Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mello-aktuella Dotter om att leva med värk: Motgångar göder mig

19 feb, 2024 
Frida Funemyr
Artisten Dotter
Johanna ”Dotter” Jansson har velat stå på scen sedan hon var fem år. I år tävlar hon för tredje gången i Melodifestivalen.Foto: Frida Funemyr
Ångest gör henne kreativ och musiken helar smärtan för Dotter.
I låtarna kan hon sätta ord på sina känslor.
– Det har fått mig att må bättre och om min musik kan hjälpa mig själv kan den förhoppningsvis även trösta eller kanske inspirera den som lyssnar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Jon Henrik Fjällgrens ord om mörka tiden: "En bubbla av ångest"Brand logo
Se också: Jon Henrik Fjällgrens ord om mörka tiden: "En bubbla av ångest"

Hon såg bilden så tydligt framför sig. Johanna Jansson, fem år, skulle bli artist. Hennes mamma sjöng i kör och visserligen fanns där ett piano i hemmet, men den nivån som Johanna siktade mot fanns det ingen i familjen som tidigare gjort. Hon spelade in låtar från radio på olika kasettband som hon sedan spelade upp och sjöng med till. Från början sjöng hon My little pony, därefter lyssnade hon på Abba och Elvis som hon också försökte imitera och klä sig som.

– Jag trodde på riktigt att jag kunde sjunga som Elvis, säger Johanna, eller Dotter som vi känner henne som.

Annons

Hon insåg tidigt att hennes riktiga namn inte var ett särskilt häftigt artistnamn. Det var lite för normalt och vanligt helt enkelt.

Som liten tjatade hon på sina föräldrar om att få åka på talangjakter i landets storstäder. Trots sin blyghet och dåliga självförtroende ville hon inget annat än att stå på scen. Hon visste också att det var i Stockholm hon ville bosätta sig.

– Jag var superseriös. Som åttaåring analyserade jag musiken jag lyssnade på och fattade grejen med en låts uppbyggnad.

Dotter var inte ens tonåring när hon tog initiativet till att starta tjejband och delade upp kompisarna i olika stämmor. Det har helt enkelt aldrig funnits några alternativ för Dotter.

Träffade kärleken Dino vid 23 – nu har de barn

Hon la all sin kraft och energi på sin dröm att bli artist. Efter att ha pluggat på Kulturama och behövt ta några restaurangjobb däremellan, kom hon i kontakt med Dino Medanhodzic.

Annons

– En gemensam vän till oss tipsade Dino om mig då han behövde en demosångerska. Jag var 23 år och skulle få 400 kronor för att lägga sång på två låtar, världens sämsta deal, säger Dotter och skrattar.

Dotter och sambon Dino ger varandra en puss.
Tillsammans med kärleken och samarbetspartnern Dino.Foto: Robin Lorentz Allard/Aftonbladet/TT

Någon kväll senare hamnade de på samma nyårsfest.

– Det är lustigt, men innan vi möttes hade jag haft en tuff period där jag mediterat väldigt mycket och visualiserat många olika saker inför framtiden. Bland annat hade jag fått en tydlig bild av vilka egenskaper jag önskade hos en framtida partner, skrivit ner dessa och sedan lagt undan lappen. Typ alla egenskaper från den där listan hade Dino.

Annons

Dotter berättar om en gammal klasskompis vars föräldrar alltid sa att de älskar varandra.

– Jag har ofta tänkt på det där för jag tyckte att det kändes så fint. Det går inte en enda dag utan att jag säger till Dino hur kär jag är. Vi är ett starkt par trots, eller kanske tack vare, våra olikheter.

Att de dessutom jobbar bra ihop är ett extra plus i kanten.

– Vårt gemensamma intresse för musiken är jätteviktig. Jag tror aldrig jag har varit intresserad av en kille som inte sysslat med musik på något sätt, konstaterar Dotter.

Pandemin stoppade genombrottet efter Mellosuccén

Det är tillsammans med Dino som Dotter efter många års väntan slog igenom. Hon hade varit med i Melodifestivalsammanhang tidigare som låtskrivare. Men år 2020 gjorde hon debut som artist i Mello med låten Bulletproof och kom på andra plats i finalen med en marginal på endast en poäng. Dotter gjorde succé och var mer än redo för att göra en turné och möta sina fans. Hon tänkte ”det är nu det händer!” Men dagen efter satte pandemin stopp för alla stora folksamlingar och från att ha ett helt år uppbokat stod hon plötsligt utan ett enda gig.

Annons

– Fatta att jag hade väntat på mitt break sedan jag var fem år gammal, slog igenom med Mello och sedan bara tyst. Egentligen får man ju bara en sådan här möjlighet i livet, säger Dotter.

Dotter gör numret till låten Bulletproof.
Dotter gjorde succé med det coola numret till låten Bulletproof i Melodifestivalen 2020.Foto: Karin Törnblom/TT

Året efter fick Dotter en ny chans i Mello. Hon hamnade då på tredje plats. Men ironiskt nog var pandemin tillbaka med en andra våg och ännu en gång fick Dotter vänta med att ge sig ut och sjunga.

– Det är ju liksom syftet. Man vill sjunga för andra som kan känna igen sig i texterna.

Hon berättar att hon dagligen får meddelanden från unga tjejer och killar som kan identifiera sig i hennes låttexter. Först 2022 kunde Dotter äntligen uppträda med sin musik, men då kändes inte låtarna längre lika färska.

Annons

Hon är nu i full gång med genrepen inför årets Melodifestival och den här gången får ingen pandemi komma emellan. Sedan hon blev mamma har hennes låtar förändrats och blivit mer vuxna. När hon nu ställer sig på scenen med låten It’s not easy to write a love song visar hon upp en helt ny sida av sig själv.

– Man kan absolut höra igenkänning med till exempel Bulletproof, men den här låten är mer organisk i ett midtempo och jag tycker själv att jag visar en mer mogen sida. Jag hoppas den ska tilltala så många som möjligt, säger Dotter.

Danny och Albin är de utmanarna hon tror blir hennes största konkurrenterna i delfinal 4. Egentligen tycker hon inte om att tävla i musik men Melodifestivalen är ett fantastiskt sätt att nå ut med sin musik på.

– Det blir ju helt klart en större räckvidd än om man bara hade lagt upp låten på Spotify och självklart är det roligt om jag får gå så långt som möjligt.

Annons

Det här är Dotter

Namn: Johanna Maria Jansson, artistnamnet är Dotter.

Ålder: 36 år.

Familj: Sambo Dino Medanhodzic, dottern Lilou 15 månader.

Bor: Stockholm.

Yrke: Artist och låtskrivare.

Aktuell: Med låten It’s not easy to write a love song i delfinal 4 i Melodifestivalen.

Musiken helar: Att sätta ord på ångesten hjälper

Att ha musik i sitt liv innebär en helande process för Dotter. Så har det varit ända sedan hon var liten.

– När jag varit låg eller burit på mycket ångest har jag skrivit ner och satt ord på det jag känner. Det har fått mig att må bättre och om min musik kan hjälpa mig själv kan den förhoppningsvis även trösta eller kanske inspirera den som lyssnar. Det är så många unga som mår psykiskt dåligt och min önskan är att få dem att känna sig mindre ensamma.

Artisten Dotter på Melloscenen.
Dotter tävlade i Mello-finalen 2021 med låten Little tot. På grund av pandemin sändes tävlingen utan publik.Foto: Henrik Montgomery/TT

Dotter har själv haft en hel del oro och ångest i sitt liv. Hon beskriver sig själv som högkänslig och suger åt sig av andras kritik som en svamp.

Annons

– Jag kan analysera sönder något som en person sagt till eller om mig. Men jag ältar och känner även in andras dåliga mående. Det kan såklart vara både på gott och ont. Men jag har alltid lagt väldigt mycket energi på att få andra att må bra.

Speciellt under PMS och inte minst sedan hon blivit mamma så upplever Dotter att hennes ångest blivit ännu värre. Hon kan se en tydlig skillnad i sitt mående, hur bra hon till exempel mådde som gravid, och därefter.

– Bara att veta att det är mina hormoner som är anledningen till mina mörka sidor gör det lite lättare att härda ut. Jag vill helst inte ta några onaturliga preparat för att dämpa det här måendet, men alltså det kan vara riktigt mörkt och dystert säkert två av fyra veckor i månaden.

Samtidigt är denna känsla av meningslöshet något som Dotter burit på under perioder så länge hon kan minnas. Hon har en tydlig bild från sin barndom att hon ofta föredrog att hålla sig hemma och leka själv.

Annons

– Så är det lite än i dag. Även om jag kan var supersocial så har jag stort behov av mitt egna utrymme. Kanske inte helt ensam, men jag älskar att bara hänga hemma med familjen.

Enligt Dotter finns det också en positiv del i perioderna av ångest. Det är under denna tid som hon blir som mest kreativ, jobbar bättre, blir mer vass och lättare får idéer kring djupa saker att skriva sina texter om.

Dotter drömmer om fler barn i framtiden

Dotter var i övre tonåren när hon började drömma om barn. Gärna fem stycken.

– Jag har verkligen längtat efter att få bli mamma och även om jag nu kanske inte hinner få fem så kanske tre? Jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna känna så starka känslor för någon annan än Dino, men Lilou betyder verkligen allt. Graviditeten, amningen, nätterna … allt har gått så mycket bättre än vad jag kunde föreställa mig.

Annons

Lilou beskriver hon som väldigt envis och bestämd, men också otroligt go, rolig och stark.

– Hon har redan börjat trotsa. ”Nej, nej, nej” är hennes favorituttryck. Men jag älskar att vara mamma. Jag har alltid upplevt mig själv som väldigt barnslig så jag har behövt växa upp nu.

Närbild på artisten Dotter.
Hade hon inte lyckats inom musiken tror Dotter att hon ändå ägnat sig åt något kreativt. Kanske sysslat med inredning, blivit fotograf eller sångpedagog.Foto: Frida Funemyr

Men inte fullt ut. I lekarna med dottern kan hon springa runt och slänga sig på golvet så hon blir alldeles blåslagen på kroppen. Hon lider av en överrörlighet, vilket gör att hon får värk i kroppens muskler om hon inte stretchar regelbundet.

Annons

– Hoppar jag över de här avslappnande muskelövningarna får jag jätteont.

Dotter om traumatiska olyckan: Tampas med smärta

Vi kommer in på smärta och Dotter beskriver hur hon så länge hon kan minnas haft problem med sin kropp.

– När jag var 14 år gick min axelkapsel av och redan då fick jag börja hantera att ha ont.

Med just denna skada tampades Dotter i säkert tjugo år innan hon till slut fick hjälp genom en operation. Men då hade det gått så långt att hon börjat snedbelasta och fick ont på andra sätt.

År 2015, när Dotter och Dino var på väg till ett gig i en annan stad råkade de ut för en seriekrock, vilket ledde till ytterligare skador.

– För det första löstes bilens krockkudde ut rakt på mitt högra öra, vilket till en början resulterade i ett tinnitus-liknande ljud som varade i en hel månad. Tjutet försvann, men däremot har jag haft en hörselnedsättning sedan dess, lite som att någon konstant håller en hand över örat.

Annons

Även svanskotan hade gått av. Smärtan ledde till att hon började spänna sig i ena benet när hon gick som ett slags kompensation, vilket senare ledde till en knäskada.

– Sedan dess har jag inte kunnat springa. Om jag gör det får jag ont i knät i säkert två veckor.

Men även om olyckan innebar ett trauma så är hon trots alla krämpor tacksam över att det gick så bra som det gjorde.

– Dino kom undan lite lindrigare, med endast ett sår på tummen …

Fuck you, jag vill göra det jag älskar!

Att leva med värk har lärt Dotter att ta hand om sig själv och hon vet när och hur hon ska sätta gränser för att må så bra det går. Under perioder har hon haft så ont att hon behövt pausa artisteriet och ägna sig helt och hållet åt rehabilitering.

Samtidigt har smärtan blivit ett slags motpol i livet, något att strida mot.

– Allt som är motgångar göder mig. Jag vill bevisa att det går att förverkliga sina drömmar trots att det är motigt. En läkare sa att jag med min värk inte borde hålla på med musik, att det blir sena kvällar och liknande. Jag tänkte bara ”Fuck you, jag vill göra det jag älskar!”. Att stå på scen är det bästa jag vet och jag kan inte tänka mig att det är annat än hälsosamt för mig.

Annons