hustru Anna Bergenudd driver caffären. För Expressen berättar paret om det nära samarbetet med Lill-Babs.

– Hon har lagt ner så otroligt mycket arbete, kärlek och energi i sin utställning. När det kom bussar med folk kom hon alltid ner för att hälsa och berätta om den, säger Per Bergenudd.

Lill-Babs Caffär

Caffärens Facebook-sida beskrivs också Lill-Babs brinnande engagemang för verksamheten:

”Ibland satt du kvar efter stängning och berättade härliga anekdoter, ibland ända in i småtimmarna. Du kom med blommor när man minst anade det å vykort skickades från världens alla hörn och avslutades alltid med kram och handlingen kram var viktig för dej (du bodde ju I Kramsta).”

Lill-Babs karriär som utställning i Caffären i Järvsö

I Lill-Babs ”Caffär” i Järvsö finns hela hennes karriär dokumenterad i en utställning. Foto: IBL Bildbyrå

Paret Bergenudd, som köpte Lill-Babs caffär i höstas, vill fortsätta driva den i samma anda. De berättar också för tidningen att det var Lill-Babs önskan att utställningen över hennes karriär ska finnas kvar för hennes fans.

– Den betydde väldigt mycket, hennes utställning. Hon var stolt över den, alla hennes scenkläder genom åren finns ju där. Det var Barbros vilja att den här utställningen ska finnas kvar, och det har vi alla avsikter att göra, säger Per Bergenudd.

Läs också:

Lill-Babs död: Så minns vi hela hennes karriär

Marianne Mörck sörjer Lill-Babs: ”Jag älskar henne”

Ann-Louise Hanson om ”Lill-Babs” död: Det gick fort