Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Martin Stenmarck: Jag var arg över vissa val mamma gjorde

16 aug, 2017 
Margaretha Malmgren
I föreställningen Syskonkärlek berättar Martin Stenmarck historien om sin turbulenta uppväxt. På premiären kommer alla elva syskon att sitta på första parkett. Den enda som saknas är mamma Linda som dog i cancer för 15 år sedan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Martin Stenmarck har ända sedan barnsben haft en stor förkärlek för historieberättande. De senaste åren har han med ljus och lykta sökt efter ett tema att bygga en föreställning kring.

Efter mycket letande insåg han att den mustigaste och mest fängslande historien fanns mitt framför näsan på honom. Plötsligt var det en självklarhet att föreställningen skulle handla om Martins uppväxt i en syskonskara på tolv med en mamma som var lika oberäknelig som vinden och samtidigt en riktig hjältinna.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det här är första gången som allmänheten får ta del av den ocensurerade berättelsen om Martins barndom.

– Jag har inte känt något behov av att berätta historien tidigare och inte heller sett någon anledning att göra det. När jag i intervjusammanhang har fått frågor om hur det var att växa upp med elva syskon har jag kommit med samma, lite putslustiga standardsvar.

Läs också: Familjen Annorlunda har fått sitt tionde barn: ”En inte helt problemfri resa”

– Den här gången har jag bestämt mig för att berätta min och mina syskons historia på ett djupare plan. Under förarbetet med föreställningen åkte jag runt och intervjuade sju av mina syskon och några av vår mammas ex-män, inklusive min egen pappa, för att få en mer mångfasetterad bild, förklarar Martin.

Annons

Slav under sina impulser

Martins mamma Linda födde 11 barn på 22 år (det enda av Martins syskon som hon inte är mamma till är brodern Johannes på pappans sida).

Förhållandena med de fyra olika papporna blev inte särskilt långlivade. Fäderna drog sitt strå till stacken och ryckte ibland in och tog hand om även de barn som inte var deras, men merparten av tiden spenderade Martin och hans syskon hos sin mamma.

Läs också: Lotta och Kjell har nio barn ”Jag älskar att vara gravid”

– Mamma var slav under sina egna impulser. Om hon hade levt i dag hade hon kanske fått någon form av diagnos. Hon tänkte inte alltid på vilka konsekvenser hennes handlande fick för oss barn. Vi var som ett pärlband som fladdrade runt bakom henne och var tvungna att hänga med i hennes tvärvändningar.

Martin showar loss i Allsång på Skansen.
Martin showar loss i Allsång på Skansen. Foto: Andreas Bardell/IBL

Tog ansvar tidigt

Martin försöker räkna efter hur många gånger familjen flyttade, men tappar räkningen vid åtta. Bara när han gick i ettan bytte han klass tre gånger. Flyttandet har gjort honom till en social kameleont som har lätt att anpassa sig till nya situationer.

Annons

Som näst äldst i syskonskaran fick Martin tidigt börja ta ansvar för småsyskonen, hämta på dagis och hjälpa till hemma. Trots att mamma Linda hade ett dussintal individer att fördela sin uppmärksamhet på kände han sig alltid älskad och sedd av henne.

– När strålkastaren väl riktades mot en hade mamma ett enormt fokus. Då var man medelpunkten i hennes värld. Så tror jag att alla syskonen kände. Mitt i allt kaos fanns det hela tiden en värme. Det är nog det som gjort att vi allihop har klarat oss så bra. Alla mina syskon är helt fantastiska personer.

Linda knep varje tillfälle till egentid med något av sina barn.

– När hon blinkade till mig visste jag att det var min tur. Eftersom jag alltid har älskat mat tog mamma med mig till någon kinarestaurang där vi delade på en portion stekt ris med räkor. Det hände kanske bara någon gång i halvåret, men det kändes lika stort varje gång.

Läs också: Anna Wahlgren: ”Mitt liv raserades fullständigt”

Då Martin vid ett tillfälle insåg att mamman i stället hade tagit med sig hans yngre bror David ut på restaurang slog syskonsvartsjukan till med full kraft.

Annons

– Jag blev så förbannad att jag cyklade efter dem. Genom fönstret såg jag mamma och David sitta inne på den lokala kinarestaurangen. Förolämpad bestämde jag mig för att cykla från Åkersberga, där vi bodde, till morfar i Täby. Som tur var kom min storasysters pojkvän av en tillfällighet körande på motorvägen och plockade upp mig, minns Martin och ler.

 

Mamman dog ung

När han var tolv år flyttade Martin på eget initiativ hem till pappa Mats i Örebro.

– Det var ingen speciell händelse som låg till grund för det beslutet. Jag hade tidigt bestämt mig för att när jag fyllde tolv skulle jag flytta till pappa på landet. Det var bara en så stark känsla att jag ville bo där ett tag. Jag tror att jag ville ha det lite lugnare omkring mig. David och vår lillasyster Emelie tog rygg på mig och flyttade med.

Mamma Linda fortsatte dock att vara syskonens samlingspunkt. År 2000 fick hon diagnosen malignt melanom och ett par år senare gick hon bort i sjukdomen, vid 51 års ålder.

Annons

– Den sista tiden låg hon på sjukhus i Göteborg. Hennes tillstånd pendlade hela tiden och vi barn satt vid hennes säng i flera dagar. När mamma hörde att jag funderade på att ställa in en inbokad fotografering i Stockholm sa hon bestämt: ”Nej, jag vill att du åker!” Jag frågade alla mina syskon till råds, och de tyckte också att jag skulle åka.

Läs också: Åza, 47, har drabbats av malignt melanom två gånger

Mitt under fotograferingen fick Martin telefonsamtal om att hans mamma hade somnat in.

– Mamma älskade indianer, så därför tog vi en särskild bild till hennes ära där jag var klädd som en indian. Bilden, som togs precis efter att jag hade fått beskedet att mamma dött, finns med i konvolutet till en av mina skivor. Man ser i ögonen på mig att något har hänt. Det kändes tungt att jag inte var hos mamma när hon dog.

Martin tror att mamma Linda hade älskat hans kommande föreställning.

– Det finns en väldig värme i den, även om jag också är ganska hård mot henne ibland. Det är klart att jag har varit arg över vissa val hon gjorde, men med åren har det vuxit fram något slags förståelse. Hon hade säkert en massa ambitioner som hon aldrig fick möjlighet att förverkliga. Hon födde ju barn under 22 års tid.

Annons

Läs också: Magnus Uggla om sin diagnos: ”Något som liksom skavt”

– I dag är jag mest glad och tacksam över hur allting har blivit. Vårt ständiga flyttande lärde mig att det viktigaste är att man har varandra. I slutändan är det relationerna som på något sätt är ens hem.

Martin Stenmarck och Hanna Hedlund.
Martin Stenmarck och Hanna Hedlund. Foto: Karin Törnblom/IBL

Gifte sig efter 19 år

Martin och hans syskon är måna om att hålla kontakten med varandra.

– Även om vi inte träffas så ofta så finns det en mental närhet mellan oss. De första åren efter mammas död tog jag stort ansvar för att vi skulle ses. Många av mina syskon var inte vuxna då, medan jag hade jobb och tjänade egna pengar. En gång varje år hyrde jag en stor stuga i Sälen där vi samlades allihop. Det kändes viktigare än att lägga pengar på födelsedagspresenter och julklappar.

Annons

Nyligen köpte Martin och hans fru, Hanna Hedlund, en gammal byskola i Kilafors i Hälsingland där Hanna växt upp.

– Vi kommer att ha det som sommarställe. Det finns en tanke om att det ska finnas plats för alla mina syskon och deras familjer om de vill komma och hälsa på. Jag har sagt till dem att de får komma upp dit när de vill.

Efter 19 års förhållande gifte sig Martin och Hanna förra sommaren.

– Det känns fint att kunna säga ”min fru”, även om jag inte riktigt har vant mig vid det ännu. Att gifta sig är något som alla borde få uppleva. Det var fantastiskt att förklara varandra kärlek inför familj och vänner. En av de bästa dagarna i mitt liv!

Läs också: Björn Skifs om sin mamma: Jag levde hennes dröm

Bortsett från några tv-framträdanden kommer Martin att vara ledig större delen av sommaren.

– Eftersom Hanna är inne i en hektisk jobbperiod bestämde jag mig för att ta sommarledigt. När den ena av oss har mycket att göra försöker den andra jobba mindre och vara hemma mer med barnen. Det är inte alltid som det har lyckats, men det har i alla fall varit vår ambition.

Annons

Utifrån sett kan Martins stabila tillvaro och långvariga förhållande med Hanna uppfattas som en motreaktion till hans mammas rastlösa och kaotiska leverne, men själv ser han det inte alls så.

– Jag tror att det bara handlar om att jag har haft turen att träffa rätt tjej som jag har kul tillsammans med. Jag har världens roligaste liv! Tre underbara ungar, en härlig fru och ett jobb med stor frihet där jag får göra det jag älskar allra mest.

Martin Stenmarck och Hanna Hedlund med Ida, kompisen Melker, Saga och Love.
Martin Stenmarck och Hanna Hedlund med Ida, kompisen Melker, Saga och Love. Foto: Karin Törnblom/IBL

Fakta om Martin Olof Jon Stenmarck

Yrke: Artist och musiker
Ålder: 44 år
Familj: Hustrun Hanna Hedlund, 42, barnen Ida, 13, Love, 10, och Saga, 5.
Bor: I radhus på Lidingö.
Aktuell: Med föreställningen Syskonkärlek – Räkna med bråk i regi av Kristoffer Appelquist. Premiären äger rum på Maximteatern i Stockholm 5 oktober 2017.

Föreställningen kommer därefter att turnera runt i landet. Martin är även aktuell med singeln Ingen annan som är specialskriven till föreställningen.

Martin Stenmarck ler.
Foto: Ulf Berglund

Av Linda Andersson

Läs också:

Mello-aktuella Martin Stenmarck om uppväxten: ”Ville passa in”

Här är startordningen i Melodifestivalen 2019

Annons