Liv Mjönes om rollen i ”Tills Frank skiljer oss åt”

Porrätt av Liv Mjönes som är aktuell i filmen Tills Frank skiljer oss åt

Liv Mjönes är aktuell i biofilmen Tills Frank skiljer oss åt, där hon spelar mot bland andra Peter Magnusson. Hennes rollfigur Vera är ihop med en kille, men är egentligen kär i en annan. Något Liv känner igen sig i.

Biofilmen Tills Frank skiljer oss åt kretsar kring Vera – som börjar närma sig sin 40-årsdag, som har tröttnat på singellivet och längtar efter den stora kärleken.

Skådespelaren Liv Mjönes har en del likheter med sin karaktär – bland annat åldern. I september månad fyllde hon 40 år.

– Nu blev det lite otydligt vad du sa, skrattar Liv. Nej, ärligt talat känns det faktiskt ganska bra. Men jag har haft ett par rejäla ålderskriser innan.

– Allra värst var det nog när jag var runt 35–36 år gammal, då jag kände att åren bara rusade i väg. Där hjälper mina barn och goda vänner mycket. Jag älskar ju att se mina barn växa upp och vara med dem mer än något annat.

Känner igen sig i Vera

Just när det gäller familj skiljer hon sig alltså åt mot sin rollfigur – då Liv är sambo med Henrik och har sönerna Bo, 10, och Klas, 8 år.

Men Veras obeslutsamhet – som mycket kretsar kring i filmen – känner hon igen sig i.

Porträtt av skådespelare Liv Mjönes – aktuell i filmen Tills Frank skiljer oss åt

Liv Mjönes erkänner att hon har haft ett par rejäla ålderskriser, men främst för några år sedan. Nu känns det bättre.

– Det kanske inte är så illa för mig som för Vera, där alla små vita lögner leder till att hon till slut tappar kontrollen helt. Där­emot kan jag ofta skjuta upp att berätta jobbiga saker för andra och det är ju sällan något positivt.

Spelar mot Peter Magnusson

I början av filmen friar hennes rollkaraktär till Carl-Johan (spelad av Peter Magnusson), för att strax efter plötsligt stå öga mot öga med Frank (spelad av Erik Johansson) – som Vera tidigare varit mycket kär i. Men han var upptagen med en annan kvinna då och är singel nu…

– Jag kan erkänna att det faktiskt har hänt mig också att jag varit tillsammans med en kille, men i själva verket varit mer kär i en annan. Fast det var länge sedan, säger Liv med ett skratt.

Och det finns fler likheter mellan dem avslöjar hon.

Vi skrattade massor när vi läste hans otroligt roliga manus – och hoppas förstås att publiken ska tycka detsamma

– Ja, dels är båda två ganska klumpiga och så lyssnar vi för mycket på vad andra tycker och tänker. Det borde vara lite mer; vänta lite här – vad vill jag själv?

Ett roligt manus

Liv hade jobbat med Erik ”Jerka” Johansson och Emma Molin tidigare – men aldrig med Peter Magnusson.

– Det var jättekul, vi andra skrattade massor när vi läste hans otroligt roliga manus – och hoppas förstås att publiken ska tycka detsamma.

Filmen spelades in i Åre – och det enda tråkiga var att ingen av skådespelarna fick åka skidor.

– Jag är ju uppvuxen i Sundsvall och vi bodde nära en skidbacke, där jag åkte mycket snowboard då jag växte upp. Eftersom jag älskar att åka utför var det väldigt frustrerande att inte få ta ens ett enda åk.

– Men det handlar ju om att vi inte fick bli skadade under inspelningen och om försäkringar.

Brodern är skådespelare

Liv växte upp i en läkarfamilj – där pappa var barnläkare och mamma sjuksköterska. Hon har tre äldre bröder, där även David blev skådespelare.

– Jag dansade mycket när jag var liten – både modernt, balett och jazzdans. Det var min stora hobby i många år, berättar Liv.

I början av filmen friar Vera till Carl-Johan. Han spelas av Peter Magnusson, som även skrivit filmens manus.

I början av filmen friar Vera till Carl-Johan. Han spelas av Peter Magnusson, som även skrivit filmens manus.

Men faktum är att hon redan som femåring sa att hon ville bli skådespelare.

– Jag var helt besatt av tv-serien Varuhuset, och älskade verkligen Lena Endre där, förklarar Liv med ett leende.

Debuterade i Miffo

Hon filmdebuterade med huvudrollen i filmen Miffo (2003) och gick ut från Teaterhögskolan i Stockholm 2006. Genom karriä­ren har Liv sedan varvat uppsättningar på Stockholms stadsteater med filmer och tv-serier.

Bland annat har hon blivit nominerad till två Guldbaggar – för rollen som Frida i filmen Kyss mig, och som Dagmar Randell i filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken.

Torpederna och Advokaten

Efter 2016 har fokuset legat på att enbart göra karaktärer framför kameran – som tv-serierna Torpederna, Stockholm Rekviem och Advokaten, samt filmen All inclusive.

– Jag kan inte välja vad som är roligast, det är mixen mellan allting. Och också att jag har fått göra så många olika sorters roller – både drama, komedi och spänning.

– Jag strävar ju efter att vara så bred som möjligt som skådespelare.

Hon fortsätter:

– Något jag inte gjort ännu är exempelvis en superhjältefilm, så det får väl bli nästa steg, haha.

Ett känt ansikte

Barnen vet inget annat än att deras mamma är ett känt ansikte. Men då och då händer det att folk hälsar på henne, utan att egentligen ha koll på vem hon är.

– Vissa kan inte riktigt placera mig och tror att vi till exempel har gått på samma skola eller kanske bott i samma område.

– I början sa jag inget särskilt, men på senare år säger jag ibland att personen kanske har sett mig på tv eller film eftersom jag är skådespelare.

Än så länge verkar sönerna mest tycka att det roligt att ha en mamma som är skådespelare, men det är ju inte säkert att det varar upp i tonåren.

– De har varit med på en del inspelningar och tyckte det var skoj, vi får väl se hur de känner senare.

Bioaktuella Liv Mjönes sitter i en röd stol och berättar om nya rollen i filmen Tills Frank skiljer oss åt

Liv Mjönes har spelat i bland annat Torpederna och Miffo. Foto: Peter Ericson

Liv ser sig själv som en snäll och ganska rolig mamma – som älskar att umgås med barnen.

– Jag är nog ganska bra på att leka och mysa. Men när det gäller struktur och rutiner är Henrik bättre än jag. Jag kan ofta vara rätt oplanerad och ha dåligt samvete över det.

Råd från andra föräldrar

Det debatteras mycket om hur man ska vara och inte vara som förälder nuförtiden.

– Mitt tips till andra är att inte lyssna på allt, utan vara den mamma eller pappa som man är – inte någon som man läst eller hört talas om.

– Genom åren har jag pratat mycket med mina vänner och det underlättar att dela erfarenhe­ter som förälder, där man kan ta emot hjälp och råd från andra.

Den nyblivna 40-åringen me­nar att hon inte tar livet lika allvarligt på samma sätt som innan.

– Det känns inte så farligt att göra bort sig. Det har säkert kommit lite med att få barn också. Då flyttas ju fokus och man blir bättre på att se vad som verkligen betyder något i livet.

– Både jag och Henrik var väldigt redo när vi blev föräldrar. Vi var klara med uteli­vet och tycker att det är mycket mysigare att umgås med familjen. Krogen är inget vi saknar.

Hon och sambon har varit ett par i 16 år. Han jobbar som mimare och skådespelare, samt numera också redovisningskonsult.

– Med tanke på att vi är inne i samma bransch kanske det låter som det är svårt att få ihop våra scheman. Men det brukar sällan vara några problem. Vi varvar mellan vem av oss som har det mest intensivt.

Svårt med scenskräck

Under perioder har Liv lidit av scenskräck – där det stundtals varit väldigt jobbigt. Hon har ifrågasatt sitt val av yrke – om det verkligen ska kännas så och vad hon egentligen sysslar med.

Det känns inte så farligt att göra bort sig

– Det händer att jag haft mycket obehagliga känslor inför en teaterföreställning. Då kändes det helt omöjligt att gå ut till publiken. Trots att jag mer eller mindre fått panik gick jag ut ändå.

– Jag intalade mig själv att det är precis som om man faller av en häst, bara är att hoppa upp på den igen. Sedan vet jag ju att publiken vill oss skådespelare väl, de är ju där för att få en upplevelse tillsammans med oss.

– Samtidigt älskar jag teatern och i dag har jag kommit över den där rädslan som gjorde att jag jobbade mindre ett tag.

Liv Mjönes med sina motspelare Erik Johansson och Peter Magnusson under inspelningen av Tills Frank skiljer oss åt

Liv Mjönes med sina motspelare Erik Johansson och Peter Magnusson. Foto: Stella Nova film

Nominerad till guldbagge

Något som fick mycket uppmärksamhet var den romantiska dramafilmen Kyss mig. Den handlar om heterosexuella Mia (spelad av Ruth Vega Fernandez) som blir kär i sin blivande styvmammas dotter Frida – som är lesbisk.

Den rollen spelas av Liv och gjorde henne alltså guldbaggenominerad.

– Trots att filmen är åtta år får jag fortfarande mejl om den. Jag tror inte att folk fattar vilket liv den filmen har. Den ger styrka till många, speciellt från länder där det är svårt att leva öppet homosexuell.

Otäck inspelning

Givetvis har det blivit en och annan fadäs live på scenen genom alla år. Men det starkaste minnet hon har av något som gick väldigt fel var under inspelningen av ett barnprogram på tv.

– Ja, jag var faktiskt nära att kvävas där, det var riktigt otäckt. Jag skulle trycka i mig en munk jättefort, då den fastnade i halsen och blev som en kork.

– Till slut fick jag tag i en bit och kunde dra ut den. Usch, det var väldigt läskigt och inget jag vill vara med om igen.

Annars har hon inget emot att det händer oväntade saker och gärna överraskningar – på ett villkor.

– Jag får inte bli skrämd. Det är den värsta känsla jag vet, berättar Liv. Men om någon drar med mig på något roligt följer jag garanterat med om jag kan

Vem är Liv Mjönes?

  • Född: 18 september 1979 i Stockholm.
  • Familj: Sambon Henrik, barnen Bo, 10, och Klas, 8.
  • Bor: I Gröndal i Stockholm.
  • Intressen: Dokumentärer, umgås med familj och vänner.
  • Aktuell med: Spelar rollen som Vera i biofilmen Tills Frank skiljer oss åt, mot bland andra Peter Magnusson och Erik Johansson.

7 roliga frågor till Liv Mjönes

Vilken övernaturlig egenskap skulle du vilja ha för en dag?

– Att vara osynlig.

Vad för gott i en skål klarar du inte att motstå?

– Lakrits.

Vad är du mest rädd för?

– Klimathotet.

Vilket var ditt bästa/sämsta ämne i skolan?

– Mitt bästa var musik och sämsta svenska, då jag var dålig på att stava.

Har du några fobier?

– Ja, klaustrofobi. En gång när jag var runt elva-tolv år gammal blev jag inlåst på en toalett. Då fick jag panik och skrek tills någon kom och fick upp dörren.

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?

– Klövar från en gris och det är inget jag vill ha på tallriken någon mer gång, haha.

Hur är du som vinnare, respektive förlorare i spel?

– Jag skulle vilja säga att jag är bra på båda delarna. Jag är inte den som retas när jag vunnit och är heller ingen dålig förlorare.

Av: Joakim Löwing

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: