Mette-Marits kamp mot sjukdomen – så hanterar hon den

Prinsessan Mette-Marit som kämpar mot en variant av sjukdomen lungfibros.

Foto: TT
Kronprinsessan Mette-Marit har fått sin diagnos från läkarna.Nu gör hon allt för att bli frisk.

Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk åkomma: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

Mette-Marit sjuk – så lever hon nu

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Sjukdomen är kronisk, men det har inte stoppat Mette-Marit från att försöka tygla den så gott det går. Norska Se og hör har fått insyn i hur kronprinsessan gör för att hålla sjukdomen i schack.

Bland annat går hon och tränar på Core Balance, en exklusiv och kändistät träningsstudio.

– Det är viktigt att träna när man har lungfibros. Även om tillståndet begränsar mängden syre i kroppen, så att ansträngningar kan vara slitsamma, kommer träning att göra så att musklerna utnyttjar syret mer effektivt. Därför kommer andningsbesvären kunna minska med tiden och den fysiska prestandan hamna på en bättre nivå, säger lungspecialisten Olav Kåre Refvem till Se og hör.

Så gör hon för att må bättre

Men Mette-Marit nöjer sig inte med träningspass på gymmet. Enligt Se og hör har hon ökat på tiden hon vistas i skog och mark och börjat vardagsmotionera i ännu större utsträckning. Hon promenerar, åker skidor, klättrar i berg – allt för att hålla sin kropp i så gott skick som möjligt.

Eller, som vi ser här under, så tar hon en skön kanottur.

– Att jag kan låta mina dagar styras av min form är något som jag faktiskt uppskattar med att vara sjuk. Jag kan gå på en promenad, lägga en massa tid på att läsa och leva mycket saktare, har Mette-Marit berättat tidigare.

11 magiska festbilder på kronprinsessan Victoria

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: