Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Pär Lernströms skam under uppväxten: “Förnekade det flera gånger”

01 mar, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Pär Lernström
Den frikyrkliga uppväxten var något som programledaren Pär Lernström skämdes över. Redan som 10-åring förstod han att det livet inte var för honom, något som påverkade relationen till hans far.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gick det sen för vinnarna vi minns i IdolBrand logo
Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

Pär Lernström växte upp i en frikyrklig familj, och när han gästar Renées brygga berättar han om uppväxten som var allt annat än enkel. Han säger att de gick i kyrkan varje söndag, och där kunde det talas i tungor och det var väckelsemöten och hela den biten.

– Jag insåg vid 10/11-årsåldern att det inte var min grej. Det fanns en skam, man skämdes mycket för det, inför jämnåriga. Jag ville inte prata om det och förnekade det också flera gånger, säger han i programmet.

“Rädd att göra om mina föräldrars misstag”

Det var också en knepig period för honom. Föräldrarna skilde sig, och hela tiden fann en stor osäkerhet. Den tiden har tagit en stor plats i Pär Lernströms liv.

Annons

– Mycket mer än vad jag önskar. Även när jag träffade Linda, vi har varit tillsammans i 17 år nu, och det hängde kvar länge. Som en sån bökig grej, att försöka reda ut var den här osäkerheten kommer ifrån. När jag tittar på det nu är det ganska givet att allt hänger ihop. Men än i dag är jag rädd för att göra om mina föräldrars misstag.

Han berättar att pappan kunde vara väldigt flyktig i sitt humör. Ena dagen var det toppen, och andra dagen var desto värre. Det gick så långt att Pär Lernströms bror försökte begå självmord.

– Och det här tog pappa väldigt enkelt på, tyckte jag. Vi hamnade i ett läge där jag var tvungen att ryta ifrån. Det var så mycket som kom fram där, säger han och berättar att det var svårt att reparera relationen efter det.

Vändningen i relationen efter sjukdomen

När pappan blev sjuk i lungsäckscancer så hittade de tillbaka till någon slags relation. Han fick veta att det hälften av de som får sjukdomen inte överlever det första året.

– Då blev det ganska mycket upp till mig, jag hade två val. Antingen så springer jag hans väg och struntar i det här, eller så kan jag försöka glömma och mötas, säger Pär Lernström, vars pappa gick bort 2021.

Foto: TT

Annons