Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Meghan Markle gästar Vogue – väljer Greta Thunberg till omslaget

29 jul, 2019 
Emma Castman
Meghan Markle är gästredaktör för septembernumret av det ikoniska modemagasinet Vogue. På omslaget har hon valt att lyfta fram 15 inflytelserika kvinnor – däribland klimataktivisten Greta Thunberg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den brittiska modetidningen Vogue meddelade nyligen att hertiginnan av Sussex, Meghan Markle, bjudits in som gästredaktör för magasinets septembernummer. Tillsammans med tidningens ordinarie redaktör, Edward Enninful, har Meghan Markle arbetat med utgåvan sedan januari i år, och på omslaget kommer bland andra Greta Thunberg att synas.

Namnet på numret är Forces for change (krafter för förändring), och på omslaget kommer kvinnor som jobbar för att radikalt och positivt förändra samhället att porträtteras. Sammanlagt lyfts 15 inflytelserika kvinnor fram, och en av dem är alltså den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I ett uttalande säger hertiginnan att hennes mål har varit att ”styra in årets mest lästa modenummer på värderingar, sakfrågor och människor som påverkar världen i dag”.

Greta Thunberg fotades i Stockholm

Framsidan är indelad i 16 rutor, varav en ruta är ett spegelpapper. Tanken med det är att visa för läsarna att även de själva kan förändra världen. Det är den tyska fotografen Peter Lindbergh som har tagit alla bilder, och i en intervju med Vogue beskriver han Greta Thunberg som eftertänksam.

Annons

”Hon var så eftertänksam, så varm, och jag var fast besluten att få en bild av henne där hon ler. Inom två minuter skrattade hon”, säger Peter Lindbergh till Vogue.

Peter Lindbergh berättar också att de flesta fotograferingar ägt rum i New York och London, men att Greta Thunberg fotats i Stockholm. Det för att hon inte ville tumma på principen att inte ta flyget.

Greta Thunberg, som fyllde 16 i början av januari i år, blir en av de yngsta någonsin att pryda ett omslag för Vogue. Den amerikanska aktivisten och skådespelaren Jane Fonda, som också frontar septembernumret, blir den äldsta.

Nyligen publicerade Meghan Markle en film från arbetet med septembernumret på Instagram. Även där syns Greta Thunberg.

De frontar Meghan Markles Vogue-omslag

Greta Thunberg, aktivist

Adwoa Aboah, aktivist och modell

Adut Akech, modell

Ramla Ali, boxare

Jacinda Ardern, Nya Zeelands premiärminister

Sinéad Burke, föreläsare

Gemma Chan, skådespelare

Laverne Cox, aktivist, skådespelare och producent

Jane Fonda, skådespelare

Salma Hayek Pinault, aktivist, skådespelare och producent

Francesca Hayward, balettdansare

Jameela Jamil, aktivist och skådespelare

Chimamanda Ngozi Adichie, författare

Yara Shahidi, aktivist och skådespelare

Christy Turlington Burns, aktivist och modell

Foto: TT

Annons