Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Marie Göranzon om att åldras med Jan Malmsjö: ”Gammalt liv i slowmotion”

13 mar, 2023 
https://image.allas.se/image-8596666?imageId=8596666&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Simon Nilsson Larsson
Jan Malmsjö och Marie Göranzon
I fjol fyllde Marie Göranzon 80 år, medan maken Jan Malmsjö fyllde 90.
Nu öppnar hon upp om utmaningarna med att åldras.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår

Marie Göranzons karriär som skådespelare sträcker sig över sex decennier. Från scenen har hon gjort 40-talet rolltolkningar och hon har varit med i runt 70 film- och tv-produktioner.

Till vardags lever hon tillsammans med Jan Malmsjö. De gifte sig 1974 och hade träffat varandra några år tidigare. I maj förra året fyllde han 90 år, och när Marie Göranzon, 80, nu gästar Malou möter berättar hon hur livet förändrats den senaste tiden.

– De senaste två åren har blivit annorlunda, fast allt finns kvar. Värmen mellan oss, all erfarenhet som vi har av varandra, våra barn och barnbarn. Men det vi gör i det vardagliga livet ser ju annorlunda ut, säger hon i programmet.

Annons

”Ett gammalt liv i slowmotion”

Marie Göranzon berättar att hon varje morgon vaknar och tänker att allt är som tidigare. Att de ska hoppa ur sängen, gå ut på en promenad på Djurgården och äta lunch någonstans.

– Det hinner gå genom mitt huvud innan jag tänker ”nej, men det går ju inte”. Vi måste göra det mycket långsammare. Det tar tid, och sen kanske man behöver en rollator eller käpp. Kanske inte orkar gå lika långt. Det är ett gammalt liv i slowmotion, på något sätt, säger hon.

”Han är fortfarande på bettet”

Vissa dagar kan det vara frustrerande att det tar så lång tid, men andra dagar känns det helt normalt, berättar hon.

– Sen tillåter jag mig själv att bli arg och irriterad. Och det blir han med. Det tycker jag är jätteskönt, när han skriker till på mig för att jag blir irriterad. Det finns fortfarande rättigheter mot varandra, så att man inte låter den ena gapa och skrika, och den andra stackaren sitter hjälplös. Nej, så är det inte. Han är fortfarande på bettet, säger Marie Göranzon.

Hon berättar att maken två gånger i veckan är på en dagverksamhet med lite äldre personer som äter, lyssnar på musik och läser tillsammans.

– Det är en samvaro två dagar i veckan. Han älskar att vara där. säger Marie Göranzon, som är glad över att maken får stimulans där.

Malou möter sänds klocka 20.00 på TV4 och på TV4 play.

Annons