Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Malins bok ska hjälpa äldre kvinnor att bli mer digitala

15 jan, 2019 
Henrik Högström
Malin Perlheden och boken Digitant
Malin Perlheden märkte att det fanns ett behov av digital vägledning i läsekretsen. Därför skrev hon handboken Digitant.
Den digitala världen öppnar nya möjligheter. Men inte för alla. Nu har Malin Perlheden skrivit boken Digitant för de som vill skaffa bankID, chatta med barnbarnen och hitta nyheter. ”Jag vill att det ska vara som en vän som håller en i handen och visar hur man kan göra”, säger Malin Perlheden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Malin Perlheden arbetar som digital redaktör på Aller media med varumärken som Allers, Allas, Hemmets veckotidning och Året Runt. Och under den tiden har hon kunnat lägga märke till flera mönster bland de, framför allt, lite äldre kvinnliga läsarna på nätet.

– Vi har ju kunnat se att besökare som är i åldern 55 år och uppåt har ökat kraftigt. Samtidigt så märker man att det är en del som känner sig lite vilse. Jag fick till exempel mejl från läsare som undrade hur de skulle bära sig åt för att få nyhetsbrev. Samtidigt kunde jag se i kommentarsfälten att läsare är inne och kommenterar på Facebook med emojisar som kanske inte riktigt var det de menade. Ta till exempel ett starkt reportage med ett gripande öde där man vill uttrycka medkänsla så väljer man en emoji som skrattar så den gråter. Det är ju inte det de menar så det blir ju lite knas, säger Malin Perlheden.

Annons

– Det är tydligt att det finns en ny grupp av användare som gärna vill vara med men som inte riktigt har pejl.

Frustration och rädsla

Det här, så kallade, digitala utanförskapet har även bekräftats i undersökning om svenskarnas internetvanor. I den senaste upplagan av den undersökningen är det en halv miljon svenskar som aldrig använder internet. Det innebär att de inte har något mobilt bankID, de rör sig inte på sociala medier och kan inte mejla en myndighet om de skulle behöva.

Det kan, så klart, få sina konsekvenser i vardagen.

– Det kan vara allt från att man inte kan parkera bilen för att det behövs en speciell app till att man inte kan swisha. Jag tror att det här utanförskapet handlar mycket om frustration och rädsla. Att man är rädd för att telefonen till exempel ska gå sönder om man gör fel, säger Malin Perlheden.

Annons

Börjar från grunden

Boken Digitant är en handfast vägledning till hur man övervinner den rädslan och får tillgång till den digitala världen. Upplägget är genomtänkt med sammanhang, exempel och övningar.

– Jag har ju en del aspirerande digitanter i min närhet och jag hör ju vad de säger. Där är det många som säger ”nej, det är inget för mig” istället för att våga sig ut. De har gjort bedömningen att de inte har någon användning för det. Men med en handbok känner de sig genast tryggare.

– Man ska kunna börja från scratch med till exempel e-post. Hur gör jag för att skicka ett mejl, hur bifogar jag en bild?. Det är verkligen från grunden. Det är inte så att man blir expert men det behövs inte. Det viktiga är att man har känslan av någon som håller en i handen och visar vad man kan göra. Så att man till exempel vågar använda Facebook.

Annons

Vill ha respons från digitanter

Den färdiga digitanten ska till exempel kunna ladda ner ett BankID som är en nyckel till väldigt många köp och tjänster i det moderna samhället. Men digitanten ska även kunna följa barnbarnen på Instagram, blogga och lära sig att söka och värdera källor på nätet.

– Det här är en generation som är flitiga med att dela till exempel nyheter på nätet och då är det viktigt att man har ett hum om källan är trovärdig eller ej. På internet har vi ett väldigt stort uppslagsverk till vårt förfogande men man kan ju inte lita på allt. I avsnittet om källkritik skriver jag om hur man ska bedöma källor.

Intresserade läsare har redan hört av sig till författaren med frågor om boken.

– Jag har damer som presenterar sig som digitanter när de ringer upp. De är väldigt glada och nyfikna. Jag tror det handlar om att det är någon som tar dem på allvar och förklarar på ett sätt som de känner sig trygga med. Jag ser fram emot att få mer respons och få reda på vad man vill veta mer om. Tanken är att det ska byggas på och bli en uppföljning som en kurs, Digitant 2:0.

Annons

Är det svårt?

– Nej, det är precis som när jag lärde mig köra bil. Det tog en väldig massa lektioner innan jag kunde köra men sedan dess sitter det. Allt är svårt när man inte kan det men lätt när man kan det.

Digitant-böckerna hjälper dig!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Digitant böckerna

Digitant-böckerna hjälper till i den digitala världen.

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Annons

Läs mer och beställ här (reklamlänk)

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Annons