Duon som tar över Melodikrysset: "Drömmen är att sända från ett fullsatt Ullevi!"

Annika Jankell pekar på Anna Charlotta Gunnarson, och båda ler glatt. Duon gläds åt uppdraget som programledare i Melodikrysset.

Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson delar på programledarjobbet för Melodikrysset. Efter debuten den 20 augusti kommer de att alternera i programledarrollen, och alltså sända varannan lördag.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I 57 år har folkkära Melodikrysset haft manliga programledare. Men snart är det dags för Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson att axla ansvaret. Båda är överlyckliga över att få ta sig an det ärofyllda uppdraget. Att de dessutom gillar varandra så mycket gör jobbet ännu roligare.

På tiden, kan tyckas, att det populära radioprogrammet nu får en kvinna vid mikrofonen. Och när det väl sker är det alltså inte en, utan två. Den 20 augusti är det dags för musikjournalisterna Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson att kliva in i studion tillsammans, och därefter alternerar de i rollen.

När man går igenom Jankells och Gunnarsons yrkesmeriter känns det som att dessa två är fullständigt klockrena för ett musikaliskt tävlingsprogram som Melodikrysset. Musiken går som en röd tråd genom deras karriärer.

Programledaren Anna Charlotta Gunnarson står svartklädd, med händerna i fickorna, mot rosa bakgrund.

– Det känns som att hela livet, yrkeserfarenheterna och drömmarna har kokat ned till just det här. Det är en stor lyckokänsla att få ta över Melodikrysset! säger Anna Charlotta Gunnarson.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anna Charlotta Gunnarson är en journalist med bred erfarenhet som gjort prisbelönade radioprogram som Pop och politik och Fejk. Hon har även skrivit böcker som exempelvis Popmusik rimmar på politik och Kvinnorna som formade pophistorien. Dessutom har hon suttit i juryn för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, medverkat som expert i Melodifestivalens Andra chansen, sitter i styrelsen för Svenskt rockarkiv, varit juryordförande i Swedish Music Hall of Fame och sitter i juryn för Taubestipendiet.

– Jag känner den djupaste respekt för Anna Charlottas musikkunskaper och kompetens, men inte bara musikjournalisten utan hela människan. Hon är en av de roligaste jag känner! Och härligaste! Att det blev just vi två är en superbonus för mig! säger Annika Jankell med ett stort leende.

Melodikrysset-duon har jobbat ihop förut

Tjejerna har känt varandra länge och jobbade tillsammans med nöjesmagasinet P4 Premiär där Anna Charlotta var musikrecensent och populärkulturspanare och Annika var programledare.

Det är som att varje gång vi träffas så blir vi liksom lite nykära

– Sedan vi träffades första gången på 90-talet har vi alltid varit såna här fnissiga små, jag vet inte vad, men det är som att varje gång vi träffas så blir vi liksom lite nykära! Jag har alltid tyckt att du är så rolig, men jag tror att både du och jag har en förmåga att kasta av oss saker och vara koncentrerade i nuet och med varandra, och då kan man ha ganska kul. Vi kan växla från att vara jättetramsiga till att vara jätteallvarliga, sådär rakt av, mitt in i livet, bollar Anna Charlotta Gunnarson tillbaka.

Programledaren Annika Jankell, iförd svarta kläder, står med händerna i sidorna, mot rosa bakgrund.

– Ärofyllt och väldigt overkligt men framför allt väldigt roligt. Att det blev just vi två är en superbonus för mig! säger en entusiastisk Annika Jankell om uppdraget och sin kollega.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musiken är en röd tråd även i Annika Jankells karriär. Hon slog igenom i musikprogrammet Listan som sändes i SVT 1987 och var programledare för Svensktoppen under åren 2003–2007, dessutom var hon programledare för Melodifestivalen 2005. Jankell hoppar även in som programledare för det populära kvällsprogrammet Karlavagnen. Både Svensktoppen och Karlavagnen tillhör Sveriges Radios populäraste program och nu tar hon sig an ännu en radio-ikon.

Annika Jankell med Anders Eldeman och Anders S. Nilsson ombord på en båt, med anledning av tv-programmet Sommarvågen på 90-talet.

Annika och Anders Eldeman (i mitten) lärde känna varandra under arbetet med Sommarvågen som sändes i TV4 1994. På bilden ses även Anders S. Nilsson.

Foto: Stefan Lindblom/TT

– Det känns smått surrealistiskt för Melodikrysset är en sån där klassiker som folk har en så speciell och stark relation till, genom flera generationer, och jag kan undra hur jag ska leva upp till det. Det känns ärofyllt och väldigt overkligt men framför allt väldigt roligt att det är just vi två, jag och Anna Charlotta, två tjejer, utbrister Annika Jankell.

Nya programledarna för Melodikrysset, Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson, i studion med Anders Eldeman som nu lämnat efter 26 år. Annika och Anna Charlotta håller upp krysslappar.

Duon tar över Melodikrysset efter Anders Eldeman som lett programmet i 26 år.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Melodikrysset drog igång 1965

Melodikrysset är ett av Sveriges äldsta och mest älskade radioprogram och ända sedan starten 1965 har det alltså letts av manliga programledare. Peter Granberg var först ut och 1976 fick han sällskap av Bengt Haslum, och denna duo ledde Melodikrysset tillsammans i över 15 år. Mellan 1992 och 1996 var det Bo Schedin. 1996 tog Anders Eldeman över, och han ledde programmet i drygt 26 år. (Han gjorde sin sista sändning på midsommardagen, varpå Micke Cederberg trädde in som vikarie i väntan på den nya duon.)

Anders Eldeman har lämnat Melodikrysset: Jag var så orolig att göra publiken besviken

Eldeman kallas ibland för Mister Melodikrysset och tiden får utvisa om tjejerna kommer kallas för exempelvis Melodikryss-Madamerna.

Det här är Annika Jankell

Ålder: 60 år.
Född: 28 december 1961 i Stockholm.
Familj: Döttrarna Félice och Happy samt särbon Ronnie Åström.
Bor: Stockholm.
Gör: Journalist och programledare, en av grundarna av företaget WAKAI.
Aktuell som: Ny programledare för Melodikrysset.

Det här är Anna Charlotta Gunnarson

Ålder: 53 år.
Född: 4 februari 1969 i Lidköping.
Familj: Barnen Sonny och Sylvia och sambo med musikern Andreas Mattsson.
Bor: Stockholm.
Gör: Frilansjournalist, författare, musiker och dramatiker.
Aktuell som: Ny programledare för Melodikrysset.

Annika och Anna Charlotta är alltså de första kvinnorna på posten, och det lustiga är att både radiocheferna och Anders Eldeman hade samma idé om att det skulle vara just dessa två, en enig rekrytering.

Det känns som att allt, hela livet, yrkeserfarenheten och alla drömmar har kokat ned till just precis det här

Programledaren i Melodikrysset, Anna Charlotta Gunnarson, står och gestikulerar glatt, iförd svarta kläder mot rosa bakgrund.

Anna Charlotta Gunnarson.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– Det är en väldigt stor lyckokänsla. Jag tänker att det är inte så himla många som får vara med om det under sitt yrkesliv faktiskt. Det känns som att allt, hela livet, yrkeserfarenheten och alla drömmar har kokat ned till just precis det här, säger Anna Charlotta Gunnarson eftertänksamt.

Googla svaren eller inte ...?

Får man fuska med krysset?

– Innan jag träffade min kille lyssnade jag bara på Melodikrysset, men när vi blev ihop -95 upptäckte jag att han var seriös med pennan och papperstidningskrysset framför sig. Sedan dess, alltså i 27 år, har jag varit en sån där ”medlösare” kan man säga. Jag har gärna skrikit ut svaret när jag har kunnat det, förklarar Anna Charlotta.

Hon berättar att hennes sambo, som för övrigt är den kände musikern, låtskrivaren och kompositören Andreas Mattsson, inte är typen som fuskar genom att googla svaren.

Anna Charlotta Gunnarson på gala med sambon Andreas Mattsson.

Genom åren har Anna Charlotta och sambon Andreas Mattsson brukat lösa Melodikrysset tillsammans. – Andreas är noga med att inte fuska så vi sitter inte och googlar svaren, men där får var och en göra som de vill, säger hon.

Foto: Karin Törnblom/TT

– Skulle det vara så att han inte löser det, vilket nästan aldrig har hänt, då skickar han inte in det. För honom handlar det om heder men det är ju vara upp till var och en, ens egen moral och huruvida man kan se sig själv i spegeln, konstaterar Anna Charlotta, och får medhåll av sin nya kollega:

– Ja, det är ju inte blodigt allvar. Man tävlar inte om miljoner utan om ett badlakan och brickor. Sitter man i sällskap och tävlar gruppvis mot varandra, då kanske man bestämmer att vi lägger ifrån oss mobilerna, men är man ensam hemma i köket och blir galen för att man inte kommer på vad sångerskan heter, då är det nog frestande att söka efter svaret, säger Annika.

Melodikrysset

* Melodikrysset i Sveriges Radio är ett av Sveriges största radioprogram med en genomsnittspublik på 1,5 miljoner hushåll varje lördag, plus cirka 50 000 som lyssnar i efterhand.
* Varje vecka skickar 60 000–70 000 personer in sina krysslösningar.
* Cirka 1 000 kryssplaner kommer med vanlig post och resten skickas digitalt.

Anna Charlotta beskriver sig själv som en ”radiot”. Det är inget skällsord utan ett uttryck som användes mer förr i tiden och beskriver en ”starkt radiointresserad person” (Svenska Akademiens ordlista).

Anna Charlotta Gunnarson i trängseln runt Daniel Craig i en scen där hon spelar journalist i filmen The girl with the dragon tattoo.

I sitt inhopp i Hollywoodfilmen The girl with the dragon tattoo, med bland andra Daniel Craig, spelade journalisten Anna Charlotta Gunnarson just journalist.

Foto: Baldur Bragason/Cropped by Danyele

Hon har alltid lyssnat mycket på radio. Under uppväxten var det program som Poporama, Discorama och Trackslistan med Kaj Kindvall och Eldorado med Kjell Alinge som fångade henne vid radioapparaten. Då var det mycket större blandning av musiken som spelades jämfört med idag när musiklyssning är mer segregerat. Nu väljer man själv vad man vill lyssna på genom olika musiktjänster, och utifrån de egna valen får man förslag på musik som liknar det man lyssnat på innan.

Gillar allt från Ulla Billquist till Pink Floyd

– Det gör att man inte får den här breda blandningen som vi fick. Då fick man ta den musik som erbjöds. Jag liksom tvingades att lyssna på allt från Ulla Billquist till Pink Floyd och även om jag kanske inte skulle valt den musiken själv så var det musikaliskt allmänbildande, och det är något jag kommer att ha stor nytta av som programledare för Melodikrysset. Och blandningen förde med sig att idag gillar jag både Ulla Billquist och Pink Floyd.

Det här med musikfrågesport på pubar är väldigt populärt och det bara växer, och Anna Charlotta avslöjar att hon närt en dröm de senaste veckorna.

– Nu är det många som kör Melodikrysset live, alltså i högtalare på caféer och andra ställen, och jag fick en idé häromdagen. Det är banne mig drömmen, det är målet för oss. Och nu siktar vi inte lågt utan vi ska köra Melodikrysset på Ullevi! För 50 000 personer! utbrister Anna Charlotta Gunnarson med stor glädje och energi.

– Jaaa vilken bra idé, utropar Annika Jankell. Folk kan sitta på läktarna med kaffekorgar och bara vråla när det kommer en fråga de kan.

Nya programledaren för Melodikrysset Annika Jankell slår ut med händerna och ler glatt, där hon står iförd svarta kläder mot rosa bakgrund.

Annika Jankell.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Folkbildande och samlande

Zarah Leander har varit flitigt förekommande i Melodikrysset och även om hon fortfarande är framstående bland de äldre generationerna är det större chans att dagens unga istället känner till Zara Larsson.

Det är faktiskt en av de finaste grejerna med Melodikrysset!

– Det är faktiskt en av de finaste grejerna med Melodikrysset! Nu pratar vi om Ullevi och skämtar men just det här att programmet är samlande – det är inte så många fenomen i dagens Sverige som samlar folk och får människor att ha en gemensam bas. Det du säger med Zarah och Zara, två olika Zaror med Z, det är precis det som gör Melodikrysset så unikt för att man lär sig. Den som kan den ena Zarah lär sig den andra Zara! säger Anna Charlotta engagerat, och berättar att Melodikrysset är ett program som många nyanlända lyssnar på för att få en bild av det svenska kulturarvet.

Se också: 5 saker du vill veta om Annika Jankell

5 saker du vill veta om Annika Jankell
0:51

Efter reklamen: 5 saker du vill veta om Annika Jankell

(0:51)

Slå på ljud

– För här har vi faktiskt möjlighet att köra en Calle Jularbo som inte spelas annars i Sveriges Radio, och det är det som gör det så lyxigt för mig och Annika. Vi tycker båda två att det är så roligt både med ny musik och musikhistoria, att man kan kombinera de kunskaperna, och det är det jag känner att jag blir helt bubblig av att vi ska få dra igång med. Det är folkbildande, underhållande och samlande!