Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lisa Syrén: Kärleken kom när jag vårdade min sjuka mamma

19 maj, 2014 
Året Runt
När Lisa Syrén började vårda sin cancersjuka mamma lade hon nätdejtingen på is. Precis då dök mannen i hennes liv upp. Kärleken har fått Lisa att flytta elva mil. Den har också förmått henne att överge en viktig princip…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Man måste våga för att vinna. Det vet Lisa Syrén, 58, om någon. Efter att länge ha tvekat bestämde hon sig 2011 för att försöka hitta kärleken på nätet.

– Med tanke på att jag är en offentlig person tyckte jag först inte att jag kunde visa mig på en dejtingsajt. Men senare ändrade jag mig och tänkte: Jag är ju bara en vanlig människa. Det är klart att jag måste kunna nätdejta om jag vill det.

Lisa skrev ihop en kontaktannons och lade ut en bild på sig själv på nätet. Hon uppgav dock inte sitt riktiga namn.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag fick massvis med svar. En del kände igen mig. Andra skrev att jag var väldigt lik den där Lisa Syrén på radion…

Tiden gick och Lisas mamma Birgit blev svårt sjuk i cancer. Då kände hon att det var fel tid att söka efter kärleken och gick in på nätet för att ta bort sin annons. Men då hittade hon ett nytt brev, från en man som verkade oerhört sympatisk.

– Jag skrev ett vänligt men bestämt svar där jag tackade för visat intresse. Jag förklarade att det tyvärr inte var rätt läge för mig att börja dejta någon, eftersom jag hade beslutat mig för att vårda min sjuka mamma så länge det gick.

Annons

Gav inte upp

– Men mannen ifråga bet sig kvar. Vi började skriva till varandra och så småningom övergick breven till telefonsamtal.

Mikael Jardbrink, som han i andra änden hette, visste till en början inte att det var programledaren för radiosuccén ”Ring så spelar vi” som han hade på tråden.

– Efter ett tag började Mikael känna igen min röst. Han hade ju precis som alla andra hört mig i radio. När han dessutom fick veta att jag hette Lisa lade han ihop två och två.

Lisa Syren och Mikael Jardbrink.
Lisa Syren och Mikael Jardbrink. Foto: Privat

Den första träffen inleddes med en promenad runt sjön i Lisas dåvarande hemstad Växjö. Därefter gick de på restaurang.

– Det visade sig att vi båda två älskar vinkokta musslor. Det var när jag såg hur Mikael med en sådan lust åt de där musslorna, som jag blev förälskad i honom, förklarar Lisa.

Annons

I mars 2012 somnade Lisas mamma in i hennes famn.

– Trots att Mikael och jag inte hade känt varandra speciellt länge var det ändå till honom som jag ringde direkt efter att mamma hade dött, berättar Lisa. När vi nu har haft nåden att hitta varandra vill vi göra allting fullt ut och dela vardagen tillsammans. Efter att ha bott i Växjö i 30 år flyttade jag de elva milen till Karlskrona, säger Lisa.

Gifte sig i rådhuset

Strax innan julen 2012 gifte sig Lisa och Mikael i Rådhuset i Karlskrona. Vigseln ägde rum i hemlighet, men i somras hade de en ”hejdundrande” bröllopsfest med familj och vänner. Vinkokta musslor fanns förstås med på menyn.

Varken Mikaels fyra barn eller Lisas son Edvin har skaffat barn än.

– Vi tycker att det är skönt att det dröjer, så att vi hinner leva lite som ungdomar innan vi blir far- och morföräldrar. Dessutom har jag en pappa som är 95 år, vilket innebär mycket ansvar, förklarar Lisa.

För Lisa har det varit en självklarhet att finnas till hands för sin åldrande föräldrar.

Annons

– Det var min stora fasa att mamma skulle gå bort före pappa, men så här i efterhand förstår jag att det fanns en mening med att det blev så. Pappa och jag har haft en väldigt fin tid tillsammans och lärt känna varandra på ett helt nytt sätt sedan mamma dog. Det är inte förrän nu som jag har förstått hur lika varandra vi är.

Det här är Lisa Syrén Jardbrink

Yrke: Journalist, programledare, krönikör, föreläsare, vigselförrättare, med mera
Ålder: 58 år
Familj: Maken Mikael Jardbrink, 55, sonen Edvin, 30, bonusbarnen Emil, 29, Maja, 28, Olle, 24, och Sara, 22, samt pappa Ola, 95
Bor: I hus på charmiga Björkholmen i Karlskrona
Aktuell: Med radioprogrammen ”Lördag med Lisa” och ”Ring så spelar vi”, Sveriges Radio P4 på lördagsmorgnar, klockan 06.03 respektive 07.03. Lisa är dessutom programledare i SVT på Valborg och midsommarafton.

Av Linda Andersson

Annons