Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

På sommarturné med Louise Hoffsten: ”Att lyssna på Tomas Ledin, det lyfter alla skyar”

14 jun, 2022 
Henrik Högström
Louise Hoffsten, artist
Louise Hoffsten har upplevt en brinnande turnébuss med Sky High när karriären var i sin linda. Idag är hon chef och kartlägger kulinariska pärlor längs vägarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Plats i Sverige värd en omväg med turnébussen?

Mmmm…Söderköping. Det är en väldigt vacker plats som man i vanliga fall bara åker förbi på väg söderut. Men Söderköping är absolut värt att besöka.

Söderköping på sommaren
Söderköping lockar många på sommaren. Louise Hoffsten är en av de lockade.

2. Landets vackraste väg?

– Förbi Vättern. När man kommer norrifrån och kör ner mot Jönköping. Där brukar alla utbrista ”åh, så vackert”.

3. Vad beställer du på vägkrogen? Favoritstället att stanna vid?

– Man är ju rätt trött på vägkrogarna vid det här laget. Det är därför jag och Richard (Richard Krantz, gitarrist) har instagramsidan nice places on the road. Där försöker vi hitta lite udda ställen att tipsa om. Det är allt från Musselbaren på Smögen till Indigo vid Kumlaanstalten till råbiffen på Köttbaren i Umeå.

4. Mest irriterande när andra gör i turnébussen? Din egen värsta ovana som kan störa andra?

Det värsta jag visste innan det var när andra rökte. Rökarna var ett pain in the ass. Gud ske lov att man slipper det nu. Det mest irriterande med mig är väl att jag tvingar mina medpassagerare att lyssna på musiken jag har valt. Men jag är ju faktiskt chef. Jag minns hur turnélivet var när jag började som anställd. Jag var väl 18, 19 och turnerade med Sky High. Jag hade gett ut en skiva i eget namn men tyckte inte att jag hade tillräckligt med eget material för en soloturné. Men det var riktigt sunkiga hotell och jag minns att turnébussen började brinna en gång. Ingen lyx. Det var bra och nyttigt för mig.

Louise Hoffsten med Sky High 1987
På turné med Sky High 1987. Här med Claes Yngström. Det var allt annat än lyxigt men nyttigt.
Se också: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022Brand logo
Se också: Sommar i P1: Här är sommarpratarna du inte vill missa 2022

5. Roligaste sättet att liva upp en regnig sommardag?

– Att lyssna på Tomas Ledin, det lyfter alla skyar. Jag menar det. Det är mest upplyftande. Jag tycker att alla blir på gott humör då.

Annons

6. Bästa knepet om du vill gå en sväng utan att bli igenkänd?

Min bror brukar säga att jag är den felande länken mellan punkare och pensionärer

– Om jag vill vara i fred och folk säger att jag är lik Louise Hoffsten så brukar jag säga att jag är hennes syster. Men det är väldigt sällan. Folk brukar vara glada och vänliga och jag blir glad av att de är glada. Jag upplever det inte som något besvär att bli igenkänd. Min bror brukar säga att jag är den felande länken mellan punkare och pensionärer om man ser till min publik. Man kan väl säga att jag är bred och har publik i alla åldrar. Jag älskar min publik. De har varit med mig i alla upp- och nedgångar

7. Har du biljett till någon annans konsert eller föreställning i sommar?

– Ja, jag har biljetter till Rolling Stones på Friends. Jag bara känner jag måste se dem. Det är kanske sista chansen man har, inte så länge till de är i livet. Det var inte så svårt att få biljetter. Jag har ju rullstol och då finns det speciella platser. Nån jävla förmån måste jag ju ha.

– Det är tredje eller fjärde gången. Den bästa var i Göteborg 1982 med J Geils band som förband. De spelade ju skiten ur dem. Stones var bäst på Globen. Keith Richards kom ut och sa ”nice joint” precis som att det var en liten klubbspelning. Fy fan va bra det var. Jag ser verkligen fram emot det. Och nu får man både Stones och Thåström!

Annons

8. På sommaren får du mest motion av att…?

– Åka rullstol och simma. Jag simmar i pool och har blivit ganska stark i armarna. När benen inte funkar får man ha armstyrka.

9. Mysigaste sätt att koppla av under lediga dagar?

– Att vara hemma och skrota skulle jag säga. Vi bor ju i Enskede gård och det är som att bo på landet fast det är i Stockholm. Vi har ett stall i närheten och oblyga rådjur på tomten. Grannarna klagar på att rådjuren äter deras blommor men det får de gärna göra hos oss. Det har jag inga problem med.

10. Hur var dina sommarlov som barn?

– Underbara. För det mesta var vi på landet utanför Linköping. Min familj hade ett lantställe på en plats som heter Ekängen med utedass och hela baletten. Det var paradiset. Pappa jobbade och kom ut på helgerna, som det väl var på den tiden. Då ville jag inget hellre än att flytta därifrån. Nu förstår jag hur fint det är med somrarna i Östergötland.

11. Om jag skulle sommarprata igen (Louise sommarpratade 2004) hade jag berättat om…

Annons

– Det hade låtit annorlunda nu. Men jag tror jag hade koncentrerat mig mer på musik än snack. Här har man ju chansen att spela den musik man själv vill. Jag kanske hade spelat mycket Snooks Eaglin. Han är en asball blueskille från New Orleans.

12. En bok eller film du vill rekommendera till andra på semestern?

– Amour, en fransk film (Regi Michael Hanneke, 2012). Den är väldigt stark. Böcker vet jag inte riktigt. Men jag är ingen deckartjej och gillar biografier, det är roligare.

13. Beskriv den perfekta sommarkvällen…från sällskap till mat och dryck

– Åh, det måste vara varmt naturligtvis. Och så är vi hemma hos oss. Vi har en stor vänkrets och familj från både Östergötland och Skåne. De är här. Det är inte så mycket musik och så snackar vi mest. Sen äter vi något kryddigt. Ingen grill, det blir för bökigt och för mycket spring. Vi äter min karibiska Jerk Chicken. Gärna ett glas öl till. Någon fin liten sak från ett mikrobryggeri.

Jerk chicken
Louise Hoffsten gör en grym Jerk chicken om hon får säga det själv

14. Bästa glassen och sommardrinken?

– Mojito är den bästa drinken. Och glass blir 88:an, den funkar alltid. Men jag saknar Igloo, var tog den vägen?

Louise Hoffsten-fakta och turnéplan

Louise Hoffsten är uppvuxen i musikfamilj i Linköping där hon började spela i en rad band. Turnerade med Sky High innan hon satsade på solokarriären. Har genom årens lopp gett ut skivor som Stygg och Rhythm and blonde, turnerat, varit med i krogshower och 2018 i Så mycket bättre

Ålder: 57

Familj: Dan Bratt, Adrian Hoffsten-Bratt, Cornelia Bratt

Aktuell: albumet Crossing the border . Medverkar även på hyllningsalbumet till Magnus Lindberg Dom som aldrig ger upp

Sommarturnén

29 juni-Äteriet, Borlänge

S1 juli, Bloco, Sundsvall

23 juli, Sommar på Skrikhult, Svärtlinge

13 augusti, Sommar i Landskrona

16 september, Södra teatern, Stockholm

23 september, O'Learys Västerås

Annons