Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

På sommarturné med Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson: ”Känner mig folkskygg ibland”

14 jun, 2022 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Henrik Högström
Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz
Olle Jönsson på väg ombord på turnébussen.
Lasse Stefanz är ute på sommarturné. Sångaren Olle Jönsson, även aktuell i ”Så mycket bättre”, kan vägarna och rutinerna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Plats i Sverige värd en omväg med turnébussen?

– Jag tycker det är fantastiskt när man kommer ner mot Kulla Rörum. Man har Österlen och Stenshuvud utanför rutan. Det är en av sommarens höjdpunkter de spelningarna. Jag tycker det är fantastiskt. Helst vill jag åka där i maj när äppleträden slår ut.

Ensamma trädet Rörum, Österlen
Ensamma trädet i Rörum har blivit rikskänt genom Mandelmanns tv-succé.

2. Landets vackraste väg?

– Vi kör ju mest genom storstäder men jag undrar om det inte är i Halland vid Falkenberg upp mot Göteborg och man kör längs havet. Speciellt när vinden ligger på så det går lite vita gäss på vattnet. Det är jag rätt svag för.

Annons

3. Vad beställer du på vägkrogen? Favoritstället att stanna vid?

– Vi kommer ju i en 14 meter lång buss så den är lite svår att knixa in var som helst. Så det blir ofta vid ställen som ligger strategiskt rätt vid vägen. Rasta har alltid raggmunk med fläsk det är ju en favorit. Vi är kanske åtta man och alla ska ha det. Hade man haft tid hade man kanske stannat på gästgiverier och liknande men det hinns ju inte med. Det blir så, äta och åka vidare. Ska jag själv ut och köra blir det laxbutiken utanför Falkenberg. Deras rimmade fjällröding med dillstuvad potatis. Ah, det vattnas i munnen.

Raggmunk med fläsk
Favorit på vägen. Raggmunk med fläsk och lingon.

4. Vad är mest irriterande när andra gör i turnébussen?

– Om jag och Christer sitter och lyssnar på musik ska det tjattras hela tiden, det kan bli högljutt i mobiltelefoner. Vi har en kille som kan dra rejäla timmerstockar, det är så det vibrerar i hela bussen. En gång sjöng han ”Smoke on the Water” i sömnen. Ja, jisses.

Annons

5. Bästa sättet att liva upp en regnig sommardag på turnén?

– Det är att lägga sig bak i bussen, lyssna på regnet och kolla på film. Det är lite som när man låg i tält som barn och regnet trummade mot duken. Det är inga krav på någonting, behöver inte klippa någon gräsmatta eller något. Det är en lyx vi har i bussen. Man trycker på en knapp så fälls det ner en tv-skärm. Men inga chips och inga ostbågar.

6. Bästa knepet om du vill gå en sväng utan att bli igenkänd?

– Jag klär inte ut mig eller så men jag märker att jag känner mig folkskygg ibland. Ibland vill man bara vara Olle Jönsson. Det blir mindre och mindre att gå på stan för mig. Då håller jag mig på hotellet. Samtidigt är det ju något jag har valt. Jag har ett jävulskt stort bekräftelsebehov och älskar mötet med publiken. Så jag har ju bäddat för det själv.

Annons

7. Har du biljett till någon annans konsert eller föreställning i sommar?

– 31 augusti ska jag till Göteborg och se en av mina idoler The Mavericks. Då svänger det så man nästan får ha blöjor på sig. Sen skulle jag vilja åka och se Rammstein men det krockar alltid med vår egen spelplan. De är makalösa. Samma när John Fogerty kommer. Då jobbar jag också. Men jag har hunnit se många av mina idoler. Springsteen, Eagles och Coldplay. Jag såg Andrea Bocelli också. Då satt jag och grät i två timmar fast jag inte fattade vad han sjöng om. Det berörde. Det är det jag är ute efter.

The Mavericks
The Mavericks på scen 2015. I sommar kommer de till Göteborg.

8. Motionsform- Kubb, Krocket eller långa löprundor?

– Det sista kan du stryka, jag har försökt men knäna bar inte. Men krocket är kul, speciellt när man får krocka bort någon annan. Den skönaste motionsformen är simning. Får jag chansen simmar jag gärna en runda i havet.

Krocket
Tänkbart sommarnöje
Se också: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Se också: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

9. Hur kopplar du av mellan spelningarna?

– Jag gillar att vara på hotellrummet och kolla film, softa. Just nu har jag en konsertfilm med Pink Floyd som jag ska gå igenom. Jag gillar att se musikfilmer och kolla in vad de gör och hur de spelar. Sen är boxen med Skånska mord en favorit. Den där Ernst-Hugo Järegård spelar Hurvamördaren, Esarparen, Veberödsmannen.

Annons

10. Hur var dina sommarlov som barn?

– Rätt så roliga. Vi tillhörde ju de familjer som inte hade råd att åka på semester. Ensamstående mamma med tre barn på 47 kvadrat. Men mossan såg till att vi fick åka på koloni i Åhus och Skälderviken. Jag minns att vi fick laktofil med kanel och socker på, att vi satt och täljde barkbåtar. Det var en skön känsla där, en för alla, alla för en.

11. Om jag skulle sommarprata hade jag inlett med...

– Det har jag gjort. Jag var väldigt naken och öppen. Man kan inte ljuga sig igenom ett sådant program. Även om jag har gjort plattor i 55 år har jag inte fått så många reaktioner förr som jag fick på det programmet. Det var väldigt hedersamt, väldigt intressant. Så jag vet inte vad mer jag skulle kunna berätta. Jag tycker jag fick fram det mesta.

12. En bok eller film du vill rekommendera till andra på semestern?

Annons

– Jag har en toppfemlista på filmer. En oväntad vänskap, Nyckeln till frihet, Livet från den ljusa sidan, En kvinnas doft och Nu eller aldrig. Mycket känsla i de filmerna. Sen är jag inte så jävla duktig på att läsa men If I can dream med Elvis Presley (Skriven av Larry Geller) har jag läst. Jag har ju varit och besökt hans grav två gånger. Så fruktansvärt onödigt att han bara blev 42. Han hade sån otrolig karisma och röst.

Elvis grav, Graceland
Elvis grav på Graceland. Ett vallfartsmål för Olle Jönsson.

13. Beskriv den perfekta sommarkvällen, från sällskap till mat och dryck

– Man börjar med någon rolig lek på gräsmattan, krocket kanske. Sedan blir det sill och pantofflor på midsommar speciellt. Jordgubbar efteråt. Sedan vill jag sitta i glada vänners lag och prata utan skygglappar. Helst ute i shorts och linne och tänka så här ska man ha det när man har det som sämst.

Annons

14. Grilla-Kol, gasol eller spelar det ingen roll?

– Jag föredrar kol men min fru är för gasol. Hon har fått sin vilja igenom.

15. Bästa glassen och sommardrinken?

– Schweppes tonic med mycket is, utan gin. Sedan vill jag ha en strut från Ottos glass i Åhus, gjord på riktig grädde. Päronglass med chokladrippel.

Här spelar Lasse Stefanz i sommar

9 juli Munka Ljungby, Ekebofestivalen

10 juli Rörum, Kulla Rörums Nöjesplats

14 juli Selfestivalen, Sel (NO)

15 juli Rendalen, Åkrestrømmen Grendefestival

16 juli Forshaga, FP ”hemvändardagen”

19 juli Hedesunda, ÖN

20 juli Malung, Dansbandsveckan

22 juli Åminne, Folkpark (FI)

23 juli Ekenäs, Ramsholmen (FI)

27 juli Ullared, Gunnagård

29 juli Trosa, Fina Fisken

30 juli Värestorp, Folkets Park

6 augusti Gullaboås, Björkängens Festplats

12 augusti Flisa, Skansen Folkepark (NO)

13 augusti Dokka, Lavvotunet (NO)

19 augusti Göteborg, Liseberg

20 augusti Burseryd, Bokskogen

Olle Jönsson

Ålder: 66

Bor: Hästgård utanför Kristianstad

Familj: Hustrun Gunilla och barnen Lina och Dan

Aktuell: Sångare i Lasse Stefanz som varit ute på vägarna sedan 1967. I sommar även aktuell i "Så mycket bättre".

Annons