Mata Hari fann en ny men farlig karriär efter dansen

Mata Hari, dansös och spion

Lyckan var gjord när Margaretha Zelle började uppträda som orientalisk dansös under artistnamnet Mata Hari.

Foto: TT

Den 13 februari 1917 stormade polisen in på ett flott hotell på Champs-Elysées i Paris. Där grep de superkändisen och dansösen Mata Hari. Det osynliga bläcket blev stjärnans öde.

Tolv år tidigare hade hon gjort succé med sin orientaliska dans i den franska huvudstaden och hyllats i överklassens salonger. Nu misstänktes hon vara tysk spion och orsakat 50 000 franska soldaters död.

På hotellrummet hittade polisen osynligt bläck, något som på den tiden ansågs mycket suspekt. Men själv förnekade Mata Hari att hon var spion och sa att bläcket var ett effektivt preventivmedel.

Vid gripandet var hon 41 år och hade levt ett liv med många tvära kast, från fattigdom till överflöd, från hemmafru till firad stjärna, från konstnärsmodell till älskarinna åt rika karlar. Ofta hade förmögna män varit hennes inkomstkälla och räddning – men skulle hennes förbindelser räcka nu under brinnande krig?

Mata Haris uppväxt

Mata Hari föddes som Margaretha Zelle i Leeuwarden i Nederländerna 1876. Hennes pappa ägde en hattaffär och hade blivit förmögen på att investera i olja så Margaretha fick en välbärgad uppväxt och gick i de bästa skolorna.

Men när hon var 13 år gick fadern i konkurs och föräldrarna skilde sig. Det blev slutet på lyxlivet för Margaretha som fick flytta till sin gudfar. Ett par år senare började hon studera till lekskolefröken. Den utbildningen fick dock ett abrupt slut när rektorn blev lite för intresserad av henne.

18 år gammal svarade Margaretha på en äktenskapsannons som den 20 år äldre kaptenen Rudolph McLeod satt in i en tidning. Han hade gott om pengar och erbjöd henne ett spännande liv på Java, då en holländsk koloni, där han var stationerad.

Det blev ett snabbt bröllop och paret fick två barn, Norman och Louise. Men livet som lyxhustru på Java blev inte som Margaretha hade tänkt sig. Maken drack för mycket, var våldsam och hade en älskarinna. Dessutom tyckte han att den unga frun spenderade för mycket pengar på kläder.

Mata Hari med maken

Margaretha Zelle tillsammans med maken Rudolph McLeod.

Foto: TT

Ännu värre blev det när älskarinnans man hämnades genom att förgifta de två barnen. Norman dog, men Louise klarade sig. Paret McLeod återvände till Holland och där blev det skilsmässa 1902. Rudolph insisterade på att dottern skulle stanna hos honom.

Mata Hari blev firad stjärna

Vid förra sekelskiftet var det inte lätt för en kvinna att vara frånskild. 26-åriga Margaretha blev socialt utstött och hade varken hem eller inkomst. Allt såg mörkt ut och Margaretha bestämde sig för att starta ett nytt liv i Paris. Det gick inget vidare till att börja med, hon kämpade för att försörja sig som cirkusryttare och konstnärsmodell. Till slut fick hon sälja sin kropp för att få mat för dagen.

Men så vände allt när hon 1905 började uppträda som exotisk dansös med artistnamnet Mata Hari. Lättklädd med orientaliska smycken och tunna slöjor utförde hon en sensuell dans inspirerad av de heliga danser hon sett i templen på Java.

Hon fabricerade en spännande historia som gick ut på att hon var dotter till en indisk brahmin och hade levt instängd i Shivas tempel för att lära sig heliga danser tills en holländsk officer räddat henne ur fångenskapen. Det vågade uppträdandet blev snabbt populärt och alla i Paris ville se henne dansa. Framgången förde henne sedan ut i Europa och hon dansade vidare i Berlin, Wien, Milano och Madrid.

Mata Hari - en firad stjärna

Mata Hari blev en firad stjärna med rika och mäktiga män som älskare.

Foto: TT

Mata Hari blev en firad stjärna som kunde ta bra betalt. Hon skaffade sig en lägenhet i de fina kvarteren och umgicks med överklassen. Förmögna älskare hade hon gott om: politiker, höga militärer och en tysk prins. De överöste henne med smycken, pälsar och vackra kläder.

Många imiterade Mata Haris orientaliska stil men efter några år började hennes stjärna dala och hon gjorde sin sista föreställning i mars 1915.

Försågs med osynligt bläck

Åter tog livet en ny och överraskande vändning för Margaretha. Vid ett besök i Tyskland blev hon erbjuden 20 000 francs för att spionera på Frankrike. Hon tackade ja, fick agentnamnet H 21 och försågs med osynligt bläck.

Tillbaka i Paris kontaktades hon av den franska underrättelsetjänsten som var villig att betala en miljon francs för upplysningar om den tyska fienden.

Margaretha tackade ja även denna gång – och blev dubbelagent. När hon ett par månader senare kom till England med båt togs hon in till förhör av den engelska säkerhetstjänsten då de misstänkte att hon spionerade för tyskarnas räkning.

Margaretha förnekade detta men erkände att hon var fransk spion. När engelsmännen kontrollerade detta med den franska underrättelsetjänsten visste ingen där vem hon var. Kanske ville de inte erkänna att de hade anlitat någon som redan spionerade på dem?

Bildextra! Alla klänningar kronprinsessan har burit på Victoriadagen!

Så i februari 1917 greps Margaretha i Paris, misstänkt för spioneri. Anledningen ska ha varit att den franska underrättelsetjänsten lyckats avkoda radiomeddelanden från en tysk militärattaché där hon omnämndes som spion.

Margaretha förnekade ihärdigt anklagelserna och engagerade en skicklig advokat – men det hjälpte inte. De politiker och höga militärer som hon umgåtts med under sina glansdagar kunde eller ville inte hjälpa henne.

Margaretha dömdes till döden och avrättades 41 år gammal av en exekutionspluton hösten 1917.

Mata Hari grips

Mata Hari vid gripandet 1917.

Foto: TT

Det har i efterhand diskuterats om hon verkligen var spion och om hon i så fall lämnade någon användbar information. Fransmännen hade hoppats på att hon kunde få tag på upplysningar i sängen tillsammans sina högt uppsatta älskare. Men Mata Hari var inte lika skicklig på att spionera som på att utföra sina orientaliska danser.

Från firad stjärna till hemlig agent. Mata Hari levde ett spännande liv bland de rika och mäktiga.

Men hon gjorde ett misstag – att bli dubbelagent.

Se också: Fyra krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världen
1:38

Efter reklamen: 4 krimfall som skakat världen

(1:38)

Slå på ljud