Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Mikael Sandström fyller 65: ”Man ska inte varva ner – man ska varva om”

01 jun, 2023 
Anna Hedlund/TT
Det gäller att passa på medan man kan, menar tv-läkaren Mikael Sandström. Nu fyller han 65 och försöker finna sig i sin nya, friare tillvaro.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

–Både jag och min sambo Lotta har börjat spela golf på senare tid. Jag har hållit på med idrott hela livet, men golf är det enda som jag kan bli bättre på nu – allt annat blir jag sämre i, säger Mikael ”Soldoktorn” Sandström och berättar att målet är ett handikapp på 31 när han nu fyller halvjämnt.

Se också: Lotta Engbergs och Mikael Sandströms kärlekshistoriaBrand logo
Se också: Lotta Engbergs och Mikael Sandströms kärlekshistoria

Den senaste tiden har inneburit flera förändringar i livet. Förra året slutade Mikael Sandström jobba med patienter i vården, och delar nu sin tid mellan att agera rådgivare i TV4:s Nyhetsmorgon och att driva podden ”Utforska vården med Dr Mikael”. Tidigare i år bokdebuterade han med ”Sånt är livet: berättelser från akuten” (Bazar Förlag).

Annons

–Jag har haft så många fall som har berört och familjen har frågat om jag inte ska skriva ner det jag upplevt. Så jag började skriva och sedan blev det bara mer, säger han.

Ville alltid vara bäst

Mikael Sandström är ett välkänt ansikte för de svenska tv-tittarna. Redan innan han blev Dr Mikael med hela Sverige, medverkade han i ”Expedition: Robinson”, och har sedan dess synts i allt från ”Boston Tea Party” till ”Biggest loser” och ”Let’s Dance”.

Det som har lockat med det rörliga mediet är möjligheten att pröva något nytt. Men framför allt att inte stagnera.

–När man blir äldre ska man inte varva ner utan varva om i stället. Det är stimulerande att göra något man aldrig har gjort förut, som man inte är riktigt bekväm med. Förr skulle jag hela tiden vara bäst, men det har jag tonat ner. Nu handlar det bara om att göra nya saker medan man kan, säger han.

Annons

Mikael Sandström vet vad han pratar om. Som verksam läkare i flera decennier har han mött många människor, både patienter och anhöriga, som inte hunnit med det de tänkt sig, som säger ”vi som skulle…”.

–Livet är orättvist och slumpen slår. Det är anledningen till att om någon frågar om jag vill vara med i en frågesport på tv, då säger jag ja.

TT: Är det din livsfilosofi?

– Ja, absolut. Livet är en plan b och med det menar jag att det aldrig blir som man tänker sig. Ibland blir det bättre, ibland sämre. Det finns en föränderlighet i livets skeden och de planer man har.

Älskar jobbet som läkare

Som ung var Mikael Sandström en aktiv idrottare och länge inställd på att stanna kvar inom den sfären, som sjukgymnast eller idrottsläkare. Det var dock svårt att komma in på läkarlinjen och motivationen tröt när han trots höga betyg inte såg ut att nå ända fram. Men det ändrade sig under ett år i USA som utbytesstudent.

Annons

–Pappan i familjen jag bodde i sa: ”du kan bli vad du vill”. Han uppmuntrade mig, vilket gjorde mig motiverad och sista året på gymnasiet såg jag till att ta tag i saken, berättar Mikael Sandström.

Någon idrottsläkare blev han inte, då slumpen förde honom till Lindesbergs lasarett och erbjudandet att börja som narkos- och akutläkare i stället. Det är han glad för i dag. Han beskriver det som ”bästa jobbet i världen”.

–Att jobba som läkare är del av meningen med livet! Ingen vet mer om det än jag, brukar jag säga, vilket provocerar många. Men meningen är att göra andra människor väl – att göra livet lättare för andra.

Vill göra teater om demens

Så vad är då viktigast i tillvaron just nu? Familjen och livet med sambon, sångerskan och programledaren Lotta Engberg, konstaterar Mikael Sandström.

–Jag var singel i 13 år och hade förlikat mig med att det bästa låg bakom mig. Och så visade det sig att det inte är sant och att det fortfarande finns en chans!

Annons

Nu drömmer han om att ta sin läkargärning vidare. Länge hade han planer på att sätta upp en teaterföreställning om demens, livet och lyckan, men pandemin satte stopp och materialet blev en del av boken i stället. Nu spånar han på att sätta ihop en humoristisk teaterföreställning med medicinskt tema. Kanske kommer så småningom också en uppföljare på boken.

Under tiden fixar han med sommarhuset. Och njuter av sin lediga tid.

–Även om det är måndag kan jag göra vad jag vill, vilket nästan känns overkligt efter att i många år ha gått upp klockan sex varje dag. Det känns konstigt och lite tomt att inte ständigt vara på väg. Men samtidigt förstår jag inte hur jag hann göra ”Nyhetsmorgon” och jobba heltid samtidigt. Tempot är lite mer behagligt nu.

Fakta. Mikael Sandström.

  • Fyller: 65 år den 3 juni.
  • Yrke: Läkare och tv-personlighet.
  • Bakgrund: Tidigare narkos- och akutläkare på Lindesbergs lasarett. Expert i TV4 sedan tio år, driver podcasten ”Utforska vården med Dr Mikael”.
  • Bor: Mölnlycke.
  • Familj: Sambon Lotta Engberg, mor Kerstin, bröderna Johan och Pär, sonen Marcus, dottern Mimmi och fyra barnbarn.
  • Om att fylla 65: ”Jag avvecklade ju mitt kliniska engagemang på sjukhuset för ett år sedan. Det blev en större livsförändring än jag förväntat mig. Nu när jag fyller 65 förändras inte så mycket.”
  • Så firar han födelsedagen: ”Jag ska höra med min mor, som fyllt 95. Det kan vara kul med gemensam 160-årsdag!”
  • Favoritmusik: ”Jag gillar ju dansband, vilket Lotta konstigt nog inte är så förtjust i. Annars är det mycket modern country.”
Annons