Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Linda Bengtzing om tårarna på nattklubbsscenen: ”Jag blev så rörd"

11 okt, 2018 
Henrik Högström
Entreprenörsdottern Linda Bengtzing har gjort både bra och dåliga affärer med fastigheter och aktier. Artisten, som är ekonom i botten, har räknat ut att hon ska kunna gå i pension vid 60. ”det är kanske då jag ska bli revisor”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under karriären har sångerskan Linda Bengtzing hunnit med både flera melodifestivaler och mängder av spelningar runtom i Sverige. I december åker hon Lasse Berghagen, E-type, Wiktoria, Robin Bengtsson, Kaliffa, konferencieren Kenny Mattsson och Margaret ut på julturné med showen ”Stjärnklart”.

– Jag har börjat repa redan. När repetitionerna börjar vill jag kunna mitt så att ingen får vänta i onödan när vi kör tillsammans. Sedan har jag blivit 44 år nu så det tar väl dubbelt så lång tid för mig som för Wiktoria, säger Linda Bengtzing.

Bengtzing och Berghagen

Du åker ut med Lasse Berghagen som har stått på scen sedan innan du var född. Känns det rimligt att hålla på lika länge för egen del?

– Nej. Jag går runt hela tiden och säger att jag ska gå i pension när jag är 60, att jag har 16 år kvar. Men när man håller på med någonting av lust så antar jag att det blir svårt att sluta.

Men skulle du ha råd att sluta?

– Jag är ju ekonom så jag har planerat för det.

Annons

Linda Bengtzing menar att hon fått bra drillning hemifrån. Föräldrarna drev begravningsbyrå och ett bussbolag som skötte skolskjutsen. Under sommarlovet drev entreprenörsfamiljen i Gullspång en jordgubbsodling.

Linda Bengtzing fick tidigt lära sig hur man får en rörelse att gå runt.

Ekonomiskt sinne

Du menar att de har lärt dig vikten av att planera och att få saker gjorda?

– Ja, nästan till överdrift så att jag har svårt att leva i nuet och unna mig saker. Men det vet jag om så det försöker jag tänka på, säger Linda Bengtzing.

– Men när jag har lediga dagar då latar jag mig riktigt och lyxar. det unnar jag mig.

Föräldrarnas ekonomiska sinne har inte försämrats med åren. Hon berättar att pappan kan ringa och säga att de kommer upp och hälsar på.

– Och då säger man ”oh, vad roligt”. Då säger han att han ändå hade en körning med turister till slottet.

Lindas affärer

Det ekonomiska sinnet har lett till en del både lyckade och mindre lyckade affär med hus och aktier. Familjen har hus i Spanien till exempel.

Annons

– Ja. Hus har jag haft lite mer tur med än aktier. Bara du säger aktier får jag chickenskin och vill nästan kräkas. Det har gått så dåligt så nu får jag ligga still i 15 år. Med förlust. Det är tråkigt men jag har varit lite för modig. Så är det ju. Någon måste vinna och någon måste förlora.

Linda Bengtzing ”Killer girl”
Linda Bengtzing i Melodifestivalen 2016. Hennes sjätte framträdande i tävlingen. Bild: IBL

Drivs du fortfarande av lust i jobbet?

– Ja, som bara den. Jag säger nästan varje gång till min körtjej som är med att ”fy fan vad det här är roligt”. På sistone har det hänt att jag har fått gråtattacker för att jag blir så rörd, jag vet inte om det är åldern eller vallningar, eller vad det är.

– Jag började gråta på nattklubb i Uppsala ett på natten bland en massa fulla ungar. De visade sådan otrolig respekt för mig och för mina låtar. Jag blev helt ”wow”.

Annons

Linda Bengtzings genre

Tycker du annars att du har fått respekt för din musik och ditt artisteri?

– Nä. Det tror jag inte. Det är väl därför jag kan stå där och bli så där rörd. Man är väl och plaskar i en slags damm som inte anses så värdefull.

– Anders Bagge sa en gång när jag jobbade i hans studio ”Ja, just det. Det är du ja. Nu kommer jag inte håg vad du heter men din genre tar man inte i med tång”.

Då tänkte man okej, idiot. Men så sa han ”Nej, nej, det är en komplimang. Du äger din genre”. All respekt till det. Jag förstod precis vad han menade och det var en komplimang.

Du verkar ha distans till det?

– Ja, herregud. Kanske för att jag är ekonom egentligen. Men jag är så tacksam för det här. Jag har aldrig suktat efter den här karriären eller vad man ska säga. Det var en hobby och jag får göra det som jobb. Men det är kanske vid 60 jag ska bli revisor.

Linda Bengtzing har även, med glimten i ögat, tackat kollegan Pernilla Wahlgren för sina framgångar. Pernilla Wahlgren skulle egentligen sjungit ”Alla flickor” i Melodifestivalen 2005. Låten gick till Linda istället. Och det ömsesidiga förhållandet verkar finnas kvar.

Annons

– Jo. Så tänker jag nu till jul också när jag spelar med ”Stjärnklart”. Det är inte så många gig men då säger min bokare att ”Inga problem vet du, Charlotte (Perrelli) ska föda barn och Pernilla (Wahlgren) gör sin julshow. Alla gig kommer att hamna på dig”, säger Linda Bengtzing.

Den där positionen i näringskedjan är ingenting som stör henne. Förutom spelningarna gör hon även uppdrag som konferencier. Bara häromveckan var hon till exempel i Eslöv och fick dela ut stipendier till diabetesforskare. Hon låter fortfarande mycket inspirerad av sammanhanget och inte minst arkitekturen i medborgarhuset där ceremonin hölls.

– Jag kommer ju in i en helt annan värld eftersom jag, otroligt nog, får vara konferencier också.

”Folk har en förutfattad mening om mig”

Linda Bengtzing har åsikter om det mesta från medborgarhusets arkitektur till skogsbränderna i somras, klimatångest och politik.

– Jag hade ju magsår i somras för torkan. Man är kvar i det där odlingstänket, säger Linda Bengtzing som alltså växte upp med jordgubbsodling.

Annons

Ibland delar Linda Bengtzing med sig av åsikterna på sociala medier. När hon delade med sig av en bild på sig själv i bikini på Instagram och skrev en text om kroppshets så var kommentarerna dock delade.

De negativa menade, enkelt uttryckt, att Linda var för smal och vältränad för att kunna propagera för att ”vi måste acceptera våra kroppar som de är”.

– Det är som att mina åsikter inte tas på allvar för att jag varken är överviktig eller underviktig utan ganska normal. Och det är som att normala människor inte får yttra sig.

Samtidigt upplever hon att hennes åsikter betraktas som mindre värda bara för att hon förknippas med schlager.

– Jag skulle kunna engagera mig långt mycket mer men folk har en förutfattad mening om mig. Att jag är en rolig, energisk skit som inte har något djup eller en hjärna knappt. De får gärna ha den åsikten men när jag väl uttryckt mig väl tycker jag att man kan läsa innan man kastar dynga.

Blev av med ”restless legs”

Linda Bengtzings egen inställning är att hon tränar för att hålla kroppen i trim och få ett så långt liv som möjligt. För tillfället har hon en sträckning där bak som gör att hon inte kan springa. Ett stillasittande som är enormt frustrerande. Hon blir, kort sagt, tokig på det.

Annons

Så för tillfället blir det långa promenader tills kroppen är redo igen.

Under nästan hela sitt liv har Linda Bengtzing lidit av vad som kallas ”restless legs”. Det vill säga domningar och krypningar i benen. Åkomman kallas också Willis Ekboms-sjukdom och är ärftlig.

– Pappa har det också så jag var orolig att Vera (dottern, reds anmärkning) skulle få det.

Nu, i vuxen ålder, har Linda Bengtzing  hittat en effektiv motåtgärd. Hon använder sig av ett magnetband som hon spänner runt benet. En lösning hon ramlade över av en slump men som löste hennes problem.

Numera är hon fri från besvären säger hon.

– Det tog 40 år sedan var det borta.

Linda Bengtzing med familj
Peter Ståhlberg, Linda Bengtzing med barnen Vera och Nisse. Bild: IBL

Betalar för att dejta

Förutom spelningar och konferencieruppdrag ägnar hon sig åt barnen, Vera,9, och Nisse, 5. Hon och hennes man Peter Ståhlgren har haft en stående barnvaktsbokning för att få tid för varandra.

Annons

– Vi hade kontrakt på barnvakt varannan vecka så att vi kunde gå på dejt. Det är det bästa vi har gjort. Ibland kan det bli fyrarätters och bio men ibland får det bli lite praktiskt. Ikväll ska vi faktiskt till Ikea och äta köttbullar.

Ännu så länge har varken Linda Bengtzing eller publiken tröttnat på ”hitsen” med låtar som ”Jag ljuger så bra” och ”Värsta schlagern”.

Och när det blir så bra som på den där nattklubben i Uppsala då kan hon inte hålla tillbaka tårarna.

– Det räcker att jag visar mig. De blickarna jag får av publiken och kommunikationen mellan oss. Sen självklart att jag inte behöver sjunga mina låtar över huvudtaget, för det gör de. Varenda ord. Det blir så stort att jag har svårt att ta in det.

Stjärnklart 2018
Margaret, Linda Bengtzing, Lasse Berghagen och Wiktoria åker ut på vägarna i jul i ”Stjärnklart”. Bild: Krall entertainment

Fakta Linda Bengtzing

Namn: Linda Bengtzing

Bor: Tyresö och hus i Spanien

Familj: Peter Ståhlgren, barnen Vera, 9 och Nisse, 5.

Annons

Karriär: Hållit på med musik sedan barnsben. Var med i ”Sikta mot stjärnorna”, 2000. Deltog i Melodifestivalen med ”Alla flickor”, 2005. Släpper debutalbumet ”Ingenting att förlora”, 2006. Samma år är hon med i melodifestivalen ”Jag ljuger så bra” som blev en hit. Har spelat in duetten ”Värsta schlagern” med Markoolio, turnerat med ”Diggiloo-turnén”, deltagit i ”Körslaget” på TV4 och sjungit i musikalen ”Rent” . Vid det här laget har hon varit med i Melodifestivalen sex gånger. Senast med ”Killer girl” 2016.

Aktuell: Skrivit novell för samlingen ”Samtidigt i New York” på Ordberoende förlag. Turnerar med julshowen ”Stjärnklart”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons