Naked attraction får både ris och ros av kändissverige

Sällan har väl meningarna om ett tv-program varit så delade som efter Naked attraction Sverige . Det gäller både bland "vanligt folk" och kändisar.
– Fullkomligt vidrigt, sammanfattar Nour El Refai i sin podcast.

Härom veckan hade Naked Attractions svenska upplaga premiär i Kanal 5 (discovery+). Ett sorts omvänt dejtingprogram där deltagarna börjar med att se tänkbara matchningar i bara mässingen. En kroppspositiv insats, enligt programledaren Sofia Wistam som presenterade showen såhär på förhand.

- Jag ser fram emot ett positivt och härligt program, där alla kroppars unika skönhet hyllas och välkomnas. Dejtingvärlden idag är präglad av filter och fasader och därför känns det kittlande med ett program där vi går rakt på den nakna sanningen. Jag hoppas och tror verkligen att det kan bidra till att avdramatisera nakenhet och att tittarna får en lika stor boost kring sina egna vackra kroppar som de modiga deltagarna, säger Sofia Wistam.

Sofia Wistam leder Naked attraction Sverige

Naked attraction var en snackis redan innan premiären. Och på den vägen är det.

Foto: discovery+

Hen blir ny programledare av Allsång på Skansen – enligt oddsen

Komikern Nour El Refai tyckte inte alls att det var en bra idé att importera formatet som gjort succé i England och knoppat av sig i Danmark, Tyskland, Finland och Italien. En åsikt hon gör helt klar i podcasten Nours poddelipodd. Och Henrik som hon har med Henrik Schyffert.

– Nu dog tv för mig.

– Det är så jävla fruktansvärt att man ska sitta och titta på när folk väljer bort kroppar för att de ser ut på olika sätt . Det är fullkomligt vidrigt i en tid av jättemycket ätstörda unga människor, säger hon i podcasten.

Nour El Refai

Nour El Refai tillhör kritikerna

Karin Törnblom/TT

Se också: 5 snackisar från veckan som gått
1:14

Efter reklamen: Se också: 5 snackisar från veckan som gått

(1:14)

"100 procent avtändande"

Naked attraction har fått hyfsad uppmärksamhet efter premiären med snackvänliga detaljer. Som deltagaren Mikaels tatuering av en Pinocchio i skrevet. Där Pinocchios näsa skulle sitta är den så kallade drulen belägen. Och vi vet ju alla vad som händer med Pinnochios näsa när han ljuger?

– Jag såg en bild för många år sedan och tänkte det där såg ju sköj ut, sen funderade jag i många år och tillslut slog jag slag i saken, säger han i programmet rapporterar Expressen.

– Den ska skapa glädje.

Tittarreaktionerna har, precis som man kunde vänta sig, varit blandade. I twitterfödet finns allt från "det dummaste som sänts" till tumme upp och skämt på bogen att man borde kombinera programmet med Hela Sverige bakar och att det är "styv konkurrens bland deltagarna". Alltså ingen folkstorm direkt.

DN-krönikören Catia Hultquist menade att närstudierna av könsorgan är "100 procent avtändande".

"Och förlåt kära, modiga ”Naked attraction”-deltagare, det är naturligtvis inget fel på era könsorgan. Men sättet som jag introduceras till dem, som lysrörsbelysta köttbitar bakom en disk på charkavdelningen, är rent ut sagt jätteäckligt. Den tv-programutvecklare som kom på den idén måste hata sex, sinnlighet och livet självt", skriver hon.

Sofia Wistam: "Kroppsbejakande och lite edgy"

Deltagarna själva verkar ta lätt på kritiken. Ilona från Malmö, hon som fick se Pinocchio, valde ut en av fem andra deltagare i premiärprogrammet.

– Vi alla dras till olika saker hos människor, säger hon till Expressen.

– Varje person som åkte ut i mitt program fick ju höra positiva saker, vad jag tyckte om med den människan. Sen var det någon annan som hade ännu mer av vad just jag dras till och därför fick den personen bli kvar.

Pernilla Wahlgren om Naked attraction

Pernilla Wahlgren var inte helt övertygad om att just könen är det man mest vill se i ett dejtingprogram men gav Sofia Wistam väl godkänt som programledare.

Foto: TT

Programledaren Sofia Wistam värjer sig mot att Naked Attraction skulle bidra till kroppshets när hon diskuterar saken med Pernilla Wahlgren i parets podd Wistam och Wahlgren.

– Man ska titta på det här och se att man är okej, säger Sofia Wistam och tillägger att det primärt handlar om underhållning. Naked Attraction kommer inte skapa fred på jorden och utrota fattigdom. Underhållning som sagt.

– Det är ett kroppsbejakande lite edgy program. Men man får inte ge det för stort ansvar heller.

Sista krysset med Anders Eldeman: ”Trams är viktigt, folk behöver det”

Pernilla Wahlgren säger att hon var i chock när hon sett det engelska originalet och därför medveten om vad kompisen tackat ja till att programleda.

Wahlgren säger också att hon sett det första avsnittet av den svenska versionen.

– Men det jag vill säga är att det är märkligt för mig att det är så ingående, det är närbilder på könsorganen och jag tycker att du är otroligt modig samtidigt, som du är så avväpnande som programledare för du står där och ”nej men kom nu går vi fram lite närmare här, vad tycker du, ser du blygdläpparna”. Och jag kan inte ens titta, jag kan inte säga att jag njuter av att titta men jag tycker det är spännande, säger Pernilla Wahlgren i podden.

jag tror att jag är en sådan som skulle välja utifrån ansiktet mer än kroppen.

– Och sen tycker jag det är intressant när de går upp emot ansiktet. För jag tror att jag är en sådan som skulle välja utifrån ansiktet mer än kroppen.