Numerologi – så tolkar du talsymboliken

Varför är 13 ett olyckstal och sju innebär lycka? Numerologi är tron på olika tals innebörd. Hur får du veta vad siffrorna betyder!
siffror i en hög

Foto: Shutterstock/IBL

Numerologi, eller talsymbolik, är tron på olika tals innebörd. Symboliken har funnits i över 5 000 år i flera kulturer.

Inom kristendomen ansågs numerologi inte vara något som folket skulle hänge sig åt. Samtidigt har framför allt siffrorna 3 och 7 stora betydelser i bibeln. Jorden skapades på sju dagar och Jesus återuppstod på den tredje dagen.

Tretal bygger på siffran 3 som en helig siffra. Den förekommer i många legender, sagor och myter runtom i världen. Treenigheten och de tre vise männen är några religiösa exempel. I sagorna finns de tre bockarna Bruse, tre små grisar samt Guldlock och de tre björnarna.

Siffran 7 är ett lyckotal inom nästan alla kulturer. Städerna Rom och Lissabon är byggda på sju kullar.

I Kina är däremot siffran 8 starkast vad gäller välgång. Följaktligen invigdes OS år 2008 den 8/8 kl 08.08 på kvällen. I Kina kan också lyckosamma telefonnummer säljas för enorma belopp.

Fredag den 13:e en otursdag

Siffran 13 är ett oturstal i de flesta västländer (och även i Kina). Föreställningen lever kvar efter att Judas var den trettonde personen vid Jesu sista måltid.

Fredagen den 13:e är en känd dag som många fasar för. En del olyckor har inträffat då. År 1972 kraschade ett flygplan med ett rugbylag och deras familjer i Anderna fredagen den 13:e. De överlevande passagerarna klarade sig genom att äta av de döda. Kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund och började sjunka fredagen den 13:e år 2012.

Läs också: Psykologen: Därför behöver vi fredag den 13:e

Många hotell saknar rum 13 och många flygplan saknar stolsrad 13. Flygbolaget Brussels Airlines fick ändra sin logotyp 2007 då den innehöll 13 punkter.

Några rent vetenskapliga bevis på vissa siffrors specifika egenskaper finns inte, men det hindrar inte många från att ändå tro på det.

Den brittiske filmregissören Alfred Hitchcock, känd för sina skräckfilmer, föddes fredagen den 13:e (år 1899).

Kinesisk cirkel

Om du bor på ett oturligt husnummer, i Kina framför allt nummer 4 eller 13, kan du enligt feng shui rita en cirkel runt siffrorna för att stoppa de negativa energierna.

Av Susanne Stamming
Foto: Shutterstock/IBL

Läs också:

Möt Anna-Lena, 45, professionell sierska!

Anki och Damir: Våra döttrar är födda på magiska datum!

 Ägget i siffror – så knäcker du koden