Oprah Winfrey om uppväxten, karriären och presidentvalet 2020

Hennes skarpa hjärna tog henne ur en tuff barndom till ett jobb på tv. Men det var hennes varma hjärta som gjorde att hon gick hem i rutan. Många hade hoppats att Oprah Winfrey skulle kandidera 2020 till att bli USA:s nästa president, men själv förnekar hon ryktena – enda undantaget är om ”Gud själv säger åt mig”, som hon sagt själv.

Oprah Winfrey, 65, har blivit en förebild för så många, i så många olika avseenden. Och nu i januari ger hon sig ut på sin största USA-turné sedan 2014, tillsammans med Viktväktarna, för att bland annat prata om sin personliga hälsoresa.

En ung Oprah Winfrey, ur årsboken i high school 1971.

En ung Oprah Winfrey, ur årsboken i high school 1971.

En riktig klassresa har denna, kanske världens mest omtyckta tv-personlighet, också gjort. Hon döptes till Oprah Gail Winfrey, men skulle komma att bli känd världen över under bara sitt förnamn – ett namn som var resultatet av ett misstag. Dottern som tonårsparet Vernon Winfrey och Vernita Lee fick den 29 januari 1954 skulle egentligen ha hetat Orpah, efter en av kvinnorna i Ruths bok, men efter en felstavning på födelseattesten kom hon i stället att kallas Oprah.

Oprahs föräldrar separerade när hon bara var några månader gammal, och lämnade henne att växa upp på sin mormors gård i Mississippi. Där spenderade Oprah sina första sex år i livet innan mormodern blev sjuk och Vernita återvände för att ta den lilla flickan med sig till ett fattigt område i Milwaukee vid Lake Michigans kust, där hon hade fått arbete som hushållerska.

Oprah blev sexuellt utnyttjad

Den unga Oprah trivdes i skolan. Hon hade lärt sig läsa redan hemma på gården och utmärkte sig i klassrummet. Den intelligenta flickan fick hoppa över årskurser och belönades med stipendium.

Jag blev våldtagen redan som nioåring

Efter skoltid var det värre. Oprah led i det nya hemmet. Hennes mamma arbetade mycket och var sällan hemma. Oprah fick ingen uppskattning för sina akademiska framgångar och, utan beskydd från en förälder, misshandlades hon och utnyttjades sexuellt av äldre släktingar som fått i uppgift att passa henne.

– Jag blev våldtagen redan som nioåring, har Oprah berättat.

Under den ensamma barndomen blev teven ett kärt sällskap för Oprah, och hon började fantisera om att bli känd i framtiden.

En svartvit bild på Oprah Winfrey som sitter på ett kontor efter en tv-sändning.

Oprah kopplar avefter en morgon-sändning år 1985.

Som ung tonåring började hon att experimentera med droger och sex och bara 14 år gammal blev hon gravid. Barnet föddes för tidigt, och avled kort därpå. Senare har Oprah avslöjat att hon blev lättad. Hon upplevde att hon hade fått ”en andra chans”. En chans hon tog.

Efter graviditeten flyttade Oprah till sin pappa i Tennessee. Pappa Vernon gjorde dotterns utbildning till en prioritet och som 19-åring började hon arbeta som nyhetsankare på den lokala tv-stationen. Hennes starka personliga framtoning fick henne så småningom förflyttad till eftermiddagarnas pratshowgenre och efter att i raketfart ha lyft en lokal talkshow i Chicago från tredje till första plats i tittarmätningarna startade hon ett eget produktionsbolag och ett eget, nationellt täckande, program.

The Oprah Winfrey Show började sändas den 8 september 1986. Under 90-talet växte programmets popularitet efter att Oprah hade ändrat upplägget, från ett klassiskt tabloidformat till ett själfullt, samtalsbaserat program som i vissa stunder nästan kunde påminna om en terapisession. Genom att avslöja intima detaljer ur sitt eget liv vann Oprah tittarnas förtroende, och hjärtan.

Snart hade hennes show 20 miljoner tittare, bara i USA.

Startat bokklubb, tidning och tv-kanal

Utöver det visades programmet i över 100 länder, bland annat här i Sverige på TV3. När hon 2007 avslöjade att hon planerade att avsluta den populära showen blev många besvikna. Men sedan det sista avsnittet sändes den 25 maj 2011 har fans kunnat fortsätta följa Oprah bland annat via hennes bokklubb, den egna tidningen O och inte minst genom nya program på den egenstartade tv-ka­nalen OWN – The Oprah Winfrey Network – som i dag sänder i över 80 miljoner hem.

Programledaren Oprah Winfrey i vit klänning med en mikrofon i händerna.

En flicka från fattiga förhållanden som egentligen skulle ha hetat Orpah... Men sedan blev hon Oprah med hela världen.

Sedan 2017 har hon även ibland gjort inslag som reporter i det amerikanska prestigefyllda programmet 60 minutes, men beslöt sig för att dra sig ur projektet under våren 2019. Anledningen uppgav hon var att hon rapporterade med för mycket engagemang...

– Det är aldrig en bra sak när jag måste öva att säga mitt namn och blir tillsagd att jag gör det med för mycket känsla, sa Oprah Winfrey i en intervju med nöjessajten Hollywoodreporter.

Oprah i Purpurfärgen

I höstas, den 1 november 2019, inledde hon i stället ett nytt samarbete inom tv, tillsammans med företaget Apple. Med nya tv-programmet Oprahs Book Club på Apple Tv+ och satsningar på and­ra plattformar är hennes mål att skapa en global bokklubb. Första utvalda boken blev The Water Dancer, av Ta-Nehisi Coates.

Det är anledningen till att jag fick min egen show

Oprah har också haft stora framgångar inom filmens värld. Redan tio månader innan premiäravsnittet av The Oprah Winfrey Show sändes hade Steven Spielbergs storfilm Purpurfärgen premiär. Den är baserad på Alice Walkers roman med samma namn och följer några svarta kvinnor i det tidiga 1900-talets amerikanska söder, bland andra den 14-åriga flickan Cecile som har blivit gravid med sin egen pappas barn.

Oprah, som var ett stort fan av boken, gick på en audition för birollen som en annan av berättelsens karaktärer, den handlingskraftiga och bestämda Sofia, när hon fick höra talas om att den skulle filmatiseras. Sedan bad hon till Gud. En upplevelse hon har beskrivit som livsförändrande:

En ung Oprah Winfrey i filmen Purpurfärgen.

Oprah Winfrey nominerades till en Oscar för sin insats i filmen Purpurfärgen från 1985.

– I den stunden av bön och av att släppa taget, förstod jag principen om överlämnande. Att efter att du har gjort allt du kan göra och har gjort ditt bästa och gett ditt allt, då måste du släppa iväg det till vad du än kallar Gud, eller inte kallar Gud. Du måste släppa iväg det till det som är större än dig själv, och det som är menat att hända kommer att hända.

– Det är anledningen till att jag fick min egen show, menar hon.

Utrota rädslan och rasismen

För sin insats i Purpurfärgen nominerades Oprah till en Oscar, och fler skådespelarroller har följt. 2018 var hon aktuell i Disneyäventyret Ett veck i tiden, en fantasyfilm som kan ses på Netflix. Men med åren har Oprah också intagit en mer aktiv roll bakom kameran, och utvecklat och producerat projekt inom ­både film och tv – bland annat OWN-serierna Queen Sugar och Green­leaf, och de prisade filmerna Selma (2014) och Pre­cious (2009). Ofta handlar de om afroamerikaners liv och rättigheter, ett ämne som Oprah tycker är viktigt att skildra.

Oprah Winfrey och bästa vännen Gayle King.

Gayle King har varit Oprahs bästa väninna sedan 1976.

– Människor behöver se att vi är mer lika än olika, har hon sagt.

– När vi utrotar rädslan inom oss själva och inför varandra kommer rasismen att försvinna.

Rykten om relation med Gayle King

I många av Oprahs åtaganden har bästa vännen Gayle King funnits vid hennes sida. De två möttes redan 1976, när de jobbade på samma tv-bolag i Baltimore. När en tuff snöstorm drabbade staden en kväll föreslog Oprah att Gayle skulle sova över hos henne i stället för att försöka göra den långa resan hem i ovädret. Tillsammans satt de uppe i flera timmar och skvallrade om kollegor och skrattade åt varandras skämt. En livslång vänskap var inledd.

Jag kan förstå om människor tror vi är gay

– Jag kan förstå om människor tror vi är gay, har Oprah skämtat.

– Vår kultur har ingen definition av den här typen av band kvinnor emellan. Så jag förstår varför människor vill försöka sätta en etikett på det. De undrar ”hur kan ni vara så här tajta utan att det är något sexuellt?” Men snälla, om jag hade varit gay hade jag inte haft några problem med att erkänna det. Jag tycker inte att det är något skamfullt att vara homosexuell.

Lever med Stedman Graham

I själva verket har Oprah varit tillsammans med Stedman Graham sedan 1986. Gift sig har de dock aldrig gjort, vilket Oprah är glad för:

Oprah Winfrey håller om sin partner Stedman Graham.

Oprah och Stedman har varit tillsammans i över tre decennier, men aldrig gift sig.

– Då hade vi inte fortsatt att vara tillsammans, för äktenskap kräver ett annat sätt att bete sig i den här världen. Hans tolkning av vad det innebär att vara en make och vad det skulle betyda för mig att vara en fru skulle ha varit ganska traditionell, och jag skulle inte klara av att passa in i det.

För sin långa karriär inom tv och film fick Oprah i januari 2018 ta emot en hedersutmärkelse under Golden Globe-galan. Tacktalet hon höll var färgat av den pågående #metoo-rörelsen och Oprah berättade bland annat om den svarta kvinnan Recy Taylor som på väg hem från kyrkan i Alabama 1944 våldtogs av sex vita, beväpnade män som aldrig åtalades för sitt brott.

– Hon levde som många av oss har levt, sa Oprah om Recy.

Länge har kvinnor inte blivit hörda eller trodda

– För många år i en kultur förstörd av brutalt mäktiga män. För länge har kvinnor inte blivit hörda eller trodda om de har vågat att tala sin sanning.

– Jag vill att alla flickor som tittar här och nu ska veta att en ny dag väntar vid horisonten, avslutade Oprah sitt tal och fick stående ovationer.

Oprah som president?

Efter galan fick det politiskt laddade anförandet enorm spridning i sociala medier, ofta i sällskap av hashtaggen #oprah2020.

I media spekulerades det kring om Oprah kommer att kandidera till president inför nästa amerikanska val.

Hon har tidigare engagerat sig politiskt, bland annat som aktiv i Barack Obamas kampanj 2008.

Oprah Winfrey med Barack och Michelle Obama.

Oprah har tidigare engagerat sig politiskt, bland annat som aktiv i Barack Obamas kampanj. Här i slutet av 2007 tillsammans med makarna Obama.

– Det är upp till folket. Hon skulle absolut kunna göra det, sa partnern Stedman om en eventuell presidentkandidatur efter ­galan.

Oprah själv har senare berättat att hon har funderat på saken och gjort som så många gånger förut, släppt iväg det till en högre makt:

– Jag bad en bön. ”Gud, om du tycker att jag ska kandidera måste du berätta det för mig, och det måste vara ett tydligt tecken, så att jag inte missar det.” Och jag har inte fått ett tecken.

Källor: Oprah Winfrey: ”Ett vet jag säkert” (2015) Helen S. Garson: ”Oprah: A Biography” (2011)

Foto: TT

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: