Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Maria Montazamis kamp mot lopporna i The Island Sverige: ”Såg ut som en röd kräfta”

18 nov, 2021 
FRIDA FUNEMYR
Delad bild, Maria Montazami i Stockholm samt deltagarna i The Island Sverige på Kanal 5.
Hon blev känd som lyxhustru i tv-programmet Svenska Hollywoodfruar, där utseende och perfektion vägde tyngst. Men när Maria Montazami fick frågan om att överleva på en öde ö i Stilla havet – utan vare sig smink eller mer än två par trosor – tvekade hon inte en sekund.
– Jag är otroligt stark både psykiskt och fysiskt, och ville visa att jag är mer än en Hollywoodfru, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är dagen efter flygresan från USA till Stockholm och Maria Montazami, 55, är en aning jetlaggad. Hon har haft en lång paus från Sverige på grund av pandemin och nu när hon väl är tillbaka vill hon ta igen förlorad tid med vänner och familj, inte minst med sin syster och mamma.

– Åh, det var så mysigt att bara sitta här och dricka bubbel med min mamma i går kväll, utbrister Maria och tar upp ett läppstift från sin Chanel-väska.

Hon bättrar på läpparna och berättar om utmaningen att vara utan sitt smink i två veckors tid. Maria syftar på den enorma utmaning hon nyligen utsatte sig för i det stora överlevnadsexperimentet The Island Sverige som snart visas på tv.

Maria Montazami, Lisa Ajax, Thomas Wassberg, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, Mikael “Soldoktorn” Sandström och Alexandra Zazzi i överlevnadsprogrammet The Island Sverige.
Maria Montazami tillsammans med de övriga deltagarna i The Island Sverige: bloggerskan och profilen Magdalena Graaf, tv-läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström, artisten Lisa Ajax, kocken Alexandra Zazzi, skidprofilen Thomas Wassberg, skådespelaren och komikern Klas Eriksson och kocken Danyel Couet.

Under 14 dygn kämpade hon tillsammans med de andra deltagarna – Lisa Ajax, Thomas Wassberg, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, Mikael “Soldoktorn” Sandström och Alexandra Zazzi – för att överleva på en öde ö utanför Panama.

Annons

– Vi var helt isolerade från omvärlden och utan tillgång till mat, vatten och andra förnödenheter. Det enda jag hade med mig var något ombyte kläder och två par trosor. Allt togs ifrån oss – inget läppstift och ingen champagne, säger Maria.

Maria Montazami – mer än bara en Hollywoodfru

Hon beskriver inspelningen på den öde ön i Sydamerika som ett äventyr utan dess like. Det Maria saknade allra mest var en spegel.

– Jag kände mig jätteful hela tiden. Det spolades upp så mycket saker på stranden, men tänk, aldrig kom det upp någon spegel. Jag gick och väntade, men den kom aldrig, säger Maria.

Maria Montazami är aktuell med överlevnadsprogrammet The Island Sverige.
Sedan överlevnadsexperimentet i tv känner Maria Montazami nu en ännu större tacksamhet för det lilla i livet.

När Maria fick frågan om att vara med i programmet tvekade hon inte en sekund. Främst ville hon visa upp en ny sida av sig själv.

Annons

– Folk tror kanske att jag är kaxig och bara lever lyxliv, men kom igen. Jag är en mamma och fru som fixar allt. Och jag funderade inte alls över svaret, för nu ville jag visa att jag är mer än en Hollywoodfru. Vi sov på palmblad på stranden, men efter en dag i solen blev de uttorkade och vi var hela tiden tvungna att hitta nya som vi kunde sova på, berättar Maria.

Förutom att nätterna på stranden var påfrestande hör strandlopporna till det allra värsta minnet från äventyret.

– Jag hade två par strumpor med mig. Det ena paret hade jag på händerna och det andra på fötterna, för att försöka skydda mig från lopporna. Men jag blev totalt loppbiten över hela kroppen och såg ut som en röd kräfta av alla bett.

Överlevde på fisk och frukt i The Island Sverige

Men tiden på den öde ön är en upplevelse Maria inte vill vara utan. Hon minns de tillfällen då de var tvungna att simma 2–3 timmar från en ö till en annan för att leta efter mat.

– Vi hade bundit ihop tre bambupålar som vi hängde på, men vet du att när jag låg där mitt i det svalkande vattnet så njöt jag, konstaterar Maria och berättar att fisk och frukt var det hon livnärde sig på denna tid.

Maria Montazami på familjens lyxbåt i Laguna Niguel i Kalifornien, USA:
Till vardags lever Maria Montazami lyxliv i Laguna Niguel i Kalifornien, USA, här på familjens båt.

Den största lärdomen hon tar med sig är tacksamheten. Hon har alltid tackat för det lilla i livet, men kanske ännu mer nu. För Maria känns vissa saker inte alls viktiga längre. Som det där med märkesväskor till exempel.

Annons

– Där och då bestämde jag mig för att aldrig mer köpa en Chanelväska. Jag behöver inte sådant längre. Hur många Chanelväskor ska man ha liksom? Nej, jag har kommit till en punkt när jag vill använda mina pengar på annat vis. Det är dags att hjälpa de som inte har det så bra, kanske inte ens mat för dagen.

Det här är Maria Montazami

Ålder: 55 år.

Bor: I Laguna Niguel, Kalifornien.

Familj: Maken Kamran 59 och barnen Sara, 30, Hanna, 27, Emma, 24, och Nicholas, 22.

Aktuell: En av deltagarna i tv-programmet The Island Sverige som visas på discovery+ och Kanal 5 i februari 2022.

Maria känner även en stolthet över sig själv och berättar att flera av de andra på ön hade mindre kraft än hon.

– Jag plockade tunga träpinnar, fiskade och kom igen, jag måste ha varit en av de som bidrog mest av oss alla. Jag är otroligt stark, både psykiskt och fysiskt. Jag tror till exempel att Wassberg hade lite fördomar om mig, att jag som Hollywoodfru inte skulle orka så mycket. Men han blev nog chockad och ändrade sin uppfattning om mig efter ett tag. Till exempel var det jag som fick upp flest fiskar av honom och mig, det verkade han bli förvånad över, säger Maria och fnissar.

Annons

Maria Montazami fann en vän i Magdalena Graaf

Sin svaghet säger Maria vara en slags klumpighet.

– Jag trillade en massa och intresserade mig inte för hur tidvattnet och så fungerade, så jag uppfattades nog som lite dum och koko, förklarar hon.

Bäst klickade hon med Magdalena Graaf. Maria kände sig lite udda när hon kom till ön, och eftersom hon bor i USA och inte har hängt med i vad som hänt i Sverige den senaste tiden kände hon sig lite utanför.

– Jag hade packat fel och kände mig inte riktigt som en i gruppen, men Maggan såg det där och tog sig an mig. Hon och jag klickade direkt.

Maria Montazami med maken Kamran och dottern Sara.
Maria Montazami med maken Kamran Montazami och dottern Sara Montazami.

Livet hemma i Kalifornien beskriver Maria som väldigt lugnt och tryggt. Alla barn har flyttat hemifrån och äldsta dottern Sara har precis tagit sin mäklarexamen och ska gifta sig, vilket Maria beskriver som stort och härligt.

Annons

– Sara och Diego gifter sig i Mexico nästa år och jag är så glad för min dotters skull. Jag önskar henne all lycka och det känns spännande med en svärson i familjen. Diego är omtänksam, snäll och väldigt stilig, säger Maria.

Humor är framgångsreceptet på en bra relation

Själv firar Maria och Kamran 30 år som gifta. Kärnan i deras relation är humorn.

– Vi har väldigt kul ihop. Han pussar mig varje dag innan han går till jobbet och jag försöker hitta på skämt och lura både honom och barnen så fort jag kan. Det är det roligaste jag vet. Både Kamran och jag känner till varandras dåliga egenskaper, men vi klagar inte utan accepterar varandra som vi är.

Maria radar upp en lång lista med tips för en långvarig och kärleksfull relation.

– Man ska visa omtänksamhet, förstå varandras fel och acceptera dem, för de kommer nog aldrig att förändras. Och missa aldrig en dejtkväll med varandra. Fira det som firas kan, menar Maria och berättar att hon och Kamran bara fått det allt bättre med åren.

Annons

– Det är som en öppnad flaska vin. Man måste låta den mogna, då blir den bara bättre. Efter alla dessa år vet man verkligen hur den andra fungerar, tycker och tänker. Och vet du, det är inte så dumt att vara gift med en workaholic, då får man mycket egentid, säger Maria halvt ironiskt.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Maria Montazami

5 saker om Maria Montazami du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Maria Montazami du kanske inte visste

Nu när alla fyra barn flyttat hemifrån har Maria och Kamran gått in i en ny fas i livet. Många par i samma situation kan uppleva den här tiden som tung och tom, men Maria tycker mest att det är skönt.

– Det ligger ingen slängd smutstvätt någonstans och när jag går runt mellan de olika rummen i husen kan jag bara andas ut och tänka ”vad rent och städat det är nu överallt”. Puffa kuddar får jag fortfarande göra minst 20 gånger om dagen, men det är på grund av vår hund som stökar till dem.

Annons

Gav sin klänning till Alexandra Zazzi

Maria pratar i telefon med alla sina barn varje dag och väldigt ofta kommer de förbi sina föräldrar.

– Jag märker när de vill ha något i huset, speciellt vill Nicholas norpa med sig olika grejer och ta med hem till sig. Sist tog han en kokbok till exempel, säger Maria och tillägger att det är helt okej.

Maria är medveten om att livet kan förändras snabbt och tar inget för givet. Men en av de viktigaste lärdomar som Maria och Kamran försökt förmedla till sina barn är just att inte vara snåla. Maria menar att hon köper saker för att ge andra.

– Vi är en givarfamilj. Vi tycker alla om att ge. Sist när jag träffade Alexandra Zazzi så tyckte hon att jag hade en fin klänning. Då sa jag på en gång att hon skulle ta den.

Maria Montazami från Hollywoodfruar gör överlevnads-tv i The Island Sverige.
Maria Montazami kommer regelbundet på besök till Sverige. Men det är USA, där hon har sin familj, som är hennes hemland.

Som mamma beskriver sig Maria som ”en av de bästa som finns”.

– Jag är stöttande, givmild och rak på sak. Det finns inget som jag inte kan fixa, utbrister Maria, men medger samtidigt att hennes barn varit väldigt lätta och smidiga under uppväxten.

Annons

Dessutom har Maria varit väldigt bestämd och tillsammans med Kamran haft en hel del regler.

– Våra barn har aldrig fått sova över hos kompisar till exempel. De fick aldrig vara ute sent, har alltid haft tider att passa och de fick inte fått ha nagellack förrän de var stora nog att kunna bära det utan att det såg utnött ut, säger Maria och drar en hand genom sitt blonda hårsvall.

Alla de där reglerna grundar sig i en mammas oro för sina barn, en oro som Maria berättar kan gå från 0 till 100 på en gång. Men nu är de vuxna och Maria hyser full tillit till dem alla fyra.

Kände sig uthängd i Svenska Hollywoodfruar

Maria blev känd för det svenska folket som en av de glamourösa svenska Hollywoodfruarna i TV3:s dokusåpa. Hon var med i samtliga säsonger, men säger att hon inte skulle ställa upp om det blev en fortsättning.

– Under sista säsongen blev jag väldigt uthängd och det var en massa onödiga bråk som fick mig att må dåligt. Jag har kört mitt race och varit mig själv under alla dessa säsonger. Jag har aldrig spelat någon roll och tycker att jag gjorde mitt, men nu känner jag att det är ett avslutat kapitel, berättar Maria.

Maria Montazami från Svenska Hollywoodfruar, nu aktuell i The Island Sverige.
Maria Montazami uppskattar livet med utflugna barn. – Det ligger ingen slängd smutstvätt någonstans och när jag går runt mellan de olika rummen i husen kan jag bara andas ut och tänka ”vad rent och städat det är nu överallt”, säger hon.

Maria har även gjort ett flertal andra tv-program, skrivit böcker och har gjort egna designer, bland annat vinglas. På frågan vad hon sysselsätter sig med just nu nämner hon olika samarbeten i sociala medier samt hennes memmos, filmer där hon spelar in olika personliga hälsningar till privatpersoner eller företag för en förutbestämd summa.

Annons

På fritiden försöker hon och Kamran ge sig ut på sina nyinköpta elcyklar så ofta de kan.

– Det är så mysigt att bara åka längs med havet och stanna till någonstans där vi kan ta ett glas vin eller lite bubbel. Och på söndagarna brukar vi alltid åka ut med vår båt. Vi har en sprillans ny med vitt läder och den är jättefin, utbrister Maria.

Får en inre frid av att tro på Gud

När Hollywoodfruarna sändes blev Maria känd för att pynta hela hemmet med tygtofsar. Nu är det slut på ”tofs-eran”, i stället är det enligt Maria några slags ”härliga kulor” och keramik i naturliga toner som hon inreder huset med.

– Vi har gjort om precis allt i vår hus, även utanför. Till och med poolen är omgjord. Så allt är nytt, berättar Maria.

Maria Montazami vid poolen hemma i Kalifornien.
Maria Montazami hemma vid poolen i Laguna Niguel.

Även om hon älskar att komma på besök till Sverige med jämna mellanrum känner hon att USA är hennes hemland.

Annons

– Det är ju där jag har min man och mina barn, säger hon och huttrar plötsligt till.

Hon gnuggar händerna mot varandra och menar att klimatet dessutom är lite för kallt för henne här i Sverige.

5 snabba frågor till Maria Montazami

 1. Är du rädd för något?
  – Ja, det skulle vara att dö en onödig död. Som att gå ut mitt i gatan och bli påkörd. Att det blir sådär plötsligt så att man inte hinner ta farväl av sin familj. Men om du tänker på upplevelser jag var med om på ön, som läskiga spindlar och sådant? Nej, det där är jag inte rädd för.
 2. Har du några komplex?
  – Ja, mina ben. Efter att ha fött barn och gått mycket i högklackat har jag fått så mycket åderbråck. Om jag ska ha klänning har jag helst stövlar till.
 3. Har du någon personlig egenskap du är missnöjd med?
  – Ja, jag ka.n vara väldigt taskig ibland. Om någon ser äcklig ut eller så kan jag typ viska det till mina barn. Usch ja, det är inte bra. Fy vad elak och taskig jag kan vara ibland.
 4. Ditt viktigaste överlevnadstips på en öde ö?
  – Det viktigaste är att hela tiden se till att få i sig vatten. Men sedan måste man fixa ett läger. Därefter behöver man försöka få igång en eld som man håller brinnande hela tiden. Först efter att man har den där elden kan man försöka leta efter något att äta. Vi lyckades hålla igång vår eld under hela vistelsen på ön, och när vi skulle lämna ön kändes det sorgligt att vi faktiskt behövde släcka den.
 5. Vad har du för framtidsdrömmar?
  – Inga, jag lever min dröm som just nu känns väldigt trygg, lugn och skön.

Maria beskriver sig som kristen och har så länge hon kan minnas haft en tro på Gud.

– Jag går inte i kyrkan eller så, men du vet när man har bråttom och glider ner till affären och alla trafikljus slår om till grönt precis när man kommer, då brukar jag tacka Gud. Jag brukar även tacka Gud för allt jag har och får uppleva i livet. Medan vissa anser att det nästan är pinsamt att tro på Gud, känner jag tvärtom. Det ger mig en inre frid, berättar Maria.

Annons

Kamran delar inte Marias tro.

– Han är uppvuxen en muslimsk familj, men han har absolut ingenting emot att jag är kristen. Vi firar bådas traditioner i vår familj, berättar Maria.

En mindre kris med Kamran under Let's Dance

Lyckligtvis har Maria Montazami varit förskonad från tragedier och stora svårigheter i sitt 55-åriga liv.

– Jag vet inte om jag haft någon riktig kris överhuvudtaget, jag har aldrig varit riktigt sjuk eller så. Eller förresten, det var krisigt mellan mig och Kamran samma år som jag var med i Let’s dance. Jag var hemifrån så länge och Kamran blev visst lite sotis. Eller egentligen var han inte det från början, jag tror det var hans mamma som rörde runt lite och skapade en situation som kanske inte hade behövt uppstå egentligen.

Maria menar att Kamrans mamma, som bodde hos dem medan Maria var i Sverige och spelade in, gjorde Kamran uppmärksam på hur en annan man dansade tätt, höll om henne, fnissade och hade kul ihop med Maria.

– Ja, det där var en tuff tid. Men vi är igenom den perioden för länge sedan och allt känns åter tryggt och stabilt mellan oss.

Annons