Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mattias Särnholms familjeliv: Varit en curlande pappa

17 jan, 2023 
Ebba S. Dahlman
FotografCarolina Byrmo/Aftonbladet/TT
Tv-snickaren Mattias Särnholm är ena halvan av ”Johnnie och Mattias”, fixarduon kända från Roomservice.
I en ny intervju berättar han om livet utanför tv-produktionerna, och hur svårt det var för honom att låta barnen prova vingarna i världen.
– Det var lite läskigt när det skedde... plötsligt ska det vara egna individer, säger han till Hänt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Sofia Wistam som du kanske inte visste

Snickaren Mattias Särnholm och målaren Johnnie Krigström blev ”Johnnie och Mattias” med hela svenska folket i början av 00-talet, när byggprogrammet Roomservice gjorde succé på bästa sändningstid. Sedan dess har duon synts i flertalet spännande program, där de inspirerar tv-publiken till hur man uppdaterar hemmet med enkla medel.

I tv-succén Sofias änglar, som hade premiär år 2011, blev hantverksduon utökad till en trio, med programledaren Sofia Wistam i spetsen. Förutom byggaspekten av programmet, så berör de bakomliggande historierna på djupet. Något som bidragit till fler säsonger, år efter år.

Annons

– Vi har ju jobbat så länge tillsammans jag, Johnnie och Sofia, så vi känner varandra utan och innan. Vi har rest mycket och jag vet inte hur många timmar vi har suttit och pratat i bilar. Vi känner varandra väldigt väl, berättar Mattias för Hänt i en ny intervju.

Sofias änglar-Mattias påverkades mentalt av diagnosen alopeci

Vidare under intervjun med nöjessajten öppnar tv-snickaren Mattias Särnholm upp livet vid sidan om tv-produktionerna och det sjukdomsbesked, som påverkade honom mer psykiskt än fysiskt.

Inför premiären av Roomservice, säsongen 2012, gick han ut och berättade att han diagnostiserats med sjukdomen alopeci, som orsakar permanent håravfall.

– När det hände så var det otroligt jobbigt. Jag fattade inte att det kunde vara så jobbigt, något som egentligen inte spelar någon roll fysiskt. Det var ingen skada skedd på mig förutom att det förändrade hur man ser ut. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle vara så jobbigt, så jag var nere i dojorna och vände rent mentalt. Det tog otroligt lång tid för mig att reda ut det, säger Mattias.

Kända duon Johnnie och Mattias i början av tv-karriären med Roomservice år 2005.
Kända duon Johnnie och Mattias i början av tv-karriären med Roomservice år 2005.

Han berättar vidare att han länge hade svårt att acceptera diagnosen och strävade efter att bli ”normal” igen, eftersom hans nya utseende inte stämde överens med hur han kände sig. Han inser att då han i övrigt var frisk och kry, så kunde hans kamp uppfattas som en petitess utåt, men icke desto mindre tog det tid för honom att bearbeta.

Annons

– Det tog ganska lång tid att ställa om att det här är de nya förutsättningarna som gäller, nu ser du ut så här. Du kommer inte ha hår på huvudet och du får försöka leva med det. Det låter fånigt när man säger det så här, men när man är i det så var det inte fånigt, utan jävligt jobbigt.

I dag lider han inte av sjukdomen längre. Han förklarar att den gett honom nytt perspektiv på omgivningen och en annan respekt inför vad andra går igenom; både synligt och osynligt.

År 2019 tog tre stolta tv-profiler; Johnnie Krigström, Mattias Särnholm och Sofia Wistam, emot pris på Kristallengalan för tv-programmet Sofias änglar.
År 2019 tog tre stolta tv-profiler; Johnnie Krigström, Mattias Särnholm och Sofia Wistam, emot pris på Kristallengalan för tv-programmet Sofias änglar.

Mattias Särnholms familjeliv: Varit en curlande pappa

Något som ger Mattias Särnholm styrka är familjen; barn, bonusbarn och sambon Stina Sjölind. Han berättar att han har ett stort behov av att leva i en tvåsamhet och att dela vardagen med flickvännen Stina.

Annons

– Det är väldigt härligt att dela saker med någon. Jag har väldigt mycket bekanta och kompisar, en väldigt stor bekantskapskrets, där man såklart är på olika nivåer med många. Jag har många kompisar och många intressen, samt intressekompisar, som man hänger mer och reser med. Men ändå, den man vill dela sitt liv med som man kommer tillbaka till, det är Stina. Det är härligt att ha henne!

Mattias har två barn från det tidigare äktenskapet med Ida Särnholm; 22-åriga dottern Ebba och 20-åriga sonen Erik. Trots att han är stolt över att barnen står på egna barn, berättar han att det varit svårt att släppa taget om den beskyddande papparollen.

– Alla mår bra, mina två barn är stora nu, Ebba och Erik. De står på egna ben och det är härligt. Men det var lite läskigt när det skedde, man har levt som en pappa hela sitt liv och varit lite beskyddande och curlande. Sen plötsligt ska de vara egna individer och det var en liten omställning.

Mattias Särnholm tillsammans med exhustrun Ida och de gemensamma barnen Ebba och Erik, på röda mattan år 2011.
Mattias Särnholm tillsammans med exhustrun Ida och de gemensamma barnen Ebba och Erik, på röda mattan år 2011.

Även Stina har en dotter från en tidigare relation. Han berättar för nöjessajten att bonusdottern har ett stort reseintresse och därför tillbringar mycket tid hemifrån.

Annons

– På något sätt känns det som att man har blivit helt barnfri. Det är härligt att få det, det är ju lyxigt. Både jag och Stina tycker om att hitta på grejer, så vi är synkade där och åker gärna iväg, berättar Mattias.

Se också: Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssagaBrand logo
Se också: Gösta och Marie-Louise Ekman – parets makalösa kärlekssaga

Men det blir inte enbart mysig och barnfri egentid med sambon. Som snickare får han givetvis ansvara (om än något motvilligt) för en del hemmaprojekt.

– Det är väl klart att det är ordning hemma, ingenting står och läcker eller håller på att ramla ner, men det är inte ”överfixat”. Men nu vill Stina att vi ska göra om badrummet på övervåningen för det är inte helt fräscht, så man har väl lite planer men det blir väl inte just nu. Man drar lite ut på det, säger Särnholm avslutningsvis.

Foto: Robin Haldert/TT

Annons