Meghan markerar mot mammahetsen – hyllas!

Prins Harry och Megan Markle presenterar Lille Archie för världen i Windsor Castle.
Samtidigt som världen fick första glimten av det lilla underverket, sonen till prins Harry och Meghan, skapade hertiginnan historia. Och nu hyllas hon av kändiskvinnorna!

Knappt hade den lille gossen anlänt innan det vardags för den nyblivna mamman Meghan Markle och maken prins Harry att visa upp sitt knyte offentligt inför hela världen. Visserligen bar den nyförlösta hertiginnan av Sussex skyhöga klackar men hon hade valt en klänning där post-gravidmagen fick gott om plats.

Meghan Markle har väckt uppståndelse med sin "ärliga" klädsel efter förlossningen.

Meghan Markle har väckt uppståndelse med sin ”ärliga” klädsel efter förlossningen. Foto: TT

Och många kvinnor applåderar nu Meghans val att inte hymla med att magen självklart finns kvar efter en förlossning. Var det ett medvetet statement eller bara ett praktiskt klädval?

Avslappnat och på riktigt

Många har tolkat det som att hertiginnan på detta sätt försöker motverka kroppshetsen som nyförlösta mödrar ofta möts av, vilket lett till hurrarop från kvinnor världen över. Och flertalet svenska kändisprofiler hyllar nu bilderna. Stilexperten Ebba von Sydow skriver på sin blogg: Det allra härligaste här tyckte jag var att Meghan stolt visade upp nyförlösta kroppen, där magen fortfarande är kvar. Härligt med den söta klänningen med skärpet ovanför magen, så snyggt dessutom. Hon minns tillbaka till sina tre egna förlossningar och menar att även om man känner sig ”smal” jämfört med innan så är verkligheten en annan: När man tittar på bilder, så inser man ju att det är exakt såhär, som Meghan, som man såg ut. Okej, okej, minus nyfönade håret, smink, höga klackarna och allt det ”kungliga” då”, skriver hon på sin blogg.

Prins Harry och Meghan Markle visade upp sin lille Archie för omvärlden och hyllades av flera anledningar.

Prins Harry och Meghan Markle visade upp sin lille Archie för omvärlden och hyllades av flera anledningar. Foto: TT

Även programledaren Ann Söderlund skriver på sitt Instagramkonto att hon gläds åt att Meghan ”avslappnat såg ut som att hon fött barn på riktigt med fin degmage som vilken lyckoförvirrad mami som helst”. Samtidigt erkänner hon att hon vid första anblick reagerade på bilden och tänkte ”Har hon inte fött än?”. Ann Söderlund vill med det förklara hur vi vanligtvis matas med bilder på kända kvinnor som tvärtom försöker ”låtsas om att det funnits någon där inne” efter förlossningen.

”Förstår inte uppståndelsen”

Författaren Elaine Eksvärd stämmer in i hyllningskören och skriver i en post på Instagram: Det andra som gör mig lycklig är att hon ser ut som en kvinna ofta gör efter en förlossning och hon försöker inte dölja det. Hon har inte klämt in livmodern i nån kunglig korsett eller så. Så bra!

Mama-bloggaren Annika Leone tycker dock att uppståndelsen kring klädvalet är lite märklig och ifrågasätter varför människor ens blir chockade av att en kvinna har magen kvar efter födseln.

Hon skriver i ett blogginlägg: Hur skevt är det inte att bli hyllad för att inte dölja sin mage – några timmar efter att man fött ett barn!? Varför skulle hon gömma sin kropp? Det om något är ju askonstigt!.

Uppmuntrande för mammor

Även på hertigparets eget Instagramkonto kom positiva reaktioner från följare världen över. Många har hedrat Meghan för att inte ha försökt dölja magen. En skrev Jag hoppas det här gör fler personer medvetna om att det är normalt att fortfarande se gravid ut efter en förlossning. Hon ser fantastisk ut! En annan skrev Så vackert att se dig så naturlig Meghan. Och stöttande och uppmuntrande för andra mammor – ja, man ser fortfarande gravid ut efter at ha fått barn.

Meghan Markle har ännu inte själv kommenterat hyllningarna.

Foto: TT