Molly Sandén prisas för avslöjandet om artistens sexlögn

Molly Sandén
Tidigare i år berättade Molly Sandén att hon blivit bestulen på låträttigheter av världsstjärnan Jason Derulo. Det påstods nämligen att hon bara varit i studion för att han ville ligga med henne. Men nu har Molly fått upprättelse, och på sociala medier hyllas hon för sitt mod.

För flera år sedan bjöds Molly Sandén in till en studio i Los Angeles för att jobba med världsartisten Jason Derulo. Mötet resulterade i världshiten Stupid love – men Molly fick aldrig någon ersättning för sitt arbete.

När hon ifrågasatte beslutet fick hon höra att hon bara fått vara med i studion för att Jason Derulo ville ligga med henne. Men eftersom Molly hade bevis för sin inblandning valde hon att strida för sin sak – och fick rätt.

Det var i Annah Björks bok Ni måste flytta på er från 2019 som Molly Sandén för första gången berättade om vad hon utsatts för – och på Bokmässan i Göteborg prisades hon för sitt mod. Där fick hon nämligen ta emot organisationen Alis pris Upphovsrättens hjälte:

– Idag fick jag revansch för en av mitt livs hittills hårdaste käftsmällar – när jag blev borttagen som upphovsman på låten jag skrivit med en manlig världsstjärna för att jag enligt de andra låtskrivarna ”bara varit i rummet för att han ville ligga med mig”. Jag vägrade det. Jag visste att jag hade rätt och ilskan gjorde att jag orkade stå på mig. Att jag vågade klampa in i det kala mötesrummet i LA och med fejkad självsäkerhet lägga fram bevisen inför 10 kostymsnubbar – å få rätt. På insidan kände jag mig sviken, förminskad och ensam, men idag när jag fick ta emot priset ”Upphovsrättens Hjälte” på bokmässan i Göteborg kände jag mig stoltare å starkare än nånsin. Jag var visst inte ensam. Det finns människor som dagligen kämpar för rättvisan”, skrev artisten bland annat på Instagram efter att ha tilldelats priset.

Backas av flera kända personer på Instagram

Inlägget har i skrivandets stund gillats av över 44 000 personer, och bland de drygt 900 kommentarerna syns flera hejarop och hyllningar. Bland annat från skådespelaren Ellen Bergström som skriver ”Wow, du är en sann inspiration”, och artistkollegan Robin Bengtsson som kommenterat ”Att du ens ska behöva ta en sån fight… Starkt och bra av dig!”.

Även Annah Björk som ligger bakom boken där Molly talar ut hyllar artisten på sociala medier. I ett inlägg på Twitter visar hon upp boksidorna där Molly berättar sin historia, och skriver:

– ”Du var bara i studion för att han ville ligga med dig… du var fluffern i rummet.” Det var ursäkten till att Molly Sandén skrevs bort som låtskrivare till den stora amerikanska artistens hitlåt. Nu har hon tilldelats Alis pris Upphovsrättens hjälte 2019 för det jag avslöjar i min bok. WOW! Grattis modiga, coola och inspirerande Molly Sandén! Jag är extremt stolt att det uppmärksammas. (Men, samtidigt, sinnessjukt att kvinnor ska behöva spela in vad som händer på deras arbetsplatser för att kunna hävda sin upphovsrätt).

Molly har senare uppdaterat sitt Instagraminlägg och förtydligat att det inte vara Jason Derulo själv som uttryckt sig så, utan att det var de andra låtskrivarna. Hon avslutar inlägget med att skriva ”Jason är nice”.

Av Emma Castman/Baaam.se

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT