Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Marie Mandelmanns barndomstrauma: ”Präglat mitt liv”

27 jun, 2018 
Henrik Högström
I Sommar i P1 öppnar Marie Mandelmann upp om barndomstraumat.
Självhushållande paret Marie och Gustav Mandelmann har gjort succé i tv-rutan tillsammans. Men i Sommar i P1 berättar nu Marie Mandelmann om det trauma som kommit att prägla hela hennes liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Paret Mandelmann har egentligen inte tid att sommarprata konstaterar de i programmet. Förutom att sköta om sin gård ska de vara med om tv-inspelningar av succéserien Mandelmanns gård, ta emot gäster, skriva böcker och förhoppningsvis hinna med att måla också.

– Att vi tackade ja till sommarprogrammet är ju egentligen vansinnigt, men det är ju så roligt, säger de i slutet av programmet.

Men programmet börjar i ett mörkare spår. Marie Mandelmann berättar om hur hon som 8-åring mister sin lillasyster i en olycka ute på landet. Hon beskriver hur hon håller sin lillasyster hårt i handen. Hur systern sliter sig loss, springer iväg och blir påkörd av en bil som kommer i hög fart på den ensliga landsvägen.

En förlust som satt djupa spår.

– Det har präglat hela mitt liv, säger Marie Mandelmann i Sommar i P1.

Hon förklarar att traumat fick henne att ta sina livsval på allvar.

– Jag har sedan dess försökt att göra det jag verkligen vill göra.

Gustav och Marie Mandelmann träffades på konstskola
Gustav och Marie Mandelmann har lärt sig en del på vägen till att bli självhushållande lantbrukare. Nu sommarpratar de om sina erfarenheter. Foto: TV 4

Mandelmanns kärlekshistoria: ”Gick väldigt fort”

Marie Mandelmann berättar om en barndom som trots familjetraumat var lycklig. En barndom som var nära naturen med strövtåg i markerna, svamp- och bärplockning och mete på bryggan.

Annons

Målmedvetenheten om att bara göra det ”hon verkligen ville göra” ledde vidare till en konstskola i Bohuslän. Där hängde den avhoppade läkarstudenten Gustav Mandelmann vid ett staffli med en gitarr under armen.

Det tog två veckar – sedan gick de och letade efter förlovningsringar tillsammans.

– Det gick väldigt fort. Men när man känner att man har träffat den rätta, då känner man det verkligen på sig, säger Marie Mandelmann.

Gustav Mandelmann: ”Jag var som ett ufo”

Paret hade mer gemensamt än bara konst- och musikintresset när de träffades. Båda växte upp med föräldrar som drev lantbruk vid sidan av sina ”riktiga” jobb. Gustavs pappa jobbade med läkemedel i veckorna och satte på sig overall på helgerna.

I ”Sommar” berättar Gustav att pappan, som kommit som flykting till Sverige, alltid var förtegen om sitt ursprung. Han bytte till och med efternamn för att få något mera gångbart och enkelt än något som lätt kunde förvandlas till ”mandelmassa” i retsamma skolbarns munnar.

Annons

Gustav tyckte själv att han var olik alla andra.

– Jag var som ett ufo, en utomjording.

Men en dag fick sonen fråga allt han ville. Pappan berättade och sonen fick reda på sitt judiska arv. En berättelse som senare ledde till att Gustav åkte ner till Israel för att träffa sina släktingar. ”Blåkopior” av hans pappa.

– Jag var lyckligare än vad jag hade någonsin varit. Jag bestämde mig där och då att jag snart skulle heta Mandelmann igen.

Marie och Gustav Mandelmann i Mandelmanns trädgårdar i Rörum på Österlen.
Marie och Gustav Mandelmann på gården på Österlen. Foto: IBL Bildbyrå

Historien om Djupadal

En stor del av Mandelmanns ”Sommar” handlar också om deras gård Djupadal på Österlen. En gård som de hittade i en annons i DN. Vid första anblicken förstod de att det skulle bli mycket att göra men också att det kunde bli fantastiskt.

– Det växte i stort sett träd ur huset, säger Marie Mandelmann.

Paret minns också att de hade flyt med visningarna. Eftersom ett OS pågick samtidigt var spekulanterna få och till slut blev gården deras.

Resten är, som det brukar heta, historia.

– Jag tycker att man har som uppgift att förgylla en plats. Det är kanske det som bär mitt liv, säger Gustav Mandelmann.

Sommar i P1 släpps som poddversion 07.00 och sänds i P1 13.00.

Läs också:

Gustav Mandelmann flyttade – trots läkarens varning

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons