Linda Lindorff om Bonde söker fru 2019

Linda Lindorff är programledare för Bonde söker fru 2019 i TV4.
Snart drar den fjortonde säsongen av Bonde söker fru i gång. Programledaren Linda Lindorff har jobbat med programmet i alla år – men är fortfarande lika förtjust i det. "Tröttnar jag på det här tröttnar jag på livet självt", säger hon.

Linda Lindorff, 47, älskar sitt jobb. Som programledare för Bonde söker fru är hon nu aktuell med en fjortonde säsong. Och hon lovar att årets säsong inte kommer att göra någon besviken.

5 par vi minns från Bonde söker fru

5 par vi minns från Bonde söker fru
Slå på ljud

– Det känns så kul att äntligen få dra i gång den här fantastiska säsongen som är fullspäckad med kärlek och dramatik. Jag längtar efter att få börja berätta alla de här kärlekshistorierna och avslöja alla detaljer. Jag kan säga att även i år får vi uppleva stor kärlek, så det finns mycket att se fram emot.

Jag bryr mig verkligen, verkligen om dem på riktigt

I år är det fyra bönder som hoppas hitta den stora kärleken via TV4. Genom åren har programmet lett till såväl giftermål som husbyggen och små bondebebisar. Ibland slutar det visserligen i krossade hjärtan och infekterade bråk, men Linda Lindorff har höga förväntningar på att det ska gå vägen för årets bönder.

Linda Lindorff tillsammans med årets bönder Jimmy Olofsson, Pelle Hansson Edh, Alexander Andersson och Oscar Fjärrstrand inför premiären av Bonde söker fru 25 september 2019 i TV4.

Linda Lindorff tillsammans med årets bönder Jimmy Olofsson, Pelle Hansson Edh, Alexander Andersson och Oscar Fjärrstrand. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Genom årens lopp har hon kommit flera av bönderna nära.

– Så nära man kan komma dem på den tid vi ses i alla fall. Jag tror att möter man någon under en fas i livet då något stort händer, är det kanske lättare att man kommer varandra närmare. Sen är jag ju programledare och jag blir inte bästis med alla, men jag får absolut en stark känsla för dem som är med. Jag bryr mig verkligen, verkligen om dem på riktigt. Jag blir glad när det går bra för dem och ledsen när det går sämre.

Linda Lindorff: ”Får vara med om det största av allt”

Vissa av bönderna har hon kontakt med även efter att programmet tagit slut för säsongen.

– Och det är ju få programledare förunnat att få bli bjuden på bröllop! Det är så häftigt att jag blivit bjuden på bonden Simons bröllop nästa år till exempel.

Det här blir den fjortonde säsongen av Bonde söker fru och du har varit programledare alla säsongerna. Tröttnar du aldrig?

– Tröttnar jag på det här tröttnar jag på livet självt, så det hoppas jag inte. Det är verkligen som livet så tillvida att det är människor med massor av känslor och längtan och drömmar. Och så får man vara med om det största av allt, när någon träffar kärleken. Och så är det ju nya personligheter varje år, det går inte att tröttna då. Jag älskar det här jobbet, det är en stor ynnest att få jobba med det här.

Hon påpekar hur modiga hon tycker att bönderna är, som går in i programmet med öppet sinne och hjärta.

Allt om Linda Lindorff
Slå på ljud

– Det är häftigt att möta nya människor varje år och sätta sig in i vad de känner och höra vad de berättar om sina innersta känslor. Det är modigt, särskilt som de är med för att hitta kärleken och inte för att de vill testa på själva tv-grejen. Det ger programmet en extra dimension.

Linda Lindorffs karriär som programledare

Att Linda Lindorff skulle bli programledare i tv var långt ifrån en självklarhet. Från början hade hon planer på att bli fotograf. Hon gick en utbildning inom fotografi, när hennes mormor ringde och tyckte att hon skulle flytta upp till Umeå. Där sökte man nämligen en tv-journalist.

– Så jag fick praktik på TV4 Bottnia och bodde hemma hos mormor och morfar. Sen fick jag förlängt och blev kvar ett helt år utan att ha någon egentlig utbildning.

Jag har fått berätta historier om människor, djur och platser

Det gick bra på jobbet, Linda Lindorff fick göra allt större och tyngre uppdrag och när ett av hennes inslag sändes i riks-tv kände hon att det var det här hon ville göra. Hon sökte en journalistutbildning med inriktning på radio. Praktiken gjorde hon på Radiosporten i Sveriges radio och därefter blev det fler uppdrag i etermediet. Och det var via radion som hon lite otippat halkade in på tv-banan. Det hon trodde var ett röstprov för radion var i stället ett tv-test för TV3.

– Ingen hade meddelat mig om det här, men jag fick jobbet i alla fall. Först tänkte jag inte ta det, för det var ju nöje man skulle jobba med och jag ville göra nyheter, säger hon.

Lockades till TV4

Men hon blev övertygad av andra i branschen att det skulle ge henne nyttig erfarenhet så hon tackade ja – och blev kvar i tre år. Hon presenterade vädret och jobbade med nöjesnyheter.

– Sedan var det Peter Siepen som tyckte att jag skulle söka som programledare för När och fjärran. Så jag hamnade på TV4 och inom ett år jobbade jag med När och fjärran, Jakt och fiske, Äntligen trädgård och Farmen.

Linda Lindorff var programledare för Farmen Afrika 2004.

Linda Lindorff var programledare för Farmen Afrika 2004. Foto: Karin Törnblom/TT

Det här var kring millennieskiftet och nu har Linda Lindorff varit med i branschen i många år. Att hon hamnade i tv-rutan har hon inte ångrat.

– Jag har fått berätta historier om människor, djur och platser. Det är det jag tycker att jag gör, berättar historier. Även om mycket har varit ren underhållning förstås. Det har varit många utmaningar och många roliga uppdrag.

Jag är hyfsat vanlig och så är jag närvarande

Under åren har Linda Lindorff blivit en omtyckt och uppskattad profil i tv-rutan. En av hennes styrkor som programledare tror hon är att folk kan känna igen sig i henne.

– Jag är hyfsat vanlig och så är jag närvarande. Jag är intresserad av vad folk säger och är engagerad. Och så har jag ett bra minne, jag kan memorera sådant jag behöver komma ihåg.

Bonde söker fru 2019 premiär

Den här hösten blir intensiv för Linda Lindorff. Hon har precis avslutat inspelningarna med Wild Kids och nu blir det bönder för hela slanten – förutom Bonde söker fru leder hon också onlineserien Kärlek åt alla och eftersnacksprogrammet Bönderna berättar allt på TV4 Play. Och inte nog med det – snart reser hon till Australien för att träffa en bonde som är en av deltagarna i Bonde söker fru – Jorden runt. 

– Första avsnittet kommer ut nu i november, då lägger vi ut presentationsprogrammet. Det är alltså svenska bönder som har bosatt sig i ett annat land. De har förälskat sig i en plats eller i ett jobb och blivit kvar. De söker en svensk kärlek, någon att dela sin kärlek till Sverige med. De vill inte tappa sina svenska rötter. Bonden i Australien har stora problem med kängurur, så det är annorlunda bondehistorier, men jakten på kärleken är densamma som i det vanlig programmet.

När har Bonde söker fru 2019 premiär?

Bonde söker fru har säsongspremiär den 25 september 2019 klockan 20.00 i TV4. Kärlek åt alla och Bönderna berättar allt sänds i TV4 Play. Bönderna i Bonde söker fru – Jorden runt presenteras i november 2019.