Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Michael Nyqvist bad vännerna hålla cancern hemlig

08 nov, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
Michael Nyqvist
Det har gått fem år sedan Michael Nyqvist gick bort i sviterna av lungcancer.
Beskedet om hans död kom som en chock för många.
Skådespelaren hade nämligen sett till att hålla sjukdomen hemlig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under tisdagen den 8 november skulle Michael Nyqvist ha fyllt 62 år. Så blev det inte. Istället gick han bort i lungcancer den 27 juni 2017, 57 år gammal.

Se också Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Se också Kändisar som lämnat oss 2022

Nyheten överraskade många eftersom skådespelaren inte pratat öppet om sin sjukdom. Han hade också bett sina nära och kära som visste om det att hålla tyst.

”Det var otroligt få som visste”

Vännen Susanne Cederberg spelade in en dokumentärfilm om honom, Michael Nyqvist: Ett porträtt heter den och släpptes 2016. Han fick diagnosen innan allt var färdiginspelat.

Annons

– Jag sa att vi måste ha med det i programmet, för det kommer att komma ut. Då sa han: ”Jag vill aldrig prata med någon om detta”. Han tyckte att sjukdomen skulle överskugga allt han hade gjort. Han tänkte att han skulle bli frisk och överleva, därför ville han hålla det hemligt. Det lyckades han med också. Någon tyckte att han hade magrat, då sa han bara att det var inför en roll, har Susanne Cederberg berättat i en intervju med Expressen.

– Det var otroligt få som visste, och då var han ändå sjuk i ett år. Sedan var det bättre och sämre tider i sjukdomsförloppet. Han var vid gott mod, han hade inte gett upp. Det gick väldigt hastigt, tillade hon.

Kort före sin död gästade Michael Nyqvist Pluras jul, och då berättade han för sin vän Plura Jonsson och sjukdomen.

– När vi spelade in det här programmet berättade han för mig att han hade fått cancer. Men jag tänkte väl att, det där klarar väl han. Han är ung och frisk. Sedan mindre än ett år senare var han död. Jag tog det ganska hårt, berättade Eldkvarnfrontmannen då för Expressen.

Catharina Nyqvist Ehrnrooth under Michael Nyqvists begravning i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm.
Catharina Nyqvist Ehrnrooth under Michael Nyqvists begravning i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm.

Catharina Nyqvist Ehrnrooth om sorgen efter maken

Cancerfonden.se skrev Catharina Nyqvist Ehrnrooth om det första året utan sin make.

Annons

”Rädd för att byta telefon för risken att inte ha kvar gamla sms, rädd för att glömma lösenord ifall jag skulle vilja läsa något, behöva komma åt information. Trots det så skrev jag inte upp dem. Plötsligt glömde jag betala räkningar, tankarna var någon annanstans”, skrev hon bland annat, och fortsatte:

”Jag har fortfarande inte sagt upp Mickes telefonabonnemang, kan helt enkelt inte förmå mig. Anledningen är att hans röst finns kvar på svararen. Det är helt irrationellt men känns så fruktansvärt att avsluta. Inte för att jag ringer dit – men jag vet att rösten finns där, som ett fruset ögonblick. Det har gått fyra år, det kanske börjar bli dags”.

Annons