Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Ola Salo tar med sig barnen på Diggilooturnén

03 jul, 2018 
Redaktionen
Ola Salo är prästsonen som valt bort religionen, blivit popstjärna och kommit ut som bisexuell. I dag lever han med sin bästa vän, växlar stadsliv med lantliv och vill möta en bredare publik – och familjen får följa med på Diggilooturnén!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mellan 1991 och 2011 var Ola Salo sångare och frontfigur i The Ark – som gillade att provocera och att balansera på gränsen. Numera är det framför allt familjen som gäller för Ola – som tar med sig fru och två döttrar på Diggiloo-turné runtom i Sverige i sommar.

Hans solokarriär har varvats med musikaler som Jesus Christ Superstar och Hedwig and the angry inch. Ola medverkade även i Så mycket bättre 2014 och i Stjärnornas stjärna på TV4 i våras. Och så nu debut i Diggiloo.

– Det passar mig perfekt, eftersom jag har uppträtt inför en bredare publik i år. Sedan vill jag gärna utforska nya marker och som i Stjärnornas stjärna utmana mig själv, där fick jag prova att sjunga i helt nya genrer. Allra svårast var opera, säger Ola och ler.

Ola Salo i Diggiloo 2018

Han har träffat de flesta artistkollegorna i årets upplaga av Diggiloo tidigare – och ser fram emot att lära känna David Lindgren ännu bättre.

– Vi har ju ganska mycket gemensamt och säkert en hel del att prata om. Vi är båda uppvuxna i en prästfamilj och har många syskon – David fem och jag fyra. Mina syskon är mycket äldre än jag och det sägs ju att sladdbarn kan vara rätt barnsliga livet ut. Det stämmer ganska bra in på mig i så fall, jag har inte vuxit upp, säger Ola och skrattar.

Annons

Att leka med barnen Judith och Miriam har alltid kommit väldigt naturligt för honom.

– Jag är bra på att lägga artisteriet och mitt ego åt sidan när jag är med familjen. Då blir det mycket lek och bus. Men det gäller ju att ha en balans – med trygghet, ansvar och att sätta gränser. Visst händer det att jag kan vara lite sträng mot barnen, men min fru tycker nog oftast att jag skämmer bort dem alldeles för mycket, haha.

Ola Salo saknade pappan

Ola föddes i Avesta, men familjen flyttade till lilla Rottne utanför Växjö redan då han var två år. Pappa Lars arbetade som präst och missionär, medan mamma Birgitta var sjuksköterska.

Hur var det att växa upp i en prästfamilj?

– Min första bild av pappa var att han gick till jobbet för att ta på sig konstiga kläder och ställa sig upp och predika för en publik. Jag minns att jag längtade väldigt mycket efter pappa när jag var liten. Hur skulle jag bli älskad av honom, han brydde sig ju mest om Jesus? Jag kanske måste bli Jesus? Som barn ägnar man ju mycket tid åt att vinna sina föräldrars uppmärksamhet.

Annons

Ola fortsätter:

– Visst var det bra att man kunde få både musik, religion och historia i kyrkan. Fast som ung tyckte jag ofta att det var ganska trist där. Och eftersom det inte fanns så mycket att göra i Rottne fick jag i stället använda min egen fantasi och kreativitet. Under tonåren kom jag även fram till att jag inte delade mina föräldrars religiösa övertygelse, men den präglade ändå mitt sätt att hantera livet.

Hur blev reaktionerna hos dina föräldrar och i den lilla orten när du kom ut som bisexuell?

– Insikten att jag kunde bli kär i killar kom inte förrän i 18–19-årsåldern och då bodde jag inte kvar i Rottne. Mamma och pappa blev lite förvirrade men tog det ändå bra, då vi alltid haft bra kontakt.

Vill ha lugn och puls

Din fru Anneli var tidigare din bästa kompis – berätta!

– Vi hade en romans 1998 och blev så nära vänner att vi inte vågade fortsätta. Då blev vi i stället bästa kompisar och var det i åtta år. Sedan insåg vi att det alltid var problem när vi hade andra relationer, och vår vänskap utvecklades till kärlek. Det var en stor fördel att vi lärde känna varandra innan jag blev känd och vi visste om varandras dåliga sidor när vi blev tillsammans.

Annons

Vad betyder det för dig att ni har både lägenhet i Malmö och hus på landet i dag?

– Framför allt att det är så skönt att ha kontrasterna och växelspelet. För egen del behöver jag verkligen alla intryck från staden för att sedan smälta det på landet, där jag blir kreativ och kan skapa. Jag kan inte tänka mig att leva utan stillheten och lugnet på landet. Samtidigt är det meditativt att exempelvis räfsa löv och avslappnande att vara i trädgården.

Jag läste att du var rädd för Bockstensmannen (kvarlevorna av en man från cirka år 1350–1370 som hittats i en mosse i Halland) som liten – har det släppt nu?

– Haha, ja, men när jag var barn var jag närmast besatt. Han var antagligen det läskigaste jag visste. Jag hade en bok om svensk medeltid där det fanns en stor bild på honom som jag inte kunde sluta titta på.

Startade the Ark som 14-åring

Du var bara 14 år när ni startade The Ark – vågade du drömma om att ni skulle bli så stora?

– Vi hade faktiskt som mål att bli stora i Sverige och även göra internationell karriär. Sedan tog det nio år innan vi slog igenom och vi hade nog stor nytta av att ha fått kämpa i trånga replokaler och uppträda på små scener. Vi är gamla vänner, håller kontakten och försöker få till ett par middagar ihop varje år, men det är inte det lättaste när alla är småbarnsföräldrar.

Annons

Vad ser du fram emot mest i sommar?

– Att inte bara sjunga egna hits, utan även andra artisters låtar, ska bli skitkul. Vi är ett härligt gäng och det är roligt att man kan ta med sin familj på turnén. Då hinner vi göra lite annat också.

Hela Diggiloogänget åkte på inspirationsresa till Portugal. Turnén har premiär 4 juli i Malmö, därefter väntar 21 andra orter.

Fakta om Ola Salo

Ålder: 41.
Familj: Hustrun Anneli Pekula, döttrarna Judith, 8, och Miriam, 2,5 år.
Bor: Lägenhet i Malmö och hus på skånska landsbygden.
Intressen: Umgås med familjen, musik, fixa i trädgården, försöker hålla kontakt med vänner.
Aktuell med: Turné med Diggiloo, 22 spelningar runtom i landet från 4 juli till 18 augusti.

Ola Salo kom till final i TV4:s Stjärnornas stjärna.

Ola Salo om:

3 i topp sommarmat:

1. Grekisk sallad: lättlagat och alltid gott!

2. Burgarparty: bara fantasin sätter gränser. Men givetvis vegetariska burgare!

Annons

3. Ogräs-smoothie: Sommartid är trädgården full av mat. Plocka nässlor, harsyra och maskrosblad och mixa med bär så får du en nyttig och kostnadsfri smoothie – och en finare gräsmatta!

3 i topp sommarboende:

1. Hemma.

2. Hyrd stuga vid havet.

3. Turnébuss.

3 i topp sommaraktivitet:

1. Picknick.

2. Hängmattan.

3. Springa.

3 i botten på sommaren:

1. Rödbränd näsa.

2. Att man måste ha fåniga kläder, typ shorts och sandaler.

3. Telefonköer på grund av underbemannade supporttjänster.

Drömpicknicken:

Jag skulle ta med Sigmund Freud, en av historiens mest nytänkande personer, för att höra mer om hans liv. Kate Bush, egensinnig och konstnärlig som få. Jag skulle vilja höra henne prata om sin konst och sitt liv. Jaquotte DeLaHaye, pirat i Västindien på 1600-talet. Hon verkar haft ett spännande liv i en intressant tid. Ricky Gervais, världens nu levande roligaste person.

Min sommarpryl:

Min hängmatta. Jag har hittat den perfekta mattan som jag hängt mellan två träd i min trädgård. Den är randig i fina färger och har en härlig utsikt över de intilliggande hagarna.

Annons

Bästa sommaren:

Sommaren 1991 upptäckte jag en massa bra musik och började fatta vem jag själv var. Det var en härlig känsla. Sommaren slutade med att jag och mina kompisar Jepson och Lasse bildade The Ark.

En annan härlig sommar var 2015 då jag var ute på min första soloturné och hade familjen med mig. Det var det bästa av två världar, rockkonsert på kvällarna och familjesemester på dagarna!

Värsta sommaren:

Sommaren 2004 tog ett längre förhållande slut för mig. Jag var deprimerad och drack för mycket. Det var verkligen en lågpunkt…

Läs också:

Här är alla artister som turnerar med Diggiloo 2018!

Här är artisterna som uppträder på Idrottsgalan 2019

Av Joakim Löwing

Foto: Kristofer Sandberg och IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons