Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Margaretha Malmgren skriver för att lära: ”Barns läsande är en hjärtefråga för mig”

20 jun, 2023 
Susanne Lolling
Margaretha Malmgren
Författaren Margaretha Malmgren brinner för barnlitteratur och vill göra svåra ämnen lättillgängliga för barn. Här berättar hon om sin nya bok, Ruskigt råstarka Ruben, och hon ger också sina bästa boktips!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med underfundig humor gör hon svåra ämnen lättillgängliga för barn. Margaretha Malmgren är författaren till Ruskigt råstarka Ruben, ett syskondrama för barn med en touch av magi.

Se också: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
Se också: 7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Margaretha Malmgren om sin nya bok

Hej Margaretha! Berätta lite om dig själv!

Jag är en bokälskande journalist som brinner extra mycket för barnlitteratur. Jag har varit fiktionsredaktör i många år och jobbat med boktips och läsarberättelser, i dag jobbar jag med ekonomi och skriver på fritiden.

Berätta om Ruskigt råstarka Ruben!

Idén om Ruskigt råstarka Ruben föddes när jag var på promenad med den riktiga Ruben och hans mormor. Han hade precis blivit storebror till en liten syster, och medan hans mormor pratade varmt om sitt nya lilla barnbarn så kunde jag se hur Ruben blev surare och surare.

Boken Ruskigt råstarka Ruben
Margareta Malmgren har skrivit boken om Ruskigt Råstarke Ruben (Idus Förlag) om sexårige Ruben vars liv förändras drastiskt när han blir storebror.

Vad är det bästa med barnböcker?

Jag tror att böcker är viktiga för barns språkutveckling, och att de kan hjälpa dem att utvecklas känslomässigt, inte minst när det gäller empati. Det fantastiska med barnböcker är att precis allt är möjligt i dem, det finns inga gränser för någonting och det är väldigt befriande.

Annons

Hur skulle du beskriva dina böcker?

Min första bok, Chokladligan och den magiska kristallen (2006, Lindskog Förlag), är en spänningsbok och handlar om äventyr, där två barn stoppar våld och krig med hjälp av fredsälskande utomjordingar.

Boken om Ruben är ett syskondrama om en sexårig kille som har svårt att acceptera att han inte är minst i familjen längre. När lillasyster Rut fötts är han plötsligt ”stor”, samtidigt som han ändå är liten i skolan där de stora killarna gör livet surt för honom. Böckerna är olika till sitt innehåll men förenas av att jag försöker förmedla budskap genom underhållande humor, och på så sätt göra svåra ämnen lättillgängliga för barn.

Det här är Margaretha Malmgren

Margaretha Malmgren

Ålder: 43 år.

Bor: Malmö.

Gör: Författare och Finance support, Aller Media.

Aktuell med: Ruskigt råstarka Ruben (Idus Förlag).

Finns det planer för några fler böcker?

Jag har massvis med påbörjade manus, så det är absolut möjligt att det blir fler böcker längre fram. De idéer som landar i mig är bara möjliga att använda i barnböcker, så det blir fler barnböcker i så fall.

Annons

Vem är din förebild som författare?

Det är Astrid Lindgren, jag beundrar henne så enormt mycket. Hon skapade en så fantastisk sagoskatt för barn. Om jag måste välja bland hennes böcker så är Pippi Långstrump min absoluta favorit.

Vad läser du själv helst?

Jag älskar spänning, feelgood och deckare. Feelgood läser jag, och deckare gillar jag att lyssna på, som ljudböcker. Men inte på kvällen, det är jag alldeles för mörkrädd för.

Maggies bästa boktips till vuxna och barn

Till vuxna: Sista sommaren av Eleonore Holmgren. En varm berättelse om vänskap över generationsgränserna.

Att läsa med barnbarnen: Serien Handbok för superhjältar av Elias Våhlund och Agnes Våhlund. Den handlar om Lisa som hittar en handbok som ger henne superkrafter.

Annons