Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Michael Nyqvists änka berättar om sista tiden med maken

23 sep, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Michael Nyqvist med hustrun Catharina
Två år har gått sedan skådespelaren Michael Nyqvist tragiskt gick bort i sviterna av lungcancer. Nu berättar hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth med känslosamma ord om den sista svåra tiden med maken. ”Vi valde att leva här och nu och bestämde oss att göra allt tillsammans. Så blev sjukdomsperioden en av de vackraste i vårt liv”, berättar hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Skådespelaren Michael Nyqvist lämnade hela svenska folket i sorg när han i juni 2017 somnade in efter en svår tid med lungcancer. Han blev endast 56 år gammal. Hans bortgång tog hårt på familjen – och det var först i januari 2018 som Michael Nyqvists änka, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, 50, för första gången talade ut om sorgen och saknaden efter maken.

Tillsammans mot cancer-galan på TV4 berättade Catharina att varken Michael eller hon själv var beredda på att sjukdomen skulle komma att ta hans liv.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Micke var helt säker på att det skulle gå bra bra. Han hade bestämt sig för att det här ska jag fan fixa, sa hon i programmet och fortsatte:

– Micke ville absolut inte bli sin sjukdom. Han ville fortsätta jobba. Sedan tror jag att han också behövde tid för att förstå det själv. Jag tror inte att någon av oss förstod allvaret. Det tog så himla lång tid att landa i det. Jag kunde verkligen inte förstå att det var just lungcancer som Micke hade fått eftersom han alltid varit hälsosam, sportig och inte rökt.

Annons

Michael och Catharina hade levt tillsammans i 23 år när han tragiskt gick bort. I januari 2018 beskrev hon saknaden av sin make i en ny intervju – och förklarade att hon idag hanterar sorgen genom att inte vara ensam, utan att vara med andra.

– Det är ju ens bästa vän. Det är tomt, sa hon då.

Nyqvists fru om tuffa känslorna

Nu går Catharina Nyqvist Ehrnrooth återigen ut och berättar om makens sista kämpiga sjukdomstid. I Cancerfondens tidning Rädda livet skriver hon bland annat om hur svårt det var att läsa av makens reaktion när han fick beskedet att cancern spridit sig.

”Läkaren kommer, jag försöker läsa hans minspel, men det är helt omöjligt. Vill vara förberedd, kunna lindra, hjälpa. Samtidigt måste jag vara skärpt, M minns ofta inte vad läkaren sagt och ber mig upprepa”, skriver hon och fortsätter:

Annons

”Vi får se röntgenbilderna och läkaren förklarar. Den här gången har nåt hänt – cancern har muterat. Världen vänds upp och ner ännu en gång, nu har han två sorters cancer. Plötsligt blir M patient på riktigt”.

Efter det tuffa beskedet ökade Michael Nyqvists behov av nya behandlingar och mediciner. Catharina förklarar att det var smärtsamt att se sin älskade tvingas gå igenom allting.

”Den första cellgiftbehandlingen är otroligt obehaglig. Jag sitter och tittar på min älskade medan det droppar gift in i hans arm. Det är verkligen pest eller kolera – antingen dödar giftet honom eller så gör sjukdomen det”, skriver hon.

Hoppet gav kraft

Trots det tuffa öde som sjukdomen förde med sig ser Catharina Nyqvist Ehrnrooth ändå tillbaka på det hopp som både hon och Michael kände under den tuffa tiden – och hur hoppet gav kraft.

”Finns det hopp finns det liv. Jag har många gånger känt mig naiv som försökte få in ljus i det svartaste. Vi valde att leva här och nu och bestämde oss att göra allt tillsammans. Så blev sjukdomsperioden en av de vackraste i vårt liv”, avslutar hon.

Av Agnethe Alm

Foto: TT/Karin Törnblom

Annons