Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

På sommarturné med Malena Ernman: ”Jag hatar att vara ledig”

17 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
Operasångerskan Malena Ernman fotograferad framför i skärgårdsmiljö, med vatten och hus i bakgrunden. Malena Ernman har långt blont och lockigt hår och är klädd i en blå tröja och ett turkost halsband.
Det är något med operasångerskan Malena Ernman och Dalarna. Inte bara älskar hon att spela där, hon utnämner dessutom en av vägsträckorna där till landets vackraste. Och kanske är det inte så konstigt eftersom just Dalarna är kulissen för hennes barndoms somrar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Malena Ernman har en minst sagt hektisk sommar framför sig. Spelningarna och konserterna avlöser varandra – och det är precis så hon vill ha det.

– Ledig har jag varit i två år på grund av pandemin och det har varit hemskt. Jag hatar att vara ledig, det är det värsta jag vet. Jag vill verkligen komma i gång och sjunga, säger hon.

Se video: 5 saker om Beata Ernman som du kanske inte vissteBrand logo
Se video: 5 saker om Beata Ernman som du kanske inte visste

Malena Ernman aktuell med Skärgårdsturnén

Det blir konserter runt om i landet och i olika konstellationer. Till hösten har Forever Piaf, där hon delar huvudrollen med dottern Beata Ernman, nypremiär och hon ger flera konserter tillsammans med Ecstatic ensemble, vokalgruppen som hon startade under pandemin. Och i sommar medverkar hon i Skärgårdsturnén tillsammans med bland annat Marie Nilsson Lind, Viktoria Tolstoy och Tina Ahlin.

Annons

– Vi blir ett gäng powerkvinnor som är i ungefär samma ålder allihop och som är väldigt kraftfulla. Det ska bli hur kul som helst. Vi ska ta oss runt med båt och jag blir lätt väldigt åksjuk, men det har jag inte berättat för de andra än. Vi får se om jag får sparken när jag börjar bli grön i ansiktet, säger hon med ett skratt.

Vilken plats i Sverige är värd en omväg med turnébussen?

– Dalhalla utanför Rättvik i Dalarna. Där har jag haft mina konserter i 15 år och det är det absolut vackraste stället att spela på. Det tycker också utländska artister, som Sting. En stor krater mitt i skogen som rymmer 10 000 personer – det är som en saga.

Malena Ernman

Ålder: 51 år
Bor: i Stockholm, men växte upp i Sandviken
Familj: gift med skådespelaren Svante Thunberg, döttrarna Greta Thunberg och Beata Ernman. Hundarna Roxy och Moses.
Aktuell: med Skärgårdsturnén och en rad andra konserter under sommaren.

Vilken är landets vackraste väg?

– Då är vi i Dalarna igen. När man kör mot Rättvik och ser Siljan och kommer över toppen där, det är väldigt vackert. Vägen mot Jönköping är också fin längs med vattnet. Alla vägar som öppnar upp mot vatten är fantastiska.

Annons

Vad beställer du på vägkrogen?

– Jag är vegetarian så då tar jag nån vegetarisk macka kanske. Men jag är inte så mycket för att äta maten som finns på vägarna, däremot behöver jag mycket kaffe och kanske någon banan.

Bästa knepet om du vill gå en sväng utan att bli igenkänd?

– Det är bara att ha vanliga kläder och glasögon, då är det ingen som tittar. Skulle någon känna igen mig då är det bara roligt, jag blir alltid förvånad när någon kommer fram. En gång när jag hade gjort en föreställning med musikalen Så som i himmelen, där jag spelade rollen Gabriella, ringde någon ur publiken dagen efter och ville ha pengarna tillbaka eftersom de hävdade att jag inte var med på scenen. Jag satt bredvid personen som tog samtalet och hon försökte intyga att jag hade varit med i föreställningen, men hon fick till svar ”nej, Malena var absolut inte där – vi satt på femte raden och kunde inte se henne”. Så det räcker att ha lite krökt rygg, gympadojor och peruk så känner ingen igen mig.

Annons

Roligaste sättet att liva upp en regning sommardag på?

– Då bakar jag, gärna bullar eller bananbröd. Eller så sätter jag mig och skriver lite noter för hand på något arr jag håller på med, det är väldigt avkopplande.

Mysigaste sättet att koppla av lediga dagar?

– Då är jag med hundarna. Vi har två stycken, en golden retriever och en labrador. Moses och Roxy heter de. Och så går jag gärna och tränar eller bara pysslar hemma.

Malena Ernman fotograferad i somrig grönska. Malena Ernman har långt ljust hår och är klädd i en röd kavaj.
Malena Ernman längtar efter att få komma ut och möta publiken.

Hur var dina sommarlov som barn?

– Min släkt hade sommarstugor i Dalarna, utanför Falun. Där fanns alltid många kusiner och vi hittade på en massa – vi rodde, badade, lekte på loftet, klädde ut oss. Det var ofta jag och min syster och våra två jämnåriga kusiner som hittade på en massa bus. Jag var busigast och redan då regisserade jag de andra. Jag minns att vi brukade gömma oss och leka att vi var barnen i filmen Barnen från Frostmofjället. Jag var alltid Ante, den äldsta killen, och drog runt på min lillasyster i någon vagn. Och så sjöng vi mycket och ställde oss och tiggde pengar av grannarna.

Annons

Vilken låt ger dig mest sommarkänslor?

– Oj, det var svårt. Men då får jag väl säga Sommar, sommar, sommar – på gott och ont. Ibland innebär sommaren lite ångest, det är inte en härlig årstid för alla människor. Så hör man den får man antingen rysningar eller bra sommarkänslor.

Beskriv den perfekta sommarkvällen?

– Det är väl att ta ett glas vin med sin man och titta på en bra film. Vi är gärna hemma i Stockholm, förutom turisterna är staden tom på folk och det är skönt att vara där sommartid.

En bok eller film du vill rekommendera till andra i sommar?

– Den bästa filmen är Forrest Gump, den funkar fortfarande. Och just nu läser jag om Madame Tussauds uppväxt. Den är skitbra, full av sanna historiska händelser. Jag kan varmt rekommendera den, den är väldigt spännande.

Här kan du se Malena Ernman i sommar:

18 juni (En himmelsk musikalkonsert): Rättvik, Dalhalla

28 juni: Helsingborg, Nöjesgrytan (Kul i juli)

18 juli (Skärgårdsturnén): Åland, Föglö, Carlsro Badhotel

19 juli (Skärgårdsturnén): Åland, Mariehamn, Pommernkajen

21 juli (Skärgårdsturnén): Öregrund, Fyrskeppsudden

22 juli (Skärgårdsturnén): Grisslehamn, Hamnplan

23 juli (Skärgårdsturnén): Norrtälje, Societetsparken

24 juli (Skärgårdsturnén): Österskär, Österskärs havsbad

25 juli (Skärgårdsturnén): Värmdö, Malma Gård

26 juli (Skärgårdsturnén): Stockholm, Kastellholmen

2 augusti: Uppsala, Parksnäckan

6 augusti: Mörkö, Idala trädgårdsscen

20 augusti: Bjursås, Dössberget

Annons