Nu kommer ”Judy” – filmen om stjärnan Judy Garland

Porträtt av Hollywoodstjärnan Judy Garland vars liv nu blir film med Renée Zellwegger i huvudrollen.
Judy Garland var en av 1900-talets starkast 
lysande stjärnor. En begåvad och mångsidig
 artist, som dog bara 47 år gammal efter 
åratal av missbruk. Nu kommer filmen Judy 
med Renée Zellwegger i huvudrollen.

Hon var Hollywoodstjärnan som blev hemlös. Den firade sångerskan som flydde från obetalda räkningar. Älskad av publiken och beroende av alkohol och tabletter.

En hel värld beundrade Judy Garland – legendarisk som Dorothy i Trollkarlen från Oz. Barnstjärnan blev en fullfjädrad artist och med sin fantastiska röst fyllde hon konsertsalar år efter år – men trots enorma framgångar kantades hennes liv av tragedier.

Psykisk ohälsa, kraschade äktenskap, självmordsförsök och ett allt svårare missbruk som bidrog till att hon gick bort alldeles för tidigt – bara 47 år gammal.

Judy Garlands otroliga karriär sträckte sig över nästan ett halvt sekel, men så stod hon på scenen redan när hon var två och ett halvt år! Det blev omedelbar succé när den lilla flickan sjöng Jingle Bells på en julshow.

Hon fick höra att hon inte var tillräckligt söt

Hon föddes som Frances Ethel Gumm den 10 juni 1922 i Grand Rapids i Minnesota som yngst av tre systrar. Föräldrarna var vaudevilleartister och delägare i en teater. Efter scendebuten fortsatte Judy att uppträda med sina två äldre systrar som The Gumm Sisters.

Mamma Ethel var deras målmedvetna och pådrivande manager, som såg till att döttrarna drillades i dans- och teaterskolor. På en av dessa skolor lärde Judy känna Joe Yule Jr, senare känd som Mickey Rooney och motspelare i flera av hennes filmer.

Renée Zellweger gör huvudrollen i filmen om Judy Garland.

Renée Zellweger gör huvudrollen i filmen om Judy Garland.

Tvingades ta droger för att gå ner i vikt

Det stod tidigt klart att Judy var mest begåvad av systrarna och mamman som hade siktet inställt på Hollywood lyckades genom kontakter ordna en provsjungning för dottern hos den legendariske filmbolagsmogulen Louis B Mayer, chef på MGM.

13-åriga Judy sjöng rakt in i hjärtat på filmchefen eller möjligen in i hans ekonomiskt kalkylerande hjärna – Louis B Mayer visste vad folk ville ha – och Judy fick ett kontrakt på sju år utan att ens ha provfilmat.

I Hollywood dög det inte att heta Frances Gumm, det lät tråkigt så artistnamnet blev Judy Garland.

Lyckan borde vara fullständig, men filmbolagets krav var hårda och pressen på Judy skulle följa henne livet ut och få henne att känna att hon inte dög.

Hon fick höra att hon inte var tillräckligt söt, att hon var för kort – hon var bara 151 centimeter – och för tjock. Judy sattes på sträng diet och fick bantningspiller med amfetamin. Drogen gjorde också att hon orkade med det höga tempot som ofta innebar 18 timmars arbetsdagar.

Det var lektioner i sång, dans och skådespeleri. Mindre filmroller, skivinspelningar och framträdanden i radio och inför publik. Dessutom skulle unga Judy gå i skolan.

Succé med Over the Rainbow och Trollkarlen från Oz

För att hon skulle kunna sova i den uppvarvade tillvaron ordnade filmbolaget sömntabletter. Redan i tidiga tonåren var Judy beroende av flera olika droger med filmbolagets goda minne – ett missbruk som blev värre och värre efterhand.

Judy Garland I legendariska filmen Trollkarlen från Oz

Det stora genombrottet kom i legendariska filmen Trollkarlen från Oz.

Det stora genombrottet kom i Trollkarlen från Oz, men från början var det meningen att Shirley Temple skulle göra rollen som Dorothy. Filmen blev en enorm framgång och sången Over the Rainbow Judys personliga signaturmelodi.

Succéerna fortsatte med flera filmer, men bakom den glamorösa Hollywoodfasaden var livet inte lika tjusigt. Liksom många kvinnliga skådespelare både före och efter henne utsattes Judy för sexuella övergrepp. Hon tvingades göra en olaglig abort. Hennes första äktenskap med låtskrivaren David Rose var inte lyckligt.

Födde en dotter – Liza Minnelli

1944 spelade Judy in ännu en filmklassiker Vi mötas i St Louis där hon sjöng The Trolley Song, The Boy Next Door och Have Yourself a Merry Little Christmas.

Filmens regissör Vincente Minnelli blev hennes andre make. De gifte sig i juni 1945 och året därpå föddes dottern Liza Minnelli – som senare skulle gå i sin mors fotspår och göra succé på film och scen.

Nu började också flera års drogmissbruk ställa till med problem. Judy uppträdde oberäkneligt, hon kunde vara lynnig eller gå runt som i dvala. Hon misskötte filminspelningarna, kom inte till studion och filmbudgeten sprack.

Judy med dottern Liza Minelli

Judy med dottern Liza Minelli som skulle följa i hennes fotspår som artist.

Fick sparken av MGM

Det gick snabbt utför, hon fick ersättas av andra skådespelerskor i ett par filmer. MGM började tröttna och skickade varningsbrev – om hon inte skärpte sig skulle Judy få sparken.

Filmbolaget betalade för drogavvänjning på ett behandlingshem och efter elva veckor mådde Judy bättre än på länge. Hon fick huvudrollen i Upp med ridån där hon skulle spela mot Gene Kelly.

Varför envisas folk med att se mig som tragisk?

Kravet var dock att hon måste gå ner i vikt och med nya bantningspiller var åter fallet ett faktum. Judy kom påverkad till inspelningen eller sjukskrev sig.

Efter ännu en problemfylld filminspelning fick MGM nog och Judy blev uppsagd via telegram 1950.

Det var ett hårt slag och Judy försökte ta livet av sig. Äktenskapet med Vincente Minnelli var på upphällningen, det viskades att han föredrog män.

Judy insåg att hon måste hitta en ny karriär. Hon hade sin fantastiska röst och började sjunga i radio, på tv och för publik. Hon gjorde succé i London och sålde ut Palladium där i flera veckor.

Snart hade hon en ny man vid sin sida, Sidney Luft som också blev hennes manager. De fick två barn, Lorna, född 1952, och Joey, född 1955.

Judy gjorde comeback i Hollywood med filmen En stjärna föds, men trots att hon nominerades till en Oscar blev filmen inte den nystart hon hoppats på. Det blev i stället konserter och tv-shower som blev hennes huvudsakliga sysselsättning och där nådde hon stora framgångar.

En konsert på Carnegie Hall i New York i april 1961 har kallats för den största enskilda kvällen inom underhållningsbranschen någonsin.

Judy Garland med femte maken Mickey Deans

Judy med femte maken Mickey Deans som gifte sig med i mars 1969. Tre månader senare hittade han henne död på deras hotellrum i London mitt under pågående turné.

Dog av överdos sömntabletter

Trots scenframgångar och stor säljande grammofonskivor levde Judy på ruinens brant. Hon hade stora skatteskulder och hade inte pengar till löpande utgifter.

Dottern Liza har berättat att hon lärde sig att smita från hotell utan att betala innan hon kunde läsa och skriva.

1967 tvingades Judy att sälja sitt hus i Brentwood och blev hemlös. Den firade världsstjärnan fick sova på soffan hos olika vänner. Trots att livet gick utför höll Judy skenet uppe. I en intervju 1960 sa hon:

– Varför envisas folk med att se mig som tragisk? Mitt liv är inte det minsta tragiskt. Jag skrattar mycket. Åt mig själv också. Gud, om jag inte hade kunnat skratta åt mig själv hade jag nog inte varit vid liv.

Under 1960-talet hade Judys missbruk av alkohol och tabletter förvärrats ytterligare och utgjorde en verklig fara för hennes hälsa. 1965 skilde hon sig från Sidney Luft och gifte om sig med Mark Herron, ett äktenskap som bara varade i ett halvår.

Judy Garlands liv blir film

Trots missbruk och vacklande hälsa fortsatte Judy att turnera och uppträdde i Stockholm och Malmö 1969. I mars det året gifte hon sig för femte gången med Mickey Deans.

Tre månader senare hittade han henne död på deras hotellrum i London. Hon hade tagit en överdos sömntabletter. Om det var avsiktligt eller inte är det ingen som vet, men en hel värld sörjde att en strålande stjärna slocknat alldeles för tidigt.

Och nu blir alltså Judys händelserika liv film med svensk premiär den 11 oktober.

Av Anette Bülow

Foto: TT